A tudomány bebizonyította: olvasni jó!

Olvasni jó! Többek között szórakozást jelent, informálódunk, kulturálódunk, bővítjük a látókörünket, tér-és idő korlátain kívülre helyez minket. Na de más előnyei is vannak: azok, akik sok regényt olvasnak sokkal nyitottabban gondolkodnak, kevésbé van szükségük bizonyos témákban a leegyszerűsítésekre, és jobb döntéseket is hoznak.

A University of Toronto-n három kutató száz hallgatóval végzett erre egy kísérletet. A fiatalok egyik fele egy tanulmányt olvasott, míg a másik része pedig egy elbeszélést. Az elolvasást követően megmérték, hogy mennyire igazak rájuk bizonyos állítások, például  „nem szeretem a bizonytalan helyzeteket”, vagy „nem szeretem az olyan kérdéseket, amikre többféle válasz is adható”.

Ezek után a konzekvencia az volt, hogy akik a fiktív történeteket olvasták, sokkal kevésbé érezték szükségét az egyértelműségnek, és jobban el tudták fogadni a bizonytalanságot, mint azok, akik a tanulmányokat olvasták.

A három kutató szerint a humán tárgyakat nem érdemes elhanyagolni, mivel ezek növelhetik az emberi éleslátást, és szélesíthetik a látókörüket.

Ha kedvet kaptál te is olvasni, akkor az origo.hu összegyűjtötte a tavalyi év legnépszerűbb regényeit:

– Lawrence Block: Sírok közöttkeep-calm-and-love-reading-64

– Jo Nesbo: Vér a havon

– Donna Tartt: A titkos történet

– Nényei Pál: Az irodalom visszavág

– J. D. Salinger: Rozsban a fogó

– Hazai Attila: A maximalista

– Jonas T. Bengtsson: Mint senki más

– David Vann: Akvárium

– Csurgó Csaba: Kukoricza

-Michel Houellebecq: Behódolás

 A teljes cikket egyébként itt találjátok.

 

Tehát ne feledjétek, olvasni nem csak jó, de hasznos is!

Forrás: Eduline

Kép: http://www2.palomar.edu/, blog.prepscholar.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]