Juhász Péter: A sport a közösségépítés egyik legjobb formája

Juhász Péter, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára Simon Gáborral, a BEAC ügyvezetőjével közösen vágott neki a KEK Run 5,5 km-es távjának, és természetesen a viccelődés sem maradhatott el. A MEFS operatív vezetőjével az esemény jövőjéről és legfőbb üzenetéről is beszélgettünk.

Hogy sikerült a verseny?

Simon Gábor egyszer körözött csak le a táv során, viszont szerintem ő csak négy kört futott, míg én ötöt, úgyhogy valószínűleg az lehet az oka, hogy ő kevesebbet futott, mint én. De mindegy, nem baj, majd elszámolok vele ezért.

Mi jellemzi a BEAC és a MEFS szakmai kapcsolatát, együttműködését?

A BEAC az egyik legrégebbi egyetemi sportegyesület – és Gábor most meg fog kövezni, mert szerinte a legrégebbi, de mindannyian tudjuk, hogy az a SMAFC Viszont a BEAC is a legelsők egyike ebben a műfajban, a MEFS alapítói között is ott volt a klub, és nagyon markáns és határozott szerepet tölt be a MEFS életében. A mi szempontunkból maguk az egyetemi sportegyesületek a fontosak, hiszen ők azok, akik csinálják a sportot, nem mi az irodából. Így nem is mi szeretnénk megmondani, hogy mi a jó a kluboknak és a sportolóknak, az egyetemi klubok látják, hogy mi az, ami működik, ebben pedig zászlóshajó szerepe van a BEAC-nak, de az összes többi klubnak is. Mi hiába találunk ki bármit, ezt a végén úgyis ők fogják véghezvinni, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyetemeken is megvalósuljon a sportélet. Ez nehéz, de szép küldetés minden egyetemi klubnak, a BEAC-nak is.

Milyen szerepet tölt be a MEFS életében, versenynaptárában a KEK?

Nagyon fontos esemény, ez lenne a rövid, PC válasz – de tényleg fontos, és szeretném, ha minél fontosabb szerepet töltene be. Évről évre megjelenik a MEFS ezen a rendezvényen, és próbálunk minél komolyabban, erőteljesebben jelen lenni, a lehetőségeinkhez képest minél erősebb támogatást nyújtani a szervezőknek. Az idén sikerült is komolyabb támogatással segíteni, és szeretnénk, ha ez tovább erősödne, hiszen Kárpát-medencei egyetemistákról beszélünk, akik ugyanúgy magyar egyetemisták, mint a határon innen. Mi pedig a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség nevet viseljük, azt gondolom, tovább nem is nagyon kell magyaráznom a dolgot. Örömmel tölt el, hogy támogatni tudjuk a rendezvényt, és bár Gáborral most futás közben még nem sikerült erről beszélni, de majd kicsit később egyeztetünk arról, hogy hogyan tudjuk ezt a kapcsolatot tovább mélyíteni. 

Szabó László, a BEAC alelnöke és Simon Gábor, a klub ügyvezetője már beszéltek a kezdetekről, az elmúlt évekről, Ön szerint hogyan lehet ebből tovább építkezni?

Én azt vettem észre, hogy az egyetemistáknak nagy szüksége van arra, hogy közösségi életet tudjanak élni. Főként a covid alatt került ez előtérbe, de valójában már előtte is jellemző volt, a pandémia csak felerősítette. A KEK kiváló alkalom erre. Ez az esemény ráadásul nemzetpolitikai szempontból is hasznos és fontos, a sport pedig a közösségépítés, kapcsolatteremtés, egyik legjobb formája. Abban mindig lehet fejlődni, hogy minél többen jöjjenek és vegyenek részt a versenyeken, minél jobban érezzék át a rendezvény üzenetét.

Össze tudná foglalni ezt az üzenetet egyetlen mondatban?

Mi, magyarok összetartozunk, határon innen és túl, építsünk hidat egymás felé, fonjuk minél szorosabbra a kapcsolatot.

Képek: Csomos Attila, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]