Nem, a Föld nem lapos és nem négy béka tartja – interjú Dr. Dobos Józseffel

Dr. Dobos József az első osztályban szereplő női kosárlabdacsapatunk csapatorvosaként segíti a BEAC-osok mindennapjait. A sportorvos már a ’90-es bajnokcsapatunk tablóján is szerepel, így elmondhatjuk, hogy egy igazi BEAC-veteránnal volt lehetőségünk beszélgetni a koronavírus elleni oltás kapcsán, amelyet nem sokkal az interjú előtt kapott meg.

Milyen hatással volt életére a koronavírus járvány?

A legtragikusabb, hogy édesapámat elvesztettem az első hullámban. A járvány kezdetén gyakorlatilag bezártunk, nem lehetett rendelni, nem lehetett műtéteket végezni. Nyáron a szabályozásoknak megfelelően csak negyed óránként egy beteg, előzetesen egyeztetett időpontban jöhetett. Ez részben előnyösebb is volt, mert nem kellett a betegnek sokat várni, ugyanakkor lényegesen kevesebben fértek be egy rendelési időbe. Környezetemben barátoknál, ismerősöknél is voltak szövődményekkel járó esetek. A BEAC-nál is felütötte a fejét a vírus, úgyhogy ezzel kapcsolatban is voltak olyan feladataim, amik korábban nem.

Hogy viselték az érintett játékosok a betegséget? Hogyan változtatta meg a szakosztály életét a vírus?

Szerencsére a BEAC-ban jól átvészelték a lányok a betegséget, különösebb szövődmény nélkül. Jó néhány mérkőzés elmaradt, ezeket pótolni kell, más a menetrend, más a felkészülés, illetve aki átesett a betegségen és kihagyott néhány hetet a felkészülésből arra a vezetőedző csak korlátozottan számíthat a mérkőzéseken. Ezeket a sportolókat fokozatosan kell visszaépíteni a csapatba, tehát sportszakmai szempontból is gondot okoz a vírus. Attól, hogy valaki gyógyultnak van nyilvánítva, még nem rendelkezik olyan állóképességgel, erővel, mint korábban. Nyilván a triplák kisebb százalékban mennek be, ha valaki néhány hétig nem edzett.

Milyen hatással van a vírus a hazai sportéletre?

Nem tudok hozzátenni ahhoz, amit már nálam a kérdést jobban átlátók nyilatkoztak a sportsajtóban. Nyilván a bajnokságok átszervezésében van, aki pórul járt. Például a korábbi befejezések miatt a siófoki kézilabda csapat. Volt élsportoló, akinek ez valójában jól jött, hogy egy évvel elhalasztották az olimpiát, mert aki fiatal, az még tud fejlődni. Az idősebbeknek ez inkább rosszul jött ki, hogy még egy évet rá kellett tenni. Lehet, hogy így már nem nyújt majd olyan teljesítményt, mint egy évvel korábban. Sokrétű hatással van a járvány a sportélet minden területére.

Milyen feltételekkel kaphatják meg a sportorvosi igazolásukat azok, akik igazoltan átestek a COVID fertőzésen? Milyen esetleges plusz vizsgálatokon kell részt venniük?

Akik átestek a fertőzésen, függetlenül attól, hogy komoly tüneteik voltak vagy sem, minimum egy labor vizsgálat és egy kardiológiai vizsgálat szükséges. A lelettől függ, hogy valaki visszatérhet-e vagy sem. Hál’ Istennek nem a BEAC-ban, de tudok olyan sportolókról, akiknél meg kellett ismételni a kardiológiai vizsgálatot, mert negatív eredmény ellenére nagyon fáradékonyak voltak. Illetve a sportsajtóban is megjelent, hogy jó néhány sportolónál komoly szövődmények léptek fel, a visszatérés akár több hónappal elhúzódhat.

Mit ajánl, mennyi idő után térjenek vissza a sportoláshoz azok, akik átestek a fertőzésen?

Én ortopéd szakorvos vagyok, úgyhogy ebben a kérdésben nem az én véleményem a mérvadó. Én abszolút támaszkodom a kollégáimra, akiknek az a feladatuk, hogy figyelemmel kövessék a külföldi szakirodalmat, a kardiológus-, belgyógyász kollégák véleményét. Tehát, ha felmerül ilyen eset valamely csapatomnál, az ő véleményükre támaszkodom, az ő konzíliumukat kérem.

Mint egészségügyi dolgozó, az elsők között kaphatta meg a védőoltást. Miért tartotta fontosnak, hogy beadassa a vakcinát?

Nem Önnek címzem a válaszom, de én eleve nem értem ezt a kérdést. Ha egy betegség ellen van megoldás, akkor azzal élni kell. Megmondom őszintén, hogy nagyon értetlenül állok az ellenzők előtt. Nem, a Föld nem lapos és nem négy béka tartja. Elég, ha belegondolunk abba, hogy gyerekkorunkban hány oltáson estünk át, és ezzel hány emberi életet lehetett megmenteni, az életminőségüket javítani. Vagy akár, ha valaki kirándul az erdőben elesik, szennyeződik a sebe, megkapja a tetanusz elleni oltást, akkor senkiben nem merül fel az a kérdés, hogy ezt most ki gyártja, melyik ország, melyik cég. Ettől gyógyulunk, ettől élünk. Úgyhogy igen, én is túlestem az oltásokon és ösztökélek mindenkit arra, hogy éljen a lehetőséggel, hiszen a járványt csak közösen erőfeszítéssel lehet átvészelni . Ha az emberek elenyésző százaléka oltatja magát és a többség nem, akkor még nagyon sokáig ilyen szabályozott, kényelmetlen életünk lesz. Minél nagyobb lesz a hajlandóság, annál hamarabb térhetünk vissza a megszokott életünkhöz, és nagyon sok emberi életet megmentünk ezzel. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, hogy ha mindenki tartaná magát a KRESZ szabályokhoz, biztos, hogy kevesebben halnának meg az utakon is.

Ha ti is szeretnétek, hogy életünk, és sportéletünk mihamarabb visszatérjen a normális kerékvágásba, regisztráljatok a koronavírus elleni védőoltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

Forrás: beac.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]