Hárman vehették át idén az orvosi Nobel-díjat

Hétfő délelőtt hirdették ki az orvosi-élettani Nobel-díj díjazottait a Karolinska Intézetben, Stockholmban. Három olyan tudós munkáját ismerték el, akik felfedezéseikkel forradalmasították egyes parazitafertőzések kezelését: William C. Campbell ír, Omura Szatosi japán, illetve Youyou Tu kínai tudós vehette át a neves díjat.

William C. Campbell és Satoshi Omura negyed-negyed részben egyes fonálféreg-fertőzések új szemléletű kezelésének felfedezéséért vehette át a díjat. Fele arányban részesült az elismerésben Youyou Tu az új malaáriellenes terápia kifejlesztéséért.

William C. Campbell 1930-ban született az írországi Rameltonban. Kutatóként dolgozott a Wisconsini Egyetemen, a Merck gyógyszergyárnál, jelenleg pedig a Drew University kutatója, tudományos munkatárs a New Jersey állambeli Madisonban.

Satoshi Omura 1935-ben született Japánban, először gyógyszerésztudományi, majd kémiai doktorátust szerzett a tokiói egyetemen. Később a Kitasato Intézet kutatója, majd a Kitasato Egyetem professzora volt. 2007-től a Kitasato Egyetem professor emeritusa.

William C. Campbel és Satoshi Omura felfedeztek az avermectint, amelyből az ivermectin nevű hatóanyagot fejlesztették ki. Ez a gyógyszer radikálisan csökkentette a vizsgált betegek körében olyan, paraziták által terjesztett betegségek előfordulását, mint a folyami vakság, illetve hatásos volt az elefántkór kezelésénél is. A folyami vakságot féregfertőzés okozza, és legyek terjesztik: a nyálukkal jutnak be a beteg szervezetébe a féreglárvák, amelyek a szembe vándorolnak, és ott, a pusztulásuk után kiszabadul belőlük egy vakságot okozó baktérium. A betegek nagy része Afrika szegény, vidéki részen él. Sok országban már sikerült megfékezni a betegséget a gyógyszernek köszönhetően. Az elefántkórt ugyancsak egy bizonyos fonálféreg-fertőzés okozza, szúnyogok terjesztik, és az ivermectin ugyancsak hatásosnak bizonyult ebben az esetben is. A betegeknél idült nyirokpangás, illetve az amiatt bekövetkező gyulladás miatt egyes testrészeik, elsősorban az alsó végtagok hatalmasra duzzadnak, olyannyira, hogy végül már mozgásképtelenné válnak, és komoly fájdalmaik vannak.

Youyou Tu 1930-ban született Kínában, gyógyszerészként végezett a pekingi egyetemen 1955-ben. 1965 óta dolgozok a tradícionális kínai orvoslással foglalkozó akadémián, 2000 óta vezető professzorként. Youyou Tu az artemisinin nevű hatóanyagot fedezte fel, amely jelentősen csökkentette a halálesetek számát a vizsgált maláriás betegek körében. Az artemisint az egynyári ürömből vonta ki. Az új szer a leírások szerint daganatellenes terápiában is használható volt, de most a maláriaellenes hatását emelték ki. Az artemisinin azért is fontos felfedezés, mert a malária kezelésére régóta használt kinin sokszor hatástalan volt már egyes fertőzötteknél. Tu egyébként a tizenkettedik nő, aki megkapja az orvosi Nobelt. Korábban a Lasker-DeBakey-díjat is megkapta az artemisininért.

Tu emlékdíja kapcsán az átadón egy újságíró megkérdezte, hogy az ő díja a hagyományos kínai orvoslásnak is szól-e. A bizottság határozottan elutasította ezt, Tu díja a gyógyszernek szól, amit ő a hagyományos kínai orvoslás által megihletve alkotott.

Az orvosi Nobel-díj díjazottjait hirdették ki először, a héten még a fizikai, kémiai és béke Nobel átadása lesz, a közgazdasági Nobel-emlékdíjat pedig jövő héten adják át.

Forrás: eduline.hu, 24.hu

Kép forrása: paragkhanna.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]