Tudományos “elsők” 2014-ben

A tavalyi év újdonságairól olvashattok néhány hírt.

Egy újabb év telt el, vége 2014-nek, s előttünk az új év. Búcsúzásképp nézzük, mi olyan történt a múlt évben, ami az eddigiekben még soha.

  • Történelmi pillanathoz érkeztünk amikor is az év vége felé a világtörténelem során először szállt le egy üstökös felszínén emberi kreálmány. A Rosetta űrszonda november 12-én ért sikeresen felszínt a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, amely körül augusztus óta keringett. A 10 éve folyó küldetést az Európai Űrügynokség (ESA) irányította németországi székhelyéről. A Philae nevű leszállóegység 12-én 10:03-kor kezdte meg a leszállást, majd 12:07-kor érkeztek meg az első adatok tőle a központba a sikeres elindulásról a 67P felé, amely út összességében újabb 6,5 órát tett ki. Egy apró hiba akadályozta csak az eseményeket: ugyanazon nap éjjelén a leszállóegység tetején elhelyezkedő fúvóka leszakadt, amely eredetileg a stabil rögzítést biztosította volna az üstökösön. Ennek következtében a leszálláskor nem lehetett megakadályozni a visszapattanást, azonban így is sikert ért a küldetés, 17 óra után néhány perccel megérkezett a jel a landolásról, történelmet írtunk. A Philae egy neki kijelölt egy négyzetkilométeres területre szállt le, amely szép eredmény. Az akciót percről percre élő adásban végig lehetett követni az ESA központjából küldött adáson. A pontos mozzanatokat itt is visszaolvashatjátok.üstökös
  • Az eddigi legmagasabb hőmérsékletű év volt 2014 a japán meteorológiai ügynökség (JMA) közlése szerint, amióta meteorológiai mérések folynak, azaz 1891 óta. Adataik szerint a 10 legmelegebb évet 1998 óta éltük meg, ezek közül is 1998 és 2014 volt a két legkiemelkedőbb. Előbbit, vagyis a dobogó immáron második fokán álló évet egy igen erőteljes El Niño okozta, vagyis egy olyan légköri jelenség a Csendes-óceánon, amely a trópusi vizek felszíni rétegét melegíti fel. A rekordot jelentő tavalyi év hátterében, amikor is az évi átlaghőmérséklet az 1998-asnál 0,06 Celsius-fokkal volt több, az óceáni melegedések, az ausztráliai hőség, az európai melegrekordok és a magas szezonális hőmérsékletek álltak. A JMA nem mellesleg azon négy nagy szervezetek egyike, akik a globális átlaghőmérsékletet megállapítják (JMA, NASA, NOAA, Hadley Center). Számításaikat talajmenti és műholdas-mérésekkel végzik.

 

  • A miniatűr akkumulátorok hatalmas teret hódítottak a technológiában, s mintegy fellendülést okoztak az új okoskütyük létrehozásában. Megjelentek a már gyakori okostelefonok és tabletek mellett az okosszemüvegek, az okosórák, az okoskarkötők, sőt a kínaiaknál még az okosevőpálca is hódít. A Google okoskontaktlencsét tervez, s az ilyen jellegű termékek terjedése várható a jövőben. Mi több, már jó ideje fogalmazódik az okos otthonok elképzelése, ahol tapsra kapcsolható a világítás, állítható a redőny, s minden egyéb hasonlóan könnyen irányítható az automatizált rendszernek köszönhetően. A Corning 2011-ben kiadott videója ezt a megálmodott “okos világot” igyekszik szemléltetni. Hogy mit hoz a jövő, s idén már lesznek-e ilyen otthonok, kíváncsian várjuk.
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]