Folyékony szilikonba zárt csodák

A VAM Design Centerben megrendezett Bodies 2.0 kiállításon 200 különleges preparátum segítségével tanulmányozhatjuk az ember test csodáit.

A folyékony szilikonnal tartósított preparátumok három dimenziós anatómiai atlaszként mutatják be a csontrendszer, az izomzat, az idegrendszer, valamint a keringési, légző-, emésztő- és szaporító-szervrendszer elemeit. Megtudhattuk, hogy a testünk 75 milliárd sejtje mintegy 200 különböző sejttípusba sorolható. A csontrendszerrel foglalkozó első teremben kiderült, hogy a test legkisebb csontjai a koponya halántékcsontjában fellelhető kalapács, üllő és kengyel és az is, hogy egy csecsemőnek több csontja van (300), mint egy felnőttnek (266). Csontjaink a zsírmentes testtömegnek csupán 14%-át teszik ki, mégis rendkívül erős anyagok, négyszer-ötször erősebbek, mint a lágyacél.

Az izomrendszerünket bemutató tárlókat végignézve megtudhattuk, hogy szemünk mozgatásához 6, míg karunk felemeléséhez 9 izom összehangolt működésére van szükség. Ha pedig ezt az információt olvasva kiült a meglepetés az arcodra, az 16 izom együttes működésének köszönheted. Ha összes izmunkat egyszerre dolgozna, akár 10 tonna súlyt is képesek lennénk megmozgatni.

Az idegrendszerrel foglalkozó teremben számos agyunkkal kapcsolatos érdekességre derült fény, például arra, hogy az újszülött testsúlyának tizedét teszi ki az agy, ugyanez a szám a felnőtteknél csupán egy ötvened rész, idegsejtjeink száma azonban állandó. A szívdobogás jellegzetes hangjáért a zárt szívbillentyűkhöz csapódó, örvénylő áramlás felelős – szerepel a keringési rendszerrel foglalkozó kiállításrész bevezető tablóján,  s ugyanitt a léppel és annak betegségeivel is megismerkedhetünk.

A légzőszervrendszert ismertető tárlókban összehasonlíthattuk az egészséges és a dohányos tüdőt. Akinek ez nem lett volna elég  a káros szenvedélyek elleni érvként, az az emésztőrendszert bemutató részben a zsugorodott májat is megnézhette.

A kiállítás több, mint egy szépen berendezett biológia szertár, egy egészen különleges perspektívából mutatja meg az emberi testet, egyszerre szól annak méltóságáról és az ezzel kapcsolatban felhalmozott orvosi-biológiai tudásról.

A kép forrása: www.bodiestheexhibition.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]