Friss diplomások pályakövetése – kinek a legnehezebb?

Végzős középiskolásként általában nehéz megjósolni, hogy melyek lesznek a legjövedelmezőbb szakmák, mire a diák eljut az abszolválásig, s ennek függvényében milyen szakra érdemes jelentkezni. Íme egy 2013-as pályakövetési tanulmány eredményei.

A tanulmány szerint a természet-, bölcsész-, agrár- és társadalomtudományi diplomával rendelkezőknek megy a legnehezebben az elhelyezkedés. A tanulmányt az alapján állították össze, hogy 2008-ban, 2010-ben, illetve 2012-ben végzett pályakezdőkkel töltettek ki egy online kérdőívet. A természettudományi, bölcsész- és agrárszakosoknak több mint 4 és fél hónapra, a társadalomtudományi diplomásoknak pedig több mint 5 hónapra volt szükségük, hogy megkapják első állásukat.

A válaszok alapján a sporttudományi területen végzettek 8,9% talált állást azon a területen, amit tanult, a kapcsolódó területeken pedig a végzettek 60,7%-a dolgozik. A hallgatók 30,3%-a helyezkedett el teljesen más jellegű pozícióban.

A bölcsészeknél a saját szakterületen elhelyezkedők aránya 11,9% volt, a végzettek kicsit több mint fele (50,2%) valamilyen szakterülethez kapcsolódó szakmában talált munkát, a pályaelhagyók aránya pedig 38 százalék volt.

A munkanélküliség a társadalomtudományi területen diplomázottak körében volt a legmagasabb: a pályakezdők 9,2 %-nak nem volt állása, és 100 friss diplomásból csupán 8-an dolgoztak a saját szakmájukban, 58,6 % pedig kapcsolódó területeken. A volt hallgatók 33,5 %-a helyezkedett el másfajta munkakörben.

Az elhelyezkedést befolyásolhatja több tényező is, például egy új érdeklődés, vagy akár a kalandvágy. Az pedig, hogy sokféle munkakörben dolgoznak a pályakezdők, azt is mutatja, hogy a fiatalok még kellőképpen rugalmasak, és a tanultakat többféle módon képesek alkalmazni.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: femina.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]