Aktuális konferenciák az ELTE BTK-n

Nem lesz hiány tudományos programokban október 8-án és 9-én az ELTE BTK-n. Csütörtökön reggel 9-kor kezdődik a 11. Félúton konferencia, amelyet a Bölcsészkar Magyar Nyelvészet Doktori Programjának hallgatói szerveznek egyetemi oktatók, hallgatók, tanárok, tanítók és mentorok számára. 10 órától a szintén kétnapos Mikszáth-konferencia veszi kezdetét, amely az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével kerül megrendezésre. Délután 16 órától pedig az Avilai Nagy Szent Teréz születésének 500. évfordulójára rendezett tudományos szimpóziumra lehet ellátogatni.

A Félúton konferenciát az „Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című pályázat keretén belül rendezik meg. A program célja, hogy egyrészt bemutassa a doktori képzésben részt vevők kutatásait támogató pályázat eredményeit, másrészt ízelítőt adjon a fiatal kutatók, köztük az anyanyelv-pedagógiai és nyelvpedagógiai tanulmányokat folytatók legfrissebb tudományos eredményeiből.

A konferenciát Tolcsvai Nagy Gábor, a BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Magyar Nyelvészet Doktori Programjának vezetője nyitja meg, és a doktoranduszok mellett többek között előadás tart majd Antalné Szabó Ágnes és Friczné Terbe Erika. A részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell október 5-ig a feluton2015@gmail.com címen. Helyszín: ELTE BTK A/336. A részletes program itt olvasható.

A Mikszáth Kálmánhoz kapcsolódó konferencia is izgalmasnak ígérkezik. Mikszáth életéről, írásművészetéről és irodalomszemléletéről lesz szó. Ezenkívül sor kerül a Toldy-díj kutatói kategóriájának átadására, illetve bemutatják a Móricz-konferenciakötetet is. Előad többek közt Szegedy-Maszák Mihály, Margócsy István, Gintli Tibor és Eisemann György, akik az író klasszikus művei mellett ritkábban értelmezett szövegekről is beszélnek majd. Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös terme (Budapest, Károlyi u. 16.). További részletek itt találhatók.

A tudományos szimpóziumot a BTK Vallástudományi Központja és Spanyol Tanszéke rendezi „A hetedik szoba. Avilai Nagy Szent Teréz, a spanyol misztikus” címmel. A programok között például szerepelnek magyar és spanyol nyelvű előadások, A hetedik szoba című film levetítése, illetve Marta López Vilar (irodalomtörténész, költőnő) előadása és felolvasása. A szimpózium helyszínei: ELTE BTK Gólyavár és C/278, Cervantes Intézet (Budapest, Vörösmarty u. 32.), Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom (Budapest, Pethő Sándor u. 2.). A teljes program itt elérhető.

Forrás: elte.hu, btk.elte.hu, metodika.btk.elte.hu

Kép forrása: btk.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]