Kutatás a hülyeségről

Különleges kutatást végeztek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán: a hülyeség fogalmának a pszichológia nyelvére való lefordítását tűzte ki célul a kutatás.

A kutatás fő célja az volt, hogy többet tudjunk meg arról, hogy az emberek milyen helyzetekben, milyen viselkedési formák leírására használják a kifejezést, ugyanis eddig nem voltak ilyesfajta pszichológiai vizsgálatok.

A kutatáshoz hallgatókat kértek meg, hogy vezessenek naplót arról, hogy milyen “hülyeségekkel” találkoznak a mindennapokban, illetve az internetről gyűjtöttek össze történeteket a kísérlet kutatói. A feljegyzéseket és történeteket 150 „bírának” adták ki, akik 90 százalékban megegyeztek egymás között abban, hogy egy-egy helyzetben használnák-e a kifejezést vagy sem.

Aczél Balázs, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének adjunktusa elmondta, az eredmények szerint a kifejezést például akkor alkalmazzák az emberek, amikor valaki magabiztos olyan dologban, amelyekhez igazából nincs megfelelő képessége, tehetsége vagy tudása: ilyen például, amikor valaki ittasan vezet. Továbbá a kifejezés használatának érdekessége az is, hogy szándékosan nem lehet „hülyeséget” csinálni, az emberek megítélése szerint a „hülyeség” nem lehet célvezérelt viselkedés eredménye.

A kísérlet rendhagyó kutatásnak minősül, a pszichológia történetében eddig nincsenek információink arról, hogy hasonló kutatást végeztek volna eddig.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: techzim.co.zw

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]