Az egyik tizenkilenc, a másik húsz

Miután Rafael Nadal a US Open döntőjében egy legendás, maratoni mérkőzésen legyőzte a fiatal orosz Daniil Medvedevet, és megszerezte karrierje 19. Grand Slam-trófeáját, a tenisz világa azt a kérdést kezdte el feszegetni, hogy vajon Roger Federer (20 Grand Slam-győzelem) vagy Rafael Nadal fejezi be karrierjét a legtöbb GS-győzelemmel. A tenisztörténelem egyik legnagyobb rivalizálása ezzel egy új fejezethez érkezett, amely a cikkben bemutatott okok miatt valószínűleg nem lesz olyan terjedelmes, mint az eddigiek.

A két teniszcsillagot Nadal tornagyőzelme óta többször állították az elé a kérdés elé, hogy mennyire számolgatják a maguk, illetve a másik győzelmeit és rekordjait. Nadal US Open-győzelme után tett nyilatkozata arról árulkodik, hogy a spanyol sokkal inkább foglalkozik magával a tenisszel, illetve saját karrierjével, mint azzal, hogy másokkal hasonlítsa össze magát. „Azért teniszezek, mert imádok teniszezni. Nem gondolok csak a Grand Slamekre, mert a tenisz több, mint a Grand Slamek. Sok minden másra is figyelnem kell. Boldoggá tesz, ha játszhatok. Természetesen egy olyan győzelem, mint a US Openen, szuperboldoggá tesz. (…) Képtelenség egész nap azzal foglalkozni, hogy kinek van több és kinek van kevesebb trófeája, mert frusztrál. Amit eddig elértem karrierem során, már így is több annál, amit valaha reméltem, amiről valaha álmodtam.”

Federer pedig az idén Genfben megrendezett különleges csapatversenyen, a Laver-kupán (ahol a két sztár egyébként csapattársként játszott) egy interjúban elmondta, hogy, ha a média foglalkozik is a kérdéssel, közöttük ez egyáltalán nem kerül szóba. „Nem beszélünk erről. Ez nem olyan valami, ami téma lenne közöttünk. (…) Én örülök annak, hogy Rafa győzött New Yorkban, örülök a többi címének, az összes Garros-sikerének. Borzasztóan tisztelem őt mindazért, amit elért. De ugyanez a helyzet Djokoviccsal, Samprasszal, Borggal és a többiekkel is.”

Persze gondolhatnánk, hogy a két riválisnak a profiljuk miatt „kötelező” ilyen jellegű nyilatkozatokat adni, de ha például megnézzük a Laver-kupán egymással szembeni viselkedésüket, az egymásnak való szurkolásukat, a közös viccelődős pillanataikat, akkor sokkal inkább az őszinte tisztelet jelei láthatóak Nadal és Federer kapcsolatában, mint a képmutatás. A kettejük közötti baráti viszonyra ad példát az is, hogy Federer (aki végül nem szerepelt a meghívottak listáján, de nyilatkozata szerint nem is várta ezt el), a héten házasodó Nadalnak üzenetben fejezte ki gratulációját. A „médiahajsza” ellenére a két világsztár tehát sokkal inkább híres az egymás (és a játék) iránti tiszteletről, mint a folyamatos egymással való rivalizálásról és a győzelmeik, trófeáik számolgatásáról.

Nadal és Federer a Laver-kupán

Federer és Nadal meccseiről, döntőiről és legszebb pillanatairól könyvet lehetne írni. De elég, ha gondolunk a 2008-as Nadal győzelmével végződő wimbledoni döntőre, melyet sokan a történelem legjobb teniszmérkőzésének titulálnak, vagy a szintén álomdöntőként elhíresült 2017-es Australian Open fináléra, ahol egy fordulatokkal teli mérkőzés után végül Federer emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A rivalizálással kapcsolatban Nadal még 2011-ben nyilatkozott a David Letterman showban, ahol azt állította, hogy a tenisze nem lenne ugyanazon a szinten Federer nélkül. Erre a kijelentésre David Letterman megkérdezte a spanyoltól, hogy akkor ezek szerint szükséges és kifizetődő az, hogy együtt dolgozzanak, vagy az, hogy egymás ellen játszanak. Majd Nadal a közönség és a műsorvezető nevetését kiváltva azt mondta, hogy „azért néha jobb lett volna, ha nincs ott”.

