Az agy méretétől függ az intelligencia

Hosszú haj, rövid ész. Méretes agy, nagyobb ész? A tudomány ismét nagy felfedezést tett: van összefüggés az agy mérete és az intelligencia között. Ám ez a megállapítás csak állatokra igaz, minél nagyobb a ragadozók agya, annál okosabbak.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent egyik tanulmány alátámasztotta azt a hipotézist, miszerint a nagyobb agyméretű állatok intelligensebbek. 

20160130agy-allatokKilenc egyesült államokbeli állatkertet kerestek fel, és ezekben 39 ragadozófaj összesen 140 egyedét (például jegesmedvét, sarki rókát, tigrist, folyami vidrát, farkast, hópárducot) állították valamilyen új problémamegoldó feladat elé. A kísérletben résztvevő állatoknak egy dobozt kellett kinyitniuk, amire harminc perc állt rendelkezésükre. A feladat az volt, hogy kivegyék az ennivalót a csapszeges kallantyúval lezárt fémdobozból. A kis pandáknak például bambuszt, a hópárducnak hússzeletet kellett megszereznie.

A vizsgálatban összesen az állatok 35 százalékának sikerült megoldani a feladatot. A legokosabbnak a medvék tűntek, ők 70 százalékos teljesítménnyel dolgoztak, viszont például a szurikáták egyikének sem sikerült kinyitni a dobozt.


Kay Holekamp,
a Michigani Állami Egyetem integratív biológusa, a tanulmány egyik szerzője elmondása szerint a kutatás „… az agyméret és a problémamegoldó képesség kapcsolatát vizsgáló új és alapos kísérleti tesztet képvisel, ahol ragadozó emlősöket használtunk kísérleti alanyokként” .  A kísérleteik alapján „…a nagyobb agy valóban javítja az állat azon képességét, hogy olyan problémát oldjon meg, amellyel sosem találkozott korábban.”

Benson-Amram, a kutatás egy másik résztvevője pedig így nyilatkozott: „Ez a tanulmány ritka bepillantást enged a ragadozók problémamegoldásába, és az eredmények jelentős mértékben alátámasztják azt az állítást, hogy az agyméret tükrözi az állat problémamegoldó képességét. Egyúttal bővíti a tudásunkat arról, miért alakult ki nagyobb agy az egyes fajoknál az evolúció folyamán”.

brown-bear-cub-waving-Kevin-Dietrich-570x375

 

Forrás: origo

Kép: origo,www.techandfacts.com www.nwf.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]