Magyar algoritmussal a Parkinson-kór ellen

Idén Drezdában rendezték meg az Interspeech elnevezésű konferenciát, mely a beszédtechnológiával foglalkozó tudósok legnagyobb nemzetközi konferenciája. Az ezen esemény alkalmából kiírt Computation Paralinguistic Challenge nevű versenyen a Szegedi Tudományegyetem kutatói bizonyultak a legjobbnak a közel 25 nemzetközi csapat közül. A feladat a beszédben rejlő információk kinyerése automatikus módszerekkel volt.

A versenyre és a konferenciára a világ minden pontjáról érkező kutatók már vizsgálták a beszélő véralkoholszintjét hangja alapján, hogy milyen ételt rághat beszéd közben, vagy hogy mióta fut a futópadon. Ebben az évben a Parkinson-kor felismerését tűzték ki célul. A kihívás abban rejlik, hogy egy olyan számítógépes szoftvert hozzanak létre, amely a megadott minták és logaritmusok, illetve a megtalált összefügések alapján automatikusan felismeri a kórt a beszélő hangja alapján.

A magyar csapat tagjai Gosztolya Gábor és Tóth László, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos munkatársa és főmunkatársa, Grósz Tamás, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoportjának doktorandusz hallgatója és Busa-Fekete Róbert, a németországi Paderborni Egyetem oktatója voltak, akik már a korábbi években is részt vettek a versenyen és akkor is szép eredményeket értek el.

Forrás: edupress.hu
Kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]