Morality – Te mit tennél?

Végzős pedagógia szakos hallgatókként, a megszokott keretekből kiszakadva, valami újat, valami élvezeteset szerettünk volna létrehozni a közoktatásban kötelezővé vált erkölcstan tantárgy kapcsán. Ezért megalkottuk a Morality társasjátékot!

Egy két féléven átívelő kurzusunk keretei között tananyagfejlesztésbe vágtuk a fejszénket. Az első félévben a tananyagfejlesztés elméleti hátterét tártuk fel, elmélyedtünk a vonatkozó törvények, jogszabályok megismerésében, mint például a Köznevelési törvény, a Nemzeti alaptanterv, a Kerettanterv, a helyi tantervek vagy egy-egy konkrét intézmény pedagógiai programja, hogy minél szakmaiabban állhassunk neki a gyakorlati megvalósításnak.

Személyes és szakmai tapasztalataink, vizsgálódásaink azt mutatják, hogy a kötelezően bevezetett erkölcstan tárgyhoz szükséges egy izgalmas, élvezetes tananyag kidolgozása. Ezért döntöttünk úgy, hogy az erkölcstan tananyag feldolgozásához egy társasjátékot szeretnénk készíteni. Az előző félév során nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a jelenleg érvényben lévő erkölcstan tananyaggal valamennyien megismerkedjünk, amiben segítségünkre voltak a tananyag kidolgozói, a közoktatásban erkölcstant oktató pedagógusok, valamint az OFI munkatársai is.

A célcsoport kiválasztásánál előzetes fejlődés-lélektani ismereteinkre alapoztunk. Így esett a választásunk a 12-14 éves korosztályra, akiknek a játékunkat szánjunk. A társast úgy terveztük meg, hogy a kártyacsomag bővíthető legyen, így a struktúrára később több korosztály számára is készíthetünk kiegészítést. Játékunkat elsősorban iskolai felhasználásra szánjuk, de szeretnénk, ha élvezetes lenne kicsik és nagyok számára, akár baráti vagy családi összejövetelek alkalmával is.

Társasunk kidolgozásában további szakemberek támogatását is élvezhetjük, így nem csak a tartalomhoz kaptunk segítséget, hanem társasjáték-szakértőktől a struktúrához is, valamint a kivitelezéshez egy grafikus is a rendelkezésünkre áll. Játékunkat “Morality – Te mit tennél?” névre kereszteltük el, ezzel is utalva annak tartalmára és fontosságára.

Szakmai fejlődésünk szempontjából óriási lépésnek gondoljuk, hogy Tananyagkészítés, tananyagfejlesztés című kurzusunk kapcsán egy olyan projektet sikerül megvalósítanunk, aminek nem csupán a PPK falain belül, hanem a közoktatásban is kézzelfogható eredménye születik. Mindamellett, hogy a későbbiekben is foglalkoznánk a társasjáték gondozásával, fejlesztésével, dolgozunk azon is, hogy minél több közoktatási intézményben – akár ingyen is – elérhető legyen a Morality.

Terveink között szerepel, hogy más hallgatókkal is megismertessük, eljátszassuk társasjátékunkat. Erre remek fórum lehet egy-egy szakest, vagy a minden évben megrendezésre kerülő Kari napok. A játék első bemutatkozása a május 19-én megrendezésre kerülő Pedagógiai projektnapon lesz, ahol a közönségnek is lehetősége nyílik kipróbálni az általunk fejlesztett játékot.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]