Még csak négyen értették meg a világon

Mocsizuki Sinicsi japán matematikus több mint egy évtized kutatómunka után, 2012. augusztus 22-én kiadta 500 oldalas tanulmányát az abc-sejtés bizonyításáról. Most, 3 évvel később még mindig csak négy embernek sikerült megérteni a tanulmányt: egy nottinghami matematikus professzornak 2 év tanulmányozás után, illetve három másik matematikusnak, akiknek maga Mocsizuki magyarázta el. A nagyközönséggel megértetni azonban egyikük sem tudná. Mi lehet ennek a megfejthetetlenségnek az oka? És mi egyáltalán ez az abc-sejtés?

A számelmélet egyik legbonyolultabb problémája a 27 éve megfejtetlen abc-sejtés, mely valójában két állítás összefoglaló neve. Az első azt mondja, hogy az abc-számhármasok minőségének van egy maximális értéke. A másik sejtés pedig ezen minőségértékek számosságára tesz még szigorúbb kijelentést. Mocsizuki az első, gyengébb kijelentést bizonyította.

A nem matematikával foglalkozók számára megfogalmazva: az abc-számhármas három olyan különböző pozitív egész szám, amelyekre igaz, hogy a+b=c, a és b relatív prímek és c nagyobb a három szám prímosztóinak szorzatánál. Ennek az egy sejtésnek a bizonyítása azért foglalkoztatja ilyen mértékben a matematika világát, mert ezen keresztül számtalan más sejtés bizonyításához nyílna meg az út, illetve már meglévő bizonyításokat tehetne egyszerűbbé.

Mocsizuki, a Kiotói Egyetem elismert tudósa, egy teljesen új rendszert állított fel a bizonyításhoz, mely Jordan Ellenberg, a Wisconsin–Madison Egyetem számelméletet kutató matematikusa szerint olyan, mintha a jövőből vagy a távoli űrből érkezett tanulmányt olvasnának. Maga Mocsizuki is azt állítja, hogy egy szakértőnek ötszáz munkaórájába, egy végzős matematika szakos hallgatónak pedig tíz évébe telne megértenie munkáját.

Így lehet, hogy az eltelt 3 év alatt csupán 4 matematikus állította, hogy sikerült megértenie a tanulmányt. Ez többek között azért is lehetséges, mert a tudós, habár folyékonyan beszél angolul, mindeddig csak japánul volt hajlandó beszélni munkájáról és elutasította a nyilvános felkéréseket is. Ugyanakkor kollégáival szívesen beszél a tanulmányról.

A tudományos közösség nem mondd le a megértés lehetőségéről, decemberben Oxfordban tartanak műhelymunkát a bizonyításról, amelyen a terület vezető matematikusai lesznek jelen. Ez lesz egyébként az első Ázsián kívüli konferencia a témában, és bár Mocsizuki nem lesz ott személyesen, de vállalta, hogy Skype-on szívesen válaszol a kérdésekre.

Mocsizuki számára ez a találkozó lehet a fordulópont, azonban a teljes megértésre biztosan nem lesz elég, és a matematikusok még hosszú évekig fognak rágódni a problémán. Amennyiben nem fogadják el a bizonyítást, Mocsizuki módszerei akkor is lassan átszivároghatnak a matematika nyelvezetébe és segíthetik más problémák megoldását.

Forrás: index.hu
Kép: index.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]