Federer és Nadal a 2008-as wimbledoni díjátadón

Az, hogy Nadal utoléri-e majd Federert, arra legközelebb a 2020-as Australian Openen kaphatunk választ, ahol azonban az a Novak Djokovic rendelkezik a legtöbb győzelemmel (hét) a Grand Slam-éra óta, aki 16 GS-győzelmével szintén közeledik Federer jelenlegi rekordja felé. Az idő Nadalnak és Djokovicnak kedvez, akik négy-öt évvel fiatalabbak a 37 éves svájci klasszisnál, de őket se lehet fiatalnak nevezni.

Az új teniszgeneráció, egyszerűen csak „Next Gen” (Tsitsipas, Medvedev, Zverev, Shapovalov, Thiem, Berettini és még sokan mások) amely az „elveszett generáció” (Dimitrov, Monfils, Goffin) után úgy néz ki, hogy olyan játékosokat tud „kitermelni”, akik képesek lesznek a trónfosztásra. A fiatalok egyre komolyabb próbára teszik a nagy hármast (Federer, Nadal, Djokovic), és jelenlegi formájuk alapján a 2020-as GS-győzelmekért meg fogják izzasztani a rekordereket. Erre mi sem jobb példa, mint a bevezetőben említett Medvedev–Nadal US Open-döntő, ahol a 23 éves orosz tehetség 2–0-s szetthátrányból kényszerítette ki a döntő szettet Rafael Nadal ellen, akinek minden profizmusát és tapasztalatát mozgósítania kellett, hogy megnyerhesse a döntő szettet.

A US Open utáni sanghaji tenisztornán (Nadal végül visszalépett az indulástól) is megmutatták diadaléhségüket a Next Gen tagjai. A Medvedev győzelmével zárult tornán Tsitipas Djokovicsot, Zverev pedig Federert búcsúztatta a negyeddöntőben.

"A nagy hármas"

Azt nem tudhatjuk, hogy végleg eljön-e a Next Gen ideje a 2020-as szezonban, mert sokan már  pedzegették ezt 2017-ben, 2018-ban és idén is, a nagy hármas mégis dominálta a Grand Slameket. Azonban az látható, hogy a generációváltás folyamata gyorsul, a feltörekvő fiatalok egyre erősödnek, egyre több trófeát nyernek, és egyre többször törnek borsot az idősödő „nagyok” orra alá. A régóta tartó generációs átmenet lassan lezárul, és a kiöregedő világsztárok helyét átveszik a fiatal tehetségek. Persze az Australian Opennek a jelenleg is világelső Djokovic lesz a legnagyobb esélyese, ahogy a Roland Garrosnak a 12-szeres bajnok, jelenleg világranglistán második Nadal, míg a harmadik Federer egyértelműen füvön, azaz Wimbledonban (nyolc győzelem) lesz favorit.

De Nadalnak és Federernek (valamint Djokovicnak) nem biztos, hogy sok évük maradt arra, hogy a GS-győzelmeket „kedvükre” gyűjtögethessék és egymást között „elosszák” a trófeákat, mert ehhez a Next Gen fiataljainak, ahogy telnek az évek, egyre több szava lesz. A „trónok harca” közeledik a záró évadjaihoz, a csaták viszont annál izgalmasabbak lesznek.

 

források:  eurosport.hosszabbitas.hu, nemzetisport.hu

képek: News.com.au, Tennis365.com, Ubitennis, Sportskeeda

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]