Idén rendezi utoljára London a férfi tenisz-világbajnokságot

A vírus nem akadályozta meg, hogy lebonyolításra kerüljön Londonban a férfiak tenisz-világbajnoksága, ahol 8 egyéni és páros versenyző között dől el, ki lesz 2020 legjobb teniszezője. November 15. és 22. között minden szem a brit fővárosra és a részt vevő játékosokra szegeződik.

Az ATP-vb a második legjelentősebb tornának minősül a Grand Slam-tornák után, amelyre mindig év végén kerül sor. Idén utoljára ad otthon Nagy-Britannia fővárosa az „ötödik Grand Slamként” emlegetett egyhetes versenynek, ugyanis a következő szezontól Torino lesz a rendező.

A rekordokat tekintve: Roger Federer 6 alkalommal vihette haza a győzelmet érő trófeát, míg párosban a Peter Fleming–John McEnroe duó 7 bajnoki címmel vezeti a listát. Az előbb említett Federer idén nem tudja növelni bajnoki címei számát, ugyanis sérülés miatt lemondta versenyeit, viszont 2002 óta elképesztő statisztikát produkált évről évre. 2002 és 2006 között az összes körmérkőzését megnyerte, illetve 2003-ban, 2004-ban és 2006-ban veretlenül nyerte meg a tornát.

Egy 2018-ban készült kép az O2 Arénáról.

1990-ben az ATP (Association of Tennis Professionals) vette át a férfi torna rendezési jogát, és a versenyt innentől fogva ATP Tour World Championshipnek nevezték. Ekkor már beleszámított az eredmény a ranglistapontokba: a veretlen bajnok ugyanannyi pontot kapott, mint amennyit egy Grand Slam-győztes. Minden induló 1500 pontról indul, viszont minden egyes elszenvedett vereség 200 pont levonással jár.

Hosszú ideig a páros versenyek egy hét eltéréssel zajlottak, de ezen hamar változtattak, így egy időben vívják az egyéni és páros indulók meccseiket. Az eseményt az egyik legfontosabb fedettpályás tenisztornaként emlegetik, a körülmények kevésbé szólnak bele a mérkőzések alakulásába. Szabad téren az időjárás nagyon sok nehézséget tud okozni, viszont zárt térben nem áll fenn ez a veszély. Az utóbbi években kemény pályán kell játszaniuk a versenyzőknek.

A kvalifikáció a következőképpen zajlik: a világraglista 7 legjobb játékosa szerzi meg az indulás jogát, majd a maradék 1 hely sorsa aszerint dől el, hogy a 8. és 20. hely között ki a legelső olyan játékos, aki abban az évben két Grand Slam-tornát nyert. Ha az utóbbi kategóriában nincs teniszező, akkor a rangsorban következő játékos tölti be a 8. induló helyét.

A többi versenysorozattal ellentétben nem egyenes kieséses szakasz dönti el, ki vehet részt az elődöntőben, hanem két csoportba osztják a játékosokat, ahol körmérkőzések után mindkét csoportból a két legjobb játékos jut tovább az elődöntőbe.

A tavalyi bajnok, Stefanos Tsitsipas

Az indulók listája:

  • Novak Djokovic: világranglista-vezető, idei Ausztrál Open-bajnok, 6. címét szerezheti meg
  • Rafael Nadal: olimpiai bajnok, 20-szoros Grand Slam-győztes, még sosem nyerte meg a szezonzáró ATP-vb-t
  • Dominic Thiem: idei US Open-győztes, sorozatban ötödször vesz részt a tornán
  • Daniil Medvedev: a tavalyi US Open döntőse, akit Fucsovics Márton búcsúztatott az idei Roland Garroson
  • Alexander Zverev: a 2020-as US Open finalistája
  • Stafanos Tsitsipas: a tavalyi ATP-vb győztese
  • Andrey Rublev: a torna egyik újonca, idén négy tornagyőzelmet szerzett
  • Diego Schwartzman: szintén újonc, 8. argentinként képviselheti hazáját

A párosok versenyében nem lesz címvédés, ugyanis a tavalyi győztes Pierre-Hugues Herbert–Nicolas Mahut duó nem indul, a jelenlegi világranglista-vezető páros szintén nincs a versenyzők között, így nem lehet egyértelműen megmondani, hogy ki kerül ki győztesként. Külön érdekesség, hogy a párosoknál a két csoport a 16-szoros Gland Slam-győztes és olimpiai bajnok Byran testvérekről lett elnevezve, akikhez nagyon sok rekord fűződik: 439 hetet töltöttek el a ranglista első pozíciójában, ezenkívül 30 Grand Slam-döntőt játszottak.

Vasárnap kezdődött a torna. Az első mérkőzésen megismétlődött a tavalyi döntő. De ezúttal kikapott a címvédő Tsitsipas az osztrák Dominic Thiemtől három játszmában 6:7, 4:6, 6:3-ra. Az esti program összecsapása nem hozott olyan sok izgalmat, mivel a spanyolok bajnoka, Nadal kevesebb mint másfél óra alatt győzedelmeskedett Rublev felett. Nadal adogatópontjai nagy részét megnyerte, ezen kívül az első szervából megnyert pontok százalékos aránya 82% volt, azaz 39-ből 32 volt sikeres.

A második napon Djokovic–Schwartzman, illetve Medvedev és Zverev összecsapásoknak lehettünk szemtanúi. Az előbb említett párharcból a szerb világelső jött ki győztesként, aki végig kiegyensúlyozottabban teniszezett, mint ellenfele. Az utóbbi mérkőzés esetében a történelem megismételte önmagát, ugyanis 1 héttel ezelőtt, a párizsi torna döntőjében Zverev ugyanúgy kikapott orosz ellenfelétől. Annyi a különbség a két esemény között, hogy Zverev dominálta Párizsban az első játszmát, viszont Londonban többször hibázott, és elvesztette adogatójátékait, ezért Medvedev ezúttal két szettben tudott győzni.

A keddi nap programjában Nadal – Thiem, Tsitsipas – Rublev mérkőzések szerepelnek.

képek forrása: atptour.com, tennishead.net

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]