Paleontológiai Nap dinoszauruszok nélkül

Mindig is azt hittem – legalábbis a Jóbarátok Ross Gellerjéből kiindulva – hogy a paleontológia a dinoszauruszokról szól. De a Paleontológiai Napon kiderült, ennél jóval többről van szó.

Szentesi Zoltán például arról a feltárásról mesélt előadásában, amikor az Alföldön a legelésző szürkemarháktól pár lépésre gyapjasmamut-maradványokra bukkantak. A fogmorfológiai vizsgálat során kirajzolódni látszott egy európai evolúciós mintázat, ennek hatására a paleontológus hallgatók hazai ormányosok maradványain végeznek fogkopás vizsgálatokat, hogy beillesszék őket az európai rendszerbe.

Sokan nem hallottak még a Pannon-tóról. Ezt a hiányosságot pótolta egy másik előadásban Magyar Imre. Megtudtuk, hogy a Pannon-tó a Kárpát-medencében hullámzott, ha ugyan hullámzott, ugyanis hosszú ideig lefolyástalan tó volt. Ember még nem létezett akkor, viszont a Rudi becenéven ismert Rudapithecus már igen. Az éghajlat később megváltozott, a tó elkezdett kiszáradni, helyén szavannaszerű területek és mocsárerdők alakultak ki. Jellemző erre az időszakra az endemizmus, azaz, hogy bizonyos fajok kialakultak és kizárólag azon a helyen éltek. Érdekes, hogy 1969-ben a Magyar Posta egyik bélyegén egy ezidőből származó halcsontváz volt a minta. Ára egy forint volt. Különös, hogy pont a Pannon-tóból került elő, hiszen ezek a halfajok ritkák voltak, és inkább átszellőzött tavakban éltek. Bár volt rá példa, hogy az állatok alkalmazkodtak körülményeikhez, gondoljunk csak a tihanyi kecskekörmökre , vagy a mocsári csigákra, amik formájukat a talaj és a kövek felszínéhez való igazodás során nyerték. Négy millió évvel ezelőtt a mai Temesvárnál fejeződött be a tó feltöltődése.

A Paleontológiai Nap Monostori Miklós tanár úr születésnapjának és emeritus professzor-i kitüntetésének tiszteletére állófogadással zárult. Átsétáltunk az ELTE Biológiai és Paleontológiai Gyűjteményének otthont adó üvegpiramisba, ahol a kiállítás megtekintésével zártuk kalandozásainkat és falatozni kezdtünk az őslények rekonstruált csontvázai közt.

Békefi Emese
ELTE Online

a kép forrása: christie.dyn.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]