Jóval korábban meghódították már az Északi-sarkot, mint eddig gondoltuk

2012-ben találták meg a kutatók azt a gyapjas mamutot a mai Szibéria területén, amelynek vizsgálata során új felfedezést tettek az emberiség múltjával kapcsolatban: az állat sérüléseiből arra következtetnek, hogy ember ejthette el, nagyjából 45 ezer évvel ezelőtt – vagyis az eddig gondoltnál sokkal korábban hódítottuk meg az Északi-sarkot.

Orosz kutatók arra a következtetésre jutottak a Science tudományos magazinban közölt tanulmányukban, hogy a 2012-ben, a jeges-tengeri Jenyiszej-öböl környékén talált hím mammutot vadászok ölték meg 45 ezer évvel ezelőtt: vagyis az ember jóval korábban járt az Északi-sarkon, mint azt gondoltuk.

Vlagyimir Pityulko, az Orosz Tudományos Akadémia kutatója szerint az emberek ekkor még feltehetően vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. Az elefántokkal közeli rokonságban álló mammutok biztosították az életben maradáshoz szükséges erőforrásokat az emberek számára.

A megtalált állat állapotából ítélve arra az eredményre jutottak, hogy valószínűleg a bordákon a vadászok elhajított lándzsái, a lapockán és a pofacsontokon kézi döfések nyomai láthatóak. A mammut jobb agyarának sérüléseiből arra következtethetünk, hogy egy részét felhasználták a vadászok.

Forrás: origo.hu

Kép forrása: hirmalom.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]