És te nyitott vagy?

Igazi nyüzsgő közösségi térré vált az ELTE Lágymányosi Campusa november 14. éjszakáján. Előadásokkal, játékokkal, koncertekkel várta az éjszakai baglyokat az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium a nyitottság jegyében.

“Nyitási akció!” néven futott az ARTSZ kilencedik alkalommal megrendezett eseménye, a Szakkollégium Éjszakája, azaz SZÉ. A minden ősszel megtartott rendezvény fő üzenete, hogy az egyetemi hallgatói lét nem állhat csupán délelőtti óralátogatásokból, szükség van arra, hogy az egyetem falai között szakmai diskurzus és pezsgő kulturális élet folyjon akár éjszaka is.

Ottjártamkor éppen Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány koordinátora tartott előadást a tűcsere programról és a jelenlegi tarthatatlan drogpolitikáról. Elmondta, hiába reklámozza a kormány, se 2020-ban, se később nem lesz teljesen drogmentes a világ. Alapítványuk a tűcsere programmal az intravénás droghasználók között gyakori HIV és Hepatitis B, C vírusok terjedését előzi meg. Bár a józsefvárosi önkormányzat felmondta a megállapodást az alapítvánnyal mondvacsinált indokkal, nem tervezik elhagyni a kerültetet, hiszen az ártalomcsökkentő projekt nélkül robbanásszerűen terjednének ezek a vírusok Budapesten. Mesélt a többi futó projektjükről, mint a frissen elindított „peer kapitány” projekt, ahol intravénás droghasználókat próbálnak bevonni munkatársaik közé, mindezt a norvég kormány támogatásával.

A szakmai beszélgetéseken kívül rengeteg interaktív programban részt lehetett venni. A Város Mindenkié csoport élő társasjátékkal mutatta be a hajléktalanok életét, a Szociopolyban a játékosok egy munkanélküli jövedelméből igyekeztek kijönni a hónap végéig. A Láthatatlan Kiállítás egy kisebb verzióját is ki lehetett próbálni, megismerkedve a látássérültek mindennapi nehézségeivel.

Fotókiállítás is várta a vendégeket, az ARTSZ „Nyitási akció” című pályázatára érkezett műveket egész este meg lehetett tekinteni. A Civil folyosón az ELTE-s szervezetek, mint az EKSZ vagy a LÉK mellett több civil szervezet is megjelent: ott volt például a Budapest Pride, a Humana Magazin, a NaNe vagy a Messzelátó Egyesület. A Tej-a-ivóban igazi lazulós hangulat alakult ki: sör, kellemes koncertek, baráti beszélgetések, kell ennél több?

Az SZÉ-ben pont az a jó, hogy nem nőtt túl saját magán. A Kutatók Éjszakájával szemben – ami egyre kevésbé tud újat mutatni -, az Szakkollégium Éjszakája pont a lendületével, fiatalosságával, lazaságával lesz izgalmas esemény. Teszi mindezt úgy, hogy rendkívül súlyos társadalmi kérdésekre és problémákra hívja fel a figyelmet. Mégis sikerült megteremteniük a harmóniát: hiába jösz ki magadba roskadva, depresszív hangulatban egy-egy előadás után a hallott borzalmas emberi sorsokon töprengve, gyorsan magával ránt a barátságos, vidám hangulat, ami az egész helyszínt belengi. A zsongás, a több irányból szóló zene és az izgalmas kísérőprogramok nem hagytak időt a tépelődésre.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]