Pályaválasztás a Középiskolások Szabadegyetemével

Mi leszek, ha nagy leszek? Miben lennék jó? Milyen foglalkozást válasszak? Fogom szeretni? Ugye nem fogom megbánni a döntésemet? Dilemmák, amikre mindenki keresi a választ..

A pályaválasztás életünk egyik legfontosabb döntése, amit nehéz meghozni, főleg nagyon fiatalon és részinformációk alapján. Sokan csak évekkel később jönnek rá, hogy mégsem szeretnének azzal foglalkozni, amit tanulnak vagy a kemény vizsgaidőszakok alatt ébrednek rá, hogy nem képesek teljesíteni az elvárt követelményeket. A döntés, hogy merre veszik az irányt a továbbiakban vitathatatlanul az egyik legfontosabb momentum a fiatalok életében.

A Középiskolások Szabadegyeteme ezért jött létre, hogy betekintést adjon a továbbtanulás lehetőségeibe, egyedülálló közvetlenséggel. A Szabadegyetem egyik főszervezőjével, Judik Zsófiával, az ELTE angol-matematika tanár szakos hallgatójával beszélgettem erről a nagyon is aktuális és sokakat érintő problémáról.

Mesélnél nekem a kezdetekről? Hogyan indult el a Középiskolások Szabadegyetemének a működése?

Egy kerekasztal-beszélgetés során merült fel, hogy a középiskolások nincsenek teljes mértékben tisztában a pályaválasztási lehetőségeikkel. Korábban a kötelező felvételi során a diákok képet kaphattak arról, hogy mi vár rájuk az egyetemen. Bár a kétszintű érettségi nagyon helyesen visszaszorította a szelektivitást erősítő felvételi előkészítő táborokat, ezzel együtt űr keletkezett a pályaválasztást fontolgató középiskolások számára. Az Illyés Sándor Szakkollégium és a Bibó István Szakkollégium tagjai összefogtak és elkezdtek együtt gondolkodni, hogyan lehetne az egyetemet megismertetni a gimnáziumi tanulókkal. Ez a szakkollégista egyetemisták által szervezett tábor 2009-ben egy egyedülálló kezdeményezés volt Magyarországon. Az anyagi források hiánya és egyéb szervezési nehézségek miatt első, családias légkörű táborunkat 2010-re tudtuk megszervezni, ahol 14 középiskolás jelent meg. 2014 nyarán már 40 fős táborral büszkélkedhettünk, reményeink szerint az érdeklődők száma csak tovább fog nőni. Szeretnénk a továbbiakban is fejlődni és elkezdeni a szakmai együttműködést hasonló projektekkel foglalkozó szervezetekkel.
Eleinte Nyári Egyetemként működtünk, majd egy kényszerű, de küldetésünket jobban tükröző névváltoztatást követően átkereszteltük a tábort Középiskolások Szabadegyetemére. Csapatunk önkéntes egyetemistákból áll, akiknek az a célja, hogy a 15 tudományterületen felvonultatott 80 választható óra hatására a táborozók előtt egy tisztább jövőkép körvonalazódhasson a tábor végére. A kezdetektől fontosnak tartottuk a társadalmi felelősségvállalást is. Több különböző szervezettel együttműködve (Raoul Wallenberg, Arany János Alapítvány) lehetőséget biztosítottunk a tehetséges, de hátrányos helyzetű tanulók kedvezményes táboroztatására. Ugyancsak tekintettel voltunk a nagycsaládból származó tanulókra is. Célunk sohasem pár budapesti elitgimnáziumból való toborzás volt, igyekeztünk minél több vidéki, hátrányos helyzetű gimnazistát elérni.

Miért hasznos a táborotok a mai középiskolásoknak? Milyen konkrét programokkal várjátok a jelentkezőket?

Táborainkban arra törekszünk, hogy konkrét tudományterületeket vizsgáljunk meg együtt a táborozókkal, emellett az interdiszciplinaritásra is nagy hangsúlyt fektetünk. Igyekszünk minél több területet lefedni, mint: a pszichológia, jog, politológia, neveléstudomány, orvostudományok, mérnöktudományok. Idén nyáron helyet kapnak még a listánkon a bölcsészettudományi és társadalomtudományi területek, valamint a közgazdaságtan, a nemzetközi kapcsolatok és a természettudományok. Elméleti és gyakorlati foglalkozásokat is tartunk és minél interaktívabban próbáljuk őket bevezetni egy-egy tudomány, szakma rejtelmeibe. Érdekes kísérletekkel, feladványokkal és vitákkal színesítjük a tábort. Programjaink között szerepelnek állomásos játékok, konspirációs játék, evolúciós számháború, de éjszakai túra is.
Szervezőként az útmutató szerepét kívánjuk betölteni és arra törekszünk, hogy egyenlő félként, ne tanárként tekintsenek ránk. Bátorítjuk táborozóinkat, hogy bizalommal forduljanak hozzánk kérdéseikkel, ami gyakran meg is történik. Előfordult már, hogy egy ilyen beszélgetés sorsfordító volt és sikerült valakit meggyőznünk arról, hogy gimnáziumi tanulmányai során mégis jelentkezzen egyetemre. Annak idején én is beleszerettem a táborba és a közgazdaságtan helyett a tanári pályát választottam a szervezők baráti tanácsának a hatására.
Szeretném azt leszögezni, hogy mi nem beszélünk le senkit semmiről, hanem plusz segítséget nyújtunk nekik és saját élményeinket átadva támogatjuk őket elhatározásukban. Partnerként kezeljük a középiskolásokat és meg szeretnénk értetni velük, hogy a tanulás közösségi élmény is lehet.

Lehet már konkrétumokat tudni az idei táborokról?

Tavaly nyáron rendeztük meg ötödik alkalommal a Szabadegyetemet és bízunk benne, hogy idén is sok jelentkező lesz. Nagyon nagy örömmel várunk minden 9-12. évfolyamos középiskolást, hogy egy hetet eltöltsenek velünk és megismerjék egymást. Minden évben más helyszínen tartjuk a tábort, általában Budapesthez közeli szállást választunk, amit könnyű akár busszal vagy hévvel megközelíteni. Így esett a választás idén Csobánkára. A korábbiakhoz hasonlóan a hátrányos helyzetű és nagycsaládos tanulóknak lehetőségük lesz támogatás igénylésére. Március végén már feltöltésre kerül a honlapunkra a jelentkezési lap. Van Facebook oldalunk is és próbálunk ott lenni minden olyan nyílt napon, ahol kapcsolatba kerülhetünk középiskolásokkal.

A Szabadegyetemet követő pozitív visszajelzések mindig megerősítenek abban, hogy sikeresek a táboraink. Táborozóból főszervezővé vált táboroztatóként tényleg csak bátorítani tudok mindenkit, hogy minél előbb jelentkezzen hozzánk.

 

Ha felkeltette az érdeklődéseteket a Középiskolások Szabadegyeteme, látogass el a honlapjukra.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]