Sorra írja a rekordokat a Manchester City – Mitől ennyire jó idén a csapat?

A hétvégén a Manchester City kikapott a városi riválistól, így véget ért az egészen elképesztő 21 tétmeccses győzelmi sorozata. A hétvégi vereség ellenére a City remek szezont fut, a bajnoki cím biztos, és a BL-ben is lehet végre esélyük. Hogyan támadt fel a manchesteri csapat, mitől ennyire ellenállhatatlanok idén? Ezt járjuk most körbe.

Guardiola idei szezonja nem úgy kezdődött, ahogy várták, már pletykák is elindultak, hogy meddig lehet ő az edző, de végül szerződést hosszabbított, és a kezdeti bukdácsolásokat követően belendült az együttes. Ha csak a bajnokikat vesszük figyelembe, a West Brom elleni döntetlen óta tizenöt találkozón jött zsinórban a siker, 34 szerzett, mindössze öt kapott gól a mérleg. A sorsolás sem volt egyszerű, az elmúlt fordulókban a City játszott a Liverpoollal, a Tottenhammel, az Evertonnal, az Arsenallal, a West Hammel és a tavalyi év meglepetéscsapatával, a Wolwesszal. Ezeket a találkozókat pedig hozta a City, ráadásul a Pool ellen idegenben nyertek 4-1-re. Impozáns! Ami igencsak figyelemreméltó, hogy mennyire feljavult Guardiola csapatának a védekezése. Ruben Dias remek igazolásnak bizonyult, Stones végre egészséges és jól játszik, és Laporte is visszatért. Ami a jó teljesítmény mellett szintén fontos, hogy jelenleg egyedül csak Aké sérült, így a spanyol mester jól tudja forgatni a játékosait.

Folytassuk egy kis statisztikával! A City várható kapott góljainak a száma idén 27 meccsen 19,40, ami az egyik legjobb a bajnokságban, de az xG-mutatóban is vezetnek, az 53,68, vagyis nagyjából meccsenként kettő szerzett gól. Egy kis hasonlítási alapként: a címvédő Liverpool xGA-mutatója 33,34. Ha tavalyi szezont nézzük, a City a bajnokságot 37,00-ás xGA-mutatóval zárta, vagyis nagyjából összejött a meccsenkénti egy kapott gól, a várható gólok száma 102,2 volt. Idén, ha ezeket nézzük, a City kevesebb gólt szerez, de kevesebbet is kap, vagyis sokkal pragmatikusabb, kiszámíthatóbb lett a csapat. Annyit azért ehhez hozzá kell tenni, hogy a tavalyi szezonban, mikor nem lett bajnok a City, a várható pontokat nézve simán nyerniük kellett volna a bajnokságot, de a Liverpool extrém módon teljesített felül, 25 ponttal többet szereztek, a City pedig öt ponttal kevesebbet. Ebből is látni, hogy a City tavaly sok olyan meccsen kapott ki, s nem szerzett gólt, amin jobb volt az ellenfelénél, a Pool pedig sok kiegyenlített meccset nyert meg. Idén a Liverpool, a sérüléseknek is köszönhetően, már nem tudja felvenni a versenyt Guardiola legénységével. Mondhatni, hogy „visszaállt” a világ rendje, vagyis a City dominálja a bajnokságot.

De miképp teszi ezt, miért ennyire jó ez az együttes?

Pep azt mondta, az a különbség, hogy kevesebbet fut a csapat, miközben korábban sokkal többet futottak. Ez most, különösen ebben a szezonban rendkívül fontos, ahol extrém terhelésnek vannak kitéve a focisták a folyamatos meccsek miatt. A City pedig, úgy tűnik, megtalálta a tökéletes formulát. És ha a csapat kontroll alatt tartja a mérkőzést, szépen járatja a labdát, akkor van idő pihenni is, nem kell futni. Ezt támasztja alá az a statisztika is, hogy a bajnokságban átlagosan 60%-ban birtokolják a labdát.

Hogy mennyire kompakt az együttes játéka, azt jól mutatta a Mönchengladbach elleni BL-nyolcaddöntő, ahol a németek az első félidőben nem értek labdába a büntetőterületen belül! A Manchester City nem hagyott nekik esélyt erre, ehhez hozzájárult az is, hogy igen magasan védekezett a csapat, és remekül támadtak le.

Nézzünk is erre pár példát!

Három játékos is letámadott, sok esélye nem volt kihozni a labdát a németeknek.
Újabb képen látni, mennyire fent van a City, a Gladbach ki sem tudta hozni sokszor a labdát.
A védő nem tudott mit csinálni, csak előre rúgta a labdát, amit megszerzett a City, és rögtön helyzetbe is került. A gól is hasonlóból született, remek letámadás, labdaszerzés.

Guardiola soha nem állt attól messze, hogy kísérletezzen, párszor ezzel besült, de Cancelo és Gündogan játéka és szerepe mindenképp érdekes, a spanyol mester változtatásai maradéktalanul bejöttek. Gündogant eggyel feljebb tolta, és a német játékos sokkal szabadabb pozícióban játszik, jobban segíti a támadásokat, és ez meg is látszik a statisztikákon. Az idei szezonban már 11 gólnál tart, a Spurs és a Liverpool ellen is kétszer volt eredményes. Az xG-je is erős, 0,44 jön össze 90 percre lebontva, Gabriel Jesusnak 0,46, Sterlingnek 0,46, de Bruynének 0,45.

A másik jelentős változás az Cancelo játékában következett be. A portugál játékos 2019-ben érdekezett Manchesterbe, az első szezonban csak 17 meccsen lépett pályára, de idén már 21 meccsen focizott, és abszolút meghatározó játékos lett. Bár Cancelo posztja jobbhátvéd, Guardiola átrakta baloldalra, és nem is balhátvédet játszik, hanem támadáskor bejön a középpályára, és onnan osztogatja a labdákat mint kvázi irányító.

Cancelo bent a pálya közepén, onnan irányít és ad egy remek labdát Mahreznek.
Candelo szintén fent, szinte támadóközéppályást játszik.

A bajnokságot már megnyerte a City, 14 pont az előnye, innen már nem lehet semmi kérdés. Jamie Carragher az alábbiakat nyilatkozta a hétfőn: „Ha neked van a leghosszabb győzelmi szériád, nem kell bizonyítanod, hogy különleges csapat vagy, de ezek a statisztikák nem jelentenek trófeát, és ezeket nem lehet használni, ha nem nyered meg a Bajnokok Ligáját, ha megnyered a BL-t, akkor ott lesznek a statisztikák is. Az Ajax 1972-ben és 1995-ben, a Bayern 2020-ban, a Real 2014-ben, a Barca 2006-ban nyerte meg a BL-t, ők beírták magukat a történelembe, legendás csapatuk volt, és a Citynek is erre van most szüksége, azt gondolom, hogy egyedül a Bayern München állíthatja meg őket.”

Valóban, nehéz Jamie Carragher szavaival vitatkozni. Pep Guardiola történelmet ír most, de ahhoz, hogy a statisztikák valóban érjenek valamit, a Bajnokok Ligáját meg kell nyerni. Erre a szezonban most valóban kínálkozik is esély, csak aztán nehogy az legyen, mint az előző években mindig.

Képek forrása: https://totalfootballanalysis.com/ SpílerTV, https://www.manchestereveningnews.co.uk/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]