Egy spirituális közösség

Szakkollégiumi cikksorozatunk hetedik állomása a Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium, ahol a hallgatók lelki fejlődésére fektetik a legnagyobb hangsúlyt.

A Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium a legtöbb budapesti felsőoktatási intézményből fogad hallgatókat, így egyetemünkről is. Jelenleg az ELTE Természettudományi, Állam- és Jogtudományi, valamint a Pedagógiai és Pszichológiai karokról is vannak hallgatóik.

A Szakkollégium hitéből fakadó feladatának tekinti, hogy a magyar protestáns szellemiségű és protestáns értékek iránt érdeklődő fiataloknak iránymutatást adjon. A Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány fontosnak tartja, hogy a XXI. században felmerülő kérdések megvitatására teret biztosítson, és olyan értékeket adjon át a hallgatóknak melyekből életük során építkezhetnek.

A hallgatók szakmai életére nagy hangsúlyt fektetnek. A félév elején meghirdetett szemináriumok változatosak és a széleskörű érdeklődéssel rendelkezők is találnak olyan órát, ami számukra megfelelő. A különféle egyházi órák, műhelyek, nyelvórák és diákszemináriumok mind azt a célt szolgálják, hogy a hallgatók minél szélesebb körű tudást tegyenek magukévá és nem utolsó sorban magas szintű szellemi eszmecserét folytathassanak egymással.  A Kollégium vendég előadói voltak többek között: Trócsányi László, Paczolay Péter, Tőkéczki László, Dobolán Katalin, Falus András és Pál Ferenc, ismertebb nevén Pálferi.  Ezen széles körű oktatásnak köszönhetően, 2011-ben a kollégium lakója, Ilyefalvi Emese első helyezést ért el a XXX. OTDK Néprajz Szekciójában.

A Kollégium a szakmai munkák mellett komoly figyelmet fordít a hallgatók lelki fejlődésének biztosítására is. Az egyházi órák az elméleti ismeretek bővítését szolgálják, míg a spirituálisok a mindennapi életben segítik a hit megélését. – mondta Paczolay Ágnes, a Kollégium ügyvezető igazgatója.

A Kollégium egy zöldövezettel körülvett, nyugalmas környéken található a Svábhegyen. Két épületből áll, egy fiú és egy lánykollégiumból.  104 hallgatót tudnak befogadni, egy, kettő illetve három ágyas szobákban, melyekhez saját fürdőszoba is tartozik. A szobákban internet elérhetőség, számítógép és telefon is van, valamint némelyik szobából saját terasz is nyílik. A hallgatóknak lehetőségük van sportolásra is, a Csillebérci Szabadidő Központban focizhatnak és röplabdázhatnak vagy úszhatnak és szaunázhatnak a Hotel Agroban, melyet az Alapítvány biztosít.

Az itt lakók egy olyan közösség tagjai lehetnek, ami mindamellett, hogy kiváló szakmai tudást ad nekik, a léleknek is kiteljesedést biztosít.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]