ISSZK-s siker – kiválóan szerepeltek szakkollégistáink az OTDK-n

Április első hetében megrendezésre került a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, ahol az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiumának hallgatói is több tanulmánnyal, kutatással képviseltették magukat.

Az alapvetően három egyetemi kar hallgatóit – BGGyK, PPK, TÓK – felsorakoztató szakkollégium indulói két szekcióban versenyeztek: a Kaposvári Egyetemen rendezett Tanulás- és Tanítás módszertani – Tudástechnológiai, illetve az egri Eszterházy Károly Főiskolán tartott Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi szekcióban.

A kaposvári megmérettetésen mindkét szakkollégista induló remekül teljesített – Precskó Lilian Idegen nyelvű pedagógia témakörben, Tanulás- és tanulásmódszertan tagozaton harmadik helyet ért el „Opportunities in Teaching English to Deaf Students: the Use of Digital Materials and Hungarian Sign Language – A jelnyelv és a digitális tananyagok alkalmazása siket tanulók angoloktatásában” című pályamunkájával. Balázs Máté Balázs a szociális közegek pedagógiai hatásai témakörben „ A fenntarthatóságra nevelés. Környezeti nevelés alternatív módszerként az Alu-go-val” című tudományos alkotását második hellyel jutalmazta a zsűri.

Az egy nappal később, április 4-én, Egerben kezdődő Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai, Könyvtártudományi szekcióban jóval több hallgatónk volt érdekelt, Egert megszállta több száz szakmailag motivált hallgató – a megnyitó ünnepség előtt mindenütt „bőröndök és kosztümök, öltönyök” vonultak. A megnyitó ünnepélyes volt, de tömör és lényegre törő, s ezt követően egyes tagozatokban már meg is kezdődött a versengés, amely szombat késő délutánig tartott. Természetesen a szervezők gondoskodtak programokról, ezek fakultatív módon voltak igénybe vehetőek, így többen választották esti programjaik során inkább a városnézést, felfedezést. Fáradt, ideges és megkönnyebbült arcokba egyaránt belefuthattak az OTDK helyszínein felbukkanók, a Líceum és az EKF Gyakorlóiskolája adott otthont a rendezvénynek.

A különböző tagozatok bizottságai összeültek és megkezdődött a verseny. A csütörtöki előadók közül Hörömpöli Ádám Adonics Adriennel közös munkája, a „Hogyan fejleszthető a készségtanulás? A prefrontális kéreg és az alvás szerepe” harmadik helyezett lett Általános lélektan I. tagozaton, Lukács Lilla Judit pedig Pedagóguskutatás, óvó- és tanítóképzés tagozaton ért el első helyezést „A filmélmény hatásai a tanárszerep különböző vetületeire és a tanárokkal kapcsolatos attitűd változására” című munkájával. Horváth László a Vezetéselmélet, emberi erőforrás tagozaton belül különdíjat érdemelt bizottságának döntése szerint. , „A tanulástámogató iskolai szervezet hatása a tanulói eredményességre” címet viselő pályamunkájával.

A legtöbb szakkollégista versenyző pénteken került sorra: Borbély Krisztián és Hörömpöli Ádám közös kutatása Alkalmazott pszichológia II. tagozaton második helyet szerzett, címe pedig „Az idői orientáció szerepe a hedonikus döntéshozatalban” volt. Ugyanebbe a bizottságba került Csermák Attila, Reindl Antónia és Földes Tamás Andrei, akik „Az online játékok és a figyelmi teljesítmény viselkedéses és kérdőívvel mért adatainak összevetése” című munkájukkal harmadik helyet értek el. Czirfusz Dóra Fejlesztés-oktatás-nevelési tagozaton szerzett különdíjat „Online szociometria – avagy osztályközösségek a Facebookon” címet viselő dolgozatával, a Bagó Bence, Szabó Georgina és Váczi Vivien alkotta triónak pedig a Személyiségpszichológia II. bizottságban „Vívók sportelhagyásának okai és bejóslói – egy narratív pszichológiai megközelítés” című munkája hozta meg az első helyet.

A felsoroltakon kívül két alumni szakkollégista is remekül szerepelt a konferencián: Pósch Krisztián első helyet és a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának különdíját nyerte el „A procedurális igazságosság vizsgálati lehetőségei nemzetközi mintákon” címet viselő kutatásával Szociálpszichológia tagozaton, ugyanitt a harmadik helyet szerezte meg Jakus László munkája „Versenysportolók és a társadalmi igazságosság” címmel.

Társadalomtudományi szekción belül pedig Szlamka Zsófia szakkollégista induló érdemel gratulációt, aki pre-anorexiás közösségek csoportfejlődését vizsgáló dolgozatával ért el második helyezést.

Ezúton gratulálnak az ISSzK hallgatói további indulóiknak is – Esze Viktóriának, Polyecskó Dórának, Horváth Lászlónak, illetve egyéb kutatásokkal Földes Tamás Andreinek, Bagó Bencének – és reméljük, az újonnan csatlakozott és a csatlakozást fontolgató hallgatókkal is találkozhatunk majd a következő, 2015-ös versenyen.

Írta: Jász Virág

Kép: afhok.hu 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]