Figyelem, kedves fiatal feltalálók!

Akár harmincezer forintos ösztöndíjat is nyerhettek a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Olyan 20 év alatti tehetséges fiatalokat keresnek, akik 1995. október 1. és 2002. augusztus 31. között születettek, és még nem kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat. A versenyre várják határon túli magyar fiatalok jelentkezését is. Valamilyen egyedi műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, matematikai innovatív alkotással, találmánnyal, kutató- vagy fejlesztő-, illetve tudományos munka eredményével lehet indulni.

Pályázni egyénileg vagy kétfős csapatokban is lehet a következő nyereményekért:
I. díj: (max. három) havi 30 ezer forintos ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 ezer forintos ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 ezer forintos ösztöndíj egy évig

Emellett a legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 ezer forintos, egyösszegű Junior Ösztöndíját is, a legjobb határon túli pályázó pedig a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 ezer forintos ösztöndíját. Az első és a második helyezett fiatalokat segítő egy-egy középiskolai tanár egyszeri 100 ezer forintos ösztöndíjban részesül.
A versenyen való részvétel egy másik előnye, hogy az 1-3. helyezettjei 30 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételi eljárás során.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2016. szeptember 16. és 21. között Brüsszelben, az EU Fiatal Tudósok Versenyén való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró). A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyeken, utazásokon vehetnek részt.

Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató- vagy fejlesztő-, illetve tudományos munka eredményével, vagy a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, illetve konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. Továbbá a megméretésen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, illetve műszaki alkotással is részt lehet venni.

Ha jelentkezni szeretnétek, akkor a kidolgozandó vagy megoldandó feladat maximum kétoldalas vázlatát .doc formátumban kell elküldeni. A határidő: 2015. november 26, 14 óra, a nevezésben pedig legyen benne a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési téma, a megoldásra irányuló javaslat, az elérendő cél, a konkrét megvalósítás módja, a résztvevő(k) neve, születési dátuma, lakcíme, telefonszáma, e-mail címe, nyelvtudási ismeretei; iskolájának (munkahelyének) neve és címe; a konzulens, vagy felkészítő tanár adatai.

A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, illetve színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázót értesíteni fognak december 15-ig.

Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását és a fejlesztés eredményét be kell küldeni a verseny titkárságára, legkésőbb 2016. március 31.-ig. Csatolni kell a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat és kísérleti berendezéseket is.

A zsűri a probléma megközelítését, eredetiségét és kreativitását, a kidolgozás alaposságát fogja értékelni. Emellett fontos szempont a leadott anyagok tudományos értéke; az írásos anyag, műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; és az eredmények világos értelmezése is.

A díjátadó 2016 májusában, egy kétnapos kiállítás keretében lesz ,a legjobb pályaműveket pedig jövőre be fogják mutatni a Kutatók Éjszakáján.

A verseny fővédnöke: Czunyiné dr. Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár, társ-fővédnöke: Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Forrás: Edupress
Kép:www.mango-solutions.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]