#programajánló, avagy nem csak nyáron lehet fesztivál!

Október első hétvégéje a fesztiváloké! Ki mondta, hogy csak nyáron ér fesztiválra menni? Vagy fesztivált szervezni, ha már itt tartunk… Nyilván nem akarok párhuzamot vonni a nyári zenei és az e hétvégi film-, gasztro- és egyetemi fesztiválok között, hiszen nincs negyvenfokos meleg, Balaton és tűző nap, viszont van suli és mérsékelten jó idő. De azért jobbnál jobb és érdekesebbnél érdekesebb programokkal teletűzdelt hétvégének nézünk elébe: pénteken szeretett egyetemünk eseményére invitálunk titeket, szombaton és vasárnap pedig a filmimádók és a „hobbi-alkoholisták” is megtalálhatják számításaikat.

ELTEfeszt

Október 2-án, pénteken ELTEfeszt, a helyszín a Trefort-kerti campus, ahol szinte minden egyes épületben összefuthattok valamilyen érdekes programmal. Reggel 8 és délután 5 óra között minden kar szervez egy csomó saját programot, de lesznek központi, nemzetközi vonatkozású és tehetséggondozási események is. A fesztivál vendége lesz D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF nagykövete. 10-től igyekeznek leszámolni a nemi sztereotípiákkal, megpróbálnak rájönni, vajon a 9 és ¾. vágány tényleg jól el van-e rejtve a muglik elől, és bevezetnek minket a mediáció titkaiba is. Büntetőper-modellezésről, vulkánokról, etorobotokról és remolekuláris tetoválásról tudhattok meg többet 11-től. Déltől Csokonairól, személyiségpszichológiáról és postagalambokról szóló programok közül válogathattok. 13 órától pedig mesterséges intelligenciáról, a Star Wars-ból ismeretes Palpatine szenátor letartóztatásáról és világmegváltásról lesz szó. Egész nap találkozhattok szakokat és karokat népszerűsítő előadásokkal. Az előbb felsoroltak csak ízelítők, ennél még sokkal több programmal várnak titeket a szervezők. Tehát ELTEfeszt. Most. Megéri.

Filmfesztivál²

Még jövő hét keddig lehetőségetek van betekinteni a német nyelvterületről érkező filmek világába a Szemrevaló filmfesztiválon. Nem tudsz németül? Semmi gond: a filmeket magyar felirattal vagy tolmácsolással vetítik. A mássággal és a migrációval foglalkozó filmek mellett egy Rainer Werner Fassbinder műveiből álló csokrot is kínálnak a szervezők. A megrázó alkotások mellett találkozhattok abszurd humorral, rejtéllyel és színtiszta horrorral is.

Október 1-4-ig az A38 hajón 61. alkalommal rendezik meg az ingyenesen látogatható Független Filmfesztivált. Különböző versenyfilmeket láthattok, az ezeket elbíráló zsűri között két ELTE-s oktató is helyet foglal: Pálos György rendező, operatőr és Vincze Teréz filmkritikus. A vetítések délután egykor kezdődnek, és minden nap végén lehetőség van részt venni egy nyílt szakmai konzultáción is. Vasárnap pedig már csak eredményhirdetés lesz.

Alkoholgőzös fesztiválok

Szintén október 1-4-ig tartják meg a budapesti Oktoberfestet a Felvonulási téren. Több mint 300 féle sört kóstolhattok meg, több mint 55 sörfőzdétől. Minden nap tematikus programokkal várnak titeket déltől éjjel kettőig: pénteken a kilencvenes éveké a főszerep – fellép többek közt a Groovehouse, a Bon Bon és a Beatrice-, a hétvégén pedig a nyolcvanas évek hangulatát varázsolják a fesztiválra például Korda Gyuri bácsiék, Zoltán Erika, Dj Dominique és a Boney M segítségével. Tibi atya is reprezentálja magát egy sörsátornál, ahol természetesen a jelszó: egy sör nem sör! Streetfood világkonyha, sváb falu és kalandpark is várja a látogatókat. Mivel a szervezők telt házra számítanak, érdemes előre megvenni a napijegyet, ami 1990 Ft.

Ha a bajor hangulat nem jön be, egy igazi magyaros fesztivált is szerveztek a hétvégére a Budai Várba. A Pálinka- és Kolbászfesztivál fellépői között megtalálható az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, a Margaret Island és Szabó Balázs Bandája is. Vendégpárlatként a ginnel is találkozhattok a legnemesebb pálinkák mellett, és a kolbászon kívül is kínálnak majd ételkülönlegességeket. A belépő 2000 Ft, mely tartalmazza a kóstoló poharat.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]