A frissen nyírt fű illatának rejtelme

Tél közepén nem túl aktuális ez a kérdés… lassan reméljük, újra érezhetjük majd a frissen nyírt fű illatát. Habár füvet nyírni nem mindenki szeret, de garantáltan mindenki ismeri azt a jellegzetes illatot, amivel a növény valójában kommunikálni próbál.

2161937-3d-picture-of-a-grass-sos-ecology-concept (1)A növényekről megtanultuk, hogy fotoszintetizálnak, és szinte csak úgy vannak magukban, helyváltoztatásra vagy kommunikálásra ugyanis képtelenek. Vagy mégsem?

Egy német tudóscsoport kimutatta, hogy a növények is tudnak félni, akár az emberek. A fűnyíráskor érzett illat a növény segélykiáltásának a kipárolgása. Tehát egy kommunikációs eszköz, a közelben levő rovaroknak, akik esetleg megmenthetik a növényt. Ezt jelenséget egy vadon növő dohánycserje vizsgálatakor fedezték fel. A zöld levelek illékony anyagai (green leaf volatiles, GLV) különleges összetételűek, mert ha a növényt megtámadták a dohányszender hernyói, az illékony anyagok riasztották a közeli ragadozó bogarakat, amik felfalták a hernyókat.

Ám ez nem egy tudatos folyamat, az anyagot a hernyók emésztőnedvei választották ki a növényből. A GLV kipárolgása pedig vonzza azokat a poloskákat, amik a hernyókkal és a lárváikkal táplálkoznak.

A kísérlet során a kutatók megpróbálták ezt a jelenséget reprodukálni és ugyanez a hatás érvényesül fűnyíráskor is.

Forrás: index

Kép:www.lawncaredenver.co, www.colourbox.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]