A szegénység mérésének módszertanáért járt a közgazdasági Nobel-díj

Angus Deaton vihette haza idén a közgazdasági Nobel-díjat. A Princeton professzora az extrém szegénység, illetve a rendkívül kevés fizetésből élők felmérésének technikájáról és az adatok megbízhatóságáról folytat kutatásokat, illetve a társadalmi helyzet, az egészség, a jövedelem és a végzettség összefüggéseit és nemzetgazdasági hatásait is vizsgálja.

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton, a Princeton közgazdász-professzora nyerte el a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.

A Nobel-díjat azért a tanulmányáért kapta, amelyben olyan kérdéseket vizsgált, mint például hogyan osztják meg a fizetésüket a fogyasztók különböző javak között, a társadalmi jövedelmet milyen arányban költik el, illetve teszik félre, valamint mi a jólét és a szegénység mérésének és elemzésének legjobb módszere.

Érdkesség, hogy Deaton egy korábbi tanulmánya különleges bérezésre adott ötletet egy amerikai cégvezetőnek, aki Deaton – és (szintén) Nobel-díjas pszichológus kollégája, Daniel Kahneman – egyik közös tanulmánya alapján úgy döntött, saját álomfizetéséből ad béremelést dolgozóinak.

A tanulmány alapján ugyanis annál boldogabbak a dolgozók, minél többet keresnek, de ez csak egy bizonyos pontig van így, méghozzá nagyjából 75 ezer dollárig. Erre alapozva építve Dan Price – a Gravity Payments nevű cég vezetője – egy értekezleten bejelentette, 90%-kal csökkenti saját bérét, hogy a fennmaradó összegből biztosíthassa az alkalmazottak fizetésemelését, hogy a jövőben minimum 70 ezer dollárt vihessenek haza évente. Mindez nagyon szép gesztus volt Prince-től, azonban sajnos csak elméletben működött jól.

A dolgozók ugyanis – legalább is egy részük – nem lett boldogabb, sőt, inkább elégedetlenebbé váltak. Igazságtalannak tartották ugyanis, hogy az általános emeléssel nem csupán a legkeményebben dolgozók fizetése emelkedett jelentősen, hanem azoké is, akik addig a legkevesebbet vitték haza. Számos munkavállaló számolt be arról, hogy ez így nincsen rendjén: most azok kaptak „jutalmat”, akik csak “melegedni” jártak be; hiszen így a legképzetlenebb és leglustább dolgozók részesültek a legnagyobb fizetésemelésben.

Mindenesetre a 69 éves, brit-amerikai állampolgárságú Angus Deatonnak gratulálunk a Nobel-díjhoz, amelyet a Svéd Tudományos Akadámia ítélt oda neki. A közgazdasági Nobel-díjat a svéd jegybank alapította 1968-ban.

Forrás: eduline.hu, hvg.hu

Kép forrása: rtve.es

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]