Heti tudomány

A hét tudományos hírei újratöltve.

  • A Magyar Williams Szindróma Társaság (MWSzT) új projektet indított Fészekhagyó néven, amelynek a célja a betegségben szenvedők és családjuk felkészítése az önálló(bb) életvitelre. A MWSzT az elmúlt évek során azt célozta meg, hogy valahogy elősegítse a Williams szindrómában szenvedő betegek számára a szülők segítség nélküli boldogulást. A Fészekhagyó projekt keretében az önálló életvitelt tanulják meg a fiatalok, az egyszerű konyhai műveletektől, mint például a mosogatás, egészen a jövedelemtermelő munkavégzésig. A program elemei az önálló életviteli tréning, amelynek keretében egy-egy folyamat megszervezését és az ezekhez szükséges előkészületeket ismerik meg a fiatalok; a Facebook oldal és blog indítása, amely az otthoni gyakorlatba való beépülést segíti; az önálló életviteli tábor,ahol a résztvevők az önálló életvitelre készülnek fel; és a pszichológia által vezetett szülőtréning, ahol a szülők gyermekük segítését és az elengedését könnyíthetik meg, illetve terápiás programként is segítik a szülőket. A projektet egy workshop és zárókonferencia zárja. A program kidolgozásában az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara is részt vett.
  • Az idén 40 éves Rubik kocka után úgy tűnik megérkezett a trónkövetelő. Az új magyar találmány a Logifaces tavaly megnyerte a Magyar Formatervezési Díjat és úton van a világhódító útjára. A játék 16 darab, háromszög alakú elemből áll, minden elem más-más magasságú. A cél, hogy az elemeket úgy illesszük egymáshoz, hogy megegyezzen a magasságuk és egy összefüggő felületet alkossanak. A frappáns kis játékot a modern számítógépes grafika ihlette. Ide kattintva még többet megtudhattok a játékról.
  • Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA repülő repülőgép-hordozó kifejlesztésén dolgozik. Nem, nem írtuk el, a repülőgép-hordozót úgy mobilizálnák, hogy az maga is repülne. A DARPA ezzel a megfigyelő feladatú, hírszerző drónok használatát bővítené ki, ugyanis ezeket a pilóta nélküli légi járműveket szárazföldről indítva, csak kis távolságra tudják bevetni. A magasan repülő légi állomással így a drónok akkumulátorcseréjére is feltankolására is lehetőség nyílik. Így válik a sci-fi valósággá. A DARPA-nak nem ez az első nagy projektje: a 30-as években úgynevezett anyaléghajót teszteltek, amely a speciálisan átalakított vadászgépek levegőből való indítására, vagy kampókkal való elkapására is képes volt.

 

A heti programajánlóban egy szabadulós játékra invitálunk benneteket. Az izgalmak mellett most azért is megéri játszani, mert a Logixity verseny keretében a  legjobban teljesítő egyetemi csapat- a szabadulás élményén túl- egy vacsorát is nyer a Trófea étteremben. Az eseményről itt tudhattok meg részleteket.

(Forrás: egeszsegkalauz.hu, eduline.hu és origo.hu)

(Kép: drmolecule.org)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]