Az Év Tudományos Rendezvénye díj, 2014

Idén is számos érdekes és komoly, igazán önfejlesztésre alkalmas tudományos rendezvényen vehettek részt mindazok, akik a kutatói élet iránt érdeklődnek, illetve szerves részét képezik annak. Most nézzük, hogyan zajlott az idei szezon: a három legeredményesebbet ismerhetitek meg közülük.

Eötvös Konferencia – 150 000 Ft jutalom

Verhetetlenül nyert idén is a gyönyörű környezetben elhelyezkedő rangos Eötvös József Collegium rendezvénye, amely immár háromszoros győztes a 2011-es és 2012-es első helyezése után. Tavaly egyébként második helyezést értek el, amely szintén szép eredmény, így csak kevés választja el a rendezvényt attól, hogy négyszeres dobogós csúcstartó legyen. A XI. kerületi Ménesi úton elhelyezkedő szép épület 2014. április 25-27. között adott helyet a tudomány mívelőinek, ezúttal 126 résztvevőnek, köztük professzorokkal és más előadókkal, például TDK-sokkal. Az interdiszciplináris esemény előadásainak – tizenöt perc szabadon, majd öt perc vita – célja főképp az ismeretterjesztés és a tehetséggondozás; az ország több pontjáról érkező látogatók huszonkét szekció különböző témájú/tudományú (bölcsészet, természettudományok, társadalomtudományok, informatika, pedagógia) eredményeit hallhatták. Későbbiekben a 121 előadás közül a legsikeresebbekről készült írott dokumentum, az Adsumus XIII. állít emléket ennek a három napnak.

Fiatal Szlavisták Konferenciája – 100 000 Ft jutalom

Ez volt idén a negyedik rendezvény az ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézete által, s ezúttal második helyen végzett a rangsorban, ami igen nagy siker, ha a másik két dobogós helyezett tíz éven túlmutató múltját vesszük alapul. Ezekhez képest a szlavisták újkeletű kezdeményezése még csak gyerekcipőben jár. További különbség ezen összejövetel témabeli elszigeteltsége, leszűkültsége – nyelvészet, irodalom, kultúra és történelem témában folytak az előadások – a két nagy és széleskörű, interdiszciplináris rendezvényhez képest. Emellett itt egy napig tartott a tudományoknak való tisztelgés, a konferenciát április 25-én rendezték meg a fent említett intézet falai között tizenkét szekcióval és ötvennégy előadó részvételével. Területileg azonban sokkal több helyről, összesen tíz közeli országból köszönthettük a látogatókat, akik nagyjából kétszer-háromszor haladták meg az előadók számát, tehát igen érdekelt eseményről beszélünk. A konferencia célja az ELTE BTK Intézeti munkájának népszerűsítése a környező országok szlavista hallgatói között, s emellett a tudományterülethez tartozó új eredmények ismertetése közösségi program keretein belül.

Bolyai Konferencia – 50 000 Ft jutalom

Szintén egy interdiszciplináris és nagyobb múltra visszatekintő – sőt a három közül a legidősebb – rendezvényről beszélünk, ha a dobogó legalacsonyabb fokára tekintünk, amelynek a Bolyai Kollégium ad helyet a szintén XI. kerületi Nándorfejévári úton. Idén március 22-23-án került megrendezésre a kétnapos előadássorozat, melynek célja szintén főként az ismeretterjesztés és a TDK-s vagy más tudományos munkát folytató fiatalok publikációs lehetősége, szakmai kapcsolataik ápolása. 103 jelentkező adta be érdeklődését, amelyből végül harminc kiemelkedő munka előadója számolhatott be eredményéről hat szekcióban; emellett a jelentkezők beadott dokumentációi alapján ötvennégy posztert is kiállítottak. A rengeteg prezentáció között tartott szünetekben pedig egy kellemes hegedűduó zengte be a termet és színesítette az igen magas színvonalú rendezvényt, amelyről videófelvétel is készült. A konferencia kiemelkedő sajátossága volt még a pihenőknek felállított társasjátékok kínálata, illetve a teaház; s további színvonalát mutató vonás, hogy a messziről érkező vendégeknek szállást nyújtottak, emellett mind a 150 látogatónak ebédet és egész napos büfét biztosítottak.

Különdíjban részesült az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium Konferenciája, amely 11. alkalommal került megrendezésre május 15-én, pénzjutalomban azonban nem részesült a díj megállapítása során. A rendezvénynek a Lágymányosi Campus Északi Tömbje adott helyet, ahol száz fő művelődött a nap folyamán.

Ha kedvet kaptatok az év konferenciáihoz, ne habozzatok és jövőre ti is vessétek bele magatokat a komoly előadássorozatokba, hiszen az általuk nyújtott ismeret és lehetőség karrierutatokhoz járulhat hozzá.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]