Szabó László: A KEK-kel értéket teremtünk!

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját főszervezőként létrehozó BEAC alelnöke az idei évben ismét részt vett az eseményen sportolóként is. Labdarúgás mellett a programban idén debütáló KEK Run 5,5 kilométeres távját is lefutotta, ezután beszélgettünk az elismert sportvezetővel.

Honnan ered a kapcsolata az ELTE-vel?

Nem az ELTE-n végeztem, hanem a Műegyetemen: közlekedésmérnök az alapvető végzettségem. Viszont gyerekkoromban, fiatal koromban elég magas szintre eljutottam futballban, aztán amikor már leszállóágban voltam és alacsonyabb szintű csapatokban játszottam, lassan húsz évvel ezelőtt, tehát 2002-ben a BEAC-hoz igazoltam. Rengeteg embert ismerek az ELTE-n ilyen-olyan okokból, de ez a kötődésem az ELTE-hez és a BEAC-hoz, a sport felől jött a kapcsolat.

Miért kiemelt jelentőségű a KEK a BEAC szempontjából?

Immár tizenkettedik éve rendezzük meg a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját: 123 éves a BEAC, tehát a klub életének, történelmének egytizedét kiteszi a KEK. Nagyon nagy dolog, hogy ezt megérte a rendezvény, és mi is végigcsináltuk az elmúlt tizenkét évet. 1500 magyar nyelven tanuló hallgató szokott összegyűlni a Kárpát-medencéből, ami egy hihetetlenül izgalmas sportprojektté teszi a KEK-et, nagyon bízom is benne, hogy tovább bővül majd az esemény. A hangulatot meg magatok is láthatjátok, fantasztikus! Itt voltam tegnap a focin, játszottam is, emellett belenéztem a futsalba, a kosárlabdatornába, asztaliteniszmeccsekbe, most pedig futottam. Így belülről élem át, hogy ez egy milyen nagyszerű dolog.

Épp azután beszélgetünk, hogy lefutotta az 5,5 km-es távot.
Nem a futás az igazi sportom, a labdarúgótornán többször is részt vettem már itt játékosként, de mivel idén szerepel először a programban a KEK Run, most elindultam ezen is. Ha muszáj, szoktam futni is. Persze most nem volt muszáj, de amikor úgy érzem, hogy erre van idő és lehetőség, akkor persze élek a lehetőséggel, mint most, annak ellenére is, hogy nem vagyok nagy rajongója ennek a sportágnak.

Személy szerint az Ön számára mit jelent a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája?

Fontosnak tartom, hogy az életünk során hagyjunk magunk után valamit. Megpróbálom az egész életemet úgy élni, hogy olyan események létrehozatalában vegyek részt, amelyeket úgy tudunk sikerre vinni, hogy hagyományt is teremtünk általuk. Sportvezetőként azt tartom szem előtt, hogy olyan dolgokat, eseményeket szervezzünk, amelyeken jól érzik magukat az emberek, amelyek lezárásával megszerzett élmények a résztvevőkkel maradnak. Hiszem, hogy a KEK is ilyen. Hálás vagyok érte, hogy több ehhez hasonlóan értékteremtő esemény van az életemben, de ez kiemelt jelentőséggel bír számomra. Nyilván azáltal, hogy a BEAC alelnöke vagyok, felelősségem is van abban, hogy ez a rendezvény jól működjön. Nagyszerűek a kollégák, Simon Gábornak, a BEAC ügyvezetőjének nem lehet elégszer megköszönni az alapötletet, a szervezést, a folyamatos befektetett munkát. Büszke vagyok a dologra.

Képek: Csomos Attila, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]