Egyetemista IQ-bajnokok

2015. november 25-én rendezték meg a Várkert Bazárban a Nagy Diák IQ-teszt döntőjét, amelyen Péterfia Judit, a Budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem–marketing szakos hallgatója és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán tanuló Bán Róbert diadalmaskodott. A döntőbe azok a középiskolások és egyetemisták kerültek be, akik túljutottak a vetélkedő első két fordulóján. Ehhez legalább 135-ös IQ-val kellett rendelkezni.

A legintelligensebb diák Péterfia Judit lett, aki 15 perc 25 másodperc alatt oldotta meg a feladatokat. Az ELTE-s Bán Róbertnek sem kellett sokkal több idő: 19 perc 30 másodperc alatt lett készen az intelligenciahányadost mérő tesztekkel. A legalább 135-ös IQ-val rendelkezők az emberiség legintelligensebb két százalékához tartoznak.

A vetélkedő összesen három fordulóból állt. Az első, online, adaptív tesztet több mint 21 000-en töltötték ki az interneten. A feladatlapot kifejezetten a 17–24 éves korosztály számára fejlesztette ki a Mensa HungarIQa, amelyen legalább 125 pontot kellett elérni a továbbjutáshoz. Ez 3400 diáknak sikerült, és így meghívást kaptak a budapesti középdöntőbe. Közülük csak 804-en tudtak részt venni az eseményen, amely során 372 középiskolás és egyetemista kvalifikálta magát a döntőbe. Ehhez minimum 135-ös IQ-ra volt szükség.

Az első Nagy Diák IQ-teszt versenyt 2013-ban rendezték, amelyet Tóth Emese, a Semmelweis Egyetemen elsőéves orvostanhallgató és Kóczán Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen harmadéves építészmérnök-hallgató nyert meg. A tavalyi vetélkedőn pedig Erdős Szilvia BME-s mérnök–informatikus, illetve Dankovics Attila, az ELTE elméleti matematikus és programkezelő informatikus hallgatója utasította maga mögé a mezőnyt.

Forrás: eduline.hu

Kép: nagydiakiqteszt.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]