Heti tudomány

Nos nézzük, mi is történt az elmúlt héten – október 27-étől november 2-áig – a nagy világban a tudomány terén, kiváltképp az ELTE vonatkozásában. Hiszen a kutatások akkor sem állnak le, ha őszi szünetet tartunk.

  • Lehetséges, hogy elpusztul közel s távol egyik legeslegszebb krátertava? A két fivér legendája által övezett Szent Anna-tó, amely Csomád-hegységben, Hargita megyében található talán el is pusztulhat a legújabb becslések szerint. A varázslatos szépségű fenyvesekkel körülvett tó eutrofizációja folyamatosan zajlik napjainkban is, így könnyen a hozzá közeli Mohos-láp sorsára juthat és feltöltődhet. Emellett másik fontos tényező, ahogy Hargitai Szabolcs, az ELTE TTK vulkanológusa, a Kőzettani-Geokémiai Tanszék vezetője elmondta: a páratlan látványt nyújtó természeti csoda alatt még kőzetolvadék rejtőzhet. A földtudósok szerint így könnyen lehetséges, hogy még várható a jövőben egyszer vulkánkitörés a Kárpát-medencében. Ha ezen rémhírek bekövetkeznének, bizonyára sokan siratnák ezt a mesés helyet, amelyet bárkinek érdemes megnéznie élete során legalább egyszer.
  • A természet csodái mellett azonban itt van nekünk a tanulás is a szünet után, hiszen a ZH-k, beadandók és teendők egyre sokasodnak. Elvégzésükhöz pedig leginkább manapság a számítástechnika fejlett világát kell használnunk. No de hogyan is legyünk úrrá mindezeken és gyorsítsuk meg munkánkat? Most itt van néhány hasznos – és talán nem mindenki által feltétlenül ismert – billentyűkombináció a Szeretlek Magyarország weboldal jóvoltából, mielőtt kétségbeestek:

1.  Windows gomb + L = ennek beütésével idegen helyen is biztosan magára hagyhatjátok percekre a gépeteket a futó programokat, hiszen zárolja a rendszert, s később nyugodt szívvel folytathatjátok munkátokat onnan, ahol félbehagytátok.
2.  Windows gomb + ‘+’ = nagyítás a képernyőn
3.  Windows gomb + ‘-‘ = kicsinyítés a képernyőn
4.  Alt + Tab = váltogatás/lapozgatás a különböző oldalak között
5.  Alt + F4 = ablak bezárása
6.  Ctrl + Z = visszavonás
7.  Prt Sc = vagyis Print Screen, ami annyit tesz: “nyomtasd a képernyőt”; magyarán szólva elmenti az éppen látható monitorképeteket, csupán ezen gomb után a Paintben (vagy ahol szeretnétek) egy Ctrl + V kombinációt is kell nyomni.
8.  Ctrl + Y = ismétlés/újra végrehajtás.
9.  Shift + Delete = végleges törlés, azaz a Lomtáratokból sem menthető már vissza az a fájl, amelyre ezt a varázslatot vetettétek.
10.  F5 = frissítés, például ha befagyna a Neptun.

Továbbá Facebook-os varázslatok:

11.  Alt + Shift + 0 = Súgó megnyitása
12.  Alt + Shift + ‘/’ = keresés
13.  Alt + Shift + M = üzenetírás
14.  Alt + Shift + 2 = saját profil
15. Alt + Shift + I = kezdőlap

MS Office Word parancsok:

16.  Ctrl + A = az egész szöveg kijelölése
17.  Ctrl + Shift + nyíl = adott szövegrész kijelölése
18.  Ctrl + F = keresés a szövegben [ez nem mellesleg a böngészőkben is működik, talán sokan ismeritek már]
19.  Ctrl + S = minden mentése
20.  Ctrl + P = nyomtatás

Jó munkát és tanulást ezek segítségével, reméljük hasznos volt számotokra!

  • Bár ez még előző heti hír, meg kell emlékeznünk Fenyves Ervinről, az ELTE egykori fizikusáról, aki október 14-én hunyt el az Egyesült Államokban. A Kossuth-díjas (1965) fizikusunk 90 éves távozott közülünk a Dallas városában található Texas Egyetem professor emeritusaként. Fő kutatási területét a nagy energiájú részecskefizika, az univerzum sötét anyaga, az orvosi fizika, a kvantumelmélet, a radioaktív hulladékok kezelése és a kozmikus sugárzás képezte, amely témákban számos kitüntetést kapott. Az Eötvös Loránd tudományegyetemen 1946-ban végzett kutató egyetemünkön tanársegéd volt, s emellett tanított még a Pennsylvaniai Egyetemen is. 1950-től tizennyolc évig a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézetének volt munkatársa, osztályvezetője, majd tudományos igazgatóhelyettese; 1998-tól pedig külső tagként szerepelt. A felsoroltakon túl számos kiemelkedő társaság rangos tagja volt, s munkásságát az utókor méltán kincsként kezelheti.

Végül nézzük, milyen programokon vehettek részt a közeljövőben:

  • Az Alexandra Kiadó és a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége november 4-én egy fotókiállításra hívja az érdeklődőket, amelynek címe Az év természetfotói – Magyarország 2014. A pályázat névadója és a rendezvény támogatója még a GDF Suez is, akik sajtótájékoztatójával színesítik majd az eseményt. A díjátadón megtudhatjátok, ki az idei év legjobb magyar természetfotósa. Bővebben ITT olvashattok róla.
  • A Magyar Tudomány Ünnepét, amely alkalmából az ELTE is számos szakmai programot szervez, november 3 és 30 között ünnepelhetitek. A sorozat főcíme: “Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek”. Bővebb információkat ITT találtok.
  • Az ELTE BTK Germanisztika Intézetében színes programsorozat vár Titeket november 3 és 8 között, ugyanis eljött a “Német nyelvű kultúra hete”. További részletek az ELTE honlapján.
  • Ingyenes kínai nyelvleckéket vehettek He Zhen és Gao Shuo összesen húsz óráján az ELTE Konfuciusz Intézetében. Mindezen páratlan lehetőségre pedig november 3-14. áll rendelkezésetekre. További információkat ITT olvashattok.
  • November 5-én délután 5 órakor az Élő adás előadássorozat keretében most Dobolyi Árpád fog mesélni “Az anyai idegrendszer” jellegzetességeiről. Ezen az ELTE TTK Kitaibel Pál termében (D 0-823) vehettek részt.
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]