Európa-bajnokság, jövünk! – Út a nyári kontinenstornára, leendő sztárok és csoportellenfelek

2020. november 12-én a magyar labdarúgó-válogatott drámai fordítással 2-1 arányban legyőzte Izlandot a pótselejtezőn, ezzel kijutott a jövő nyári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. A magyar nemzeti tizenegy eddig négy alkalommal szerepelt a kontinensviadalon: 1964-ben és 1972-ben, majd hosszú kihagyás után 2016-ban. A kijutás tehát azt jelenti, hogy a válogatott története során először kvalifikálta magát két egymást követő Európa-bajnokságra.

Három pontban szedtük össze a magyar válogatott Eb-re vezető útjának fontosabb történéseit, alakjait, valamint a jövő nyári kontinenstorna menetrendjét.

1. Road to Budapest – vegyes selejtezők, drámai végjáték 

2019. március 21-én Szlovákia ellen kétgólos, sima vereséggel kezdtük meg selejtezős küzdelmeinket. A csalódott startot követően a magyar csapat összekapta magát, és egymás után három fontos mérkőzést nyert meg. Először a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot 2-1-re, majd Azerbajdzsánt idegenben 3-1-re, júniusban pedig Walest 1-0-ra győztük le. A horvátok elleni meccsen ráadásul hátrányból álltunk fel, csakúgy, mint Izland ellen, igaz, ekkor még húszezer szurkoló előtt a Groupama Arénában. Az azeriek ellen Holman Dávid mellett a gólerős középhátvéd, Willi Orbán duplázott, Wales ellen pedig egy nagyon kiélezett és színvonalas mérkőzésen Pátkai Máté döntött a javunkra.

Négy mérkőzés után tehát jó pozícióban vártuk a csoport további küzdelmeit, a válogatott szervezetten, helyenként kifejezetten szép focit játszva szerzett meg 9 pontot a 12-ből. A szlovákokat azonban itthon sem tudtuk legyőzni, Splitben simán kikaptunk Horvátországtól, és bár Azerbajdzsánt szűken, 1-0-ra megvertük, a kijutásról döntő meccsen vereséget szenvedtünk a walesiektől. A selejtezők második periódusában a játék sem ment igazán, nem tudtunk erőt demonstrálni még Azerbajdzsán ellen sem, a nálunk előrébb rangsorolt csoportellenfeleinktől pedig viszonylag simán kikaptunk. Végül a csoport negyedik helyén zártunk. A 2018-ban létrehozott Nemzetek Ligája sorozatnak köszönhetően azonban idén is sor került pótselejtezőre: az első fordulóban Bulgáriát győztük le 3-1-re, az Izland elleni győzelem pedig azt jelentette, hogy 2016 után újra sikerrel vettük a pótselejtezős akadályt és kijutottunk az Eb-re. 

Érdekesség

A magyar válogatott Eb-selejtezős csoportjából 4 (!) válogatott jutott ki a 2021-ben megrendezésre kerülő kontinenstornára: Horvátország és Wales egyenes ágon, míg Magyarország és Szlovákia a Nemzetek Ligája pótselejtezőjén keresztül.

2. Ki lehet az Európa-bajnokság magyar sztárja? 

Az Izland elleni meccs lefújása után Szalai Ádám Szoboszlai Dominiket dicsérte: „van már egy majdnem világsztár szintű játékosunk, aki eldönt egy ilyen mérkőzést”. Csapatkapitányunk jogosan emelte ki Szoboszlait, a magyar csapatnak szüksége van a döntő pillanatokban is jól teljesítő, fiatal játékosokra. Szoboszlai mellett ki lehet emelni Sallai Rolandot, Szalai Attilát és Nagy Ádámot is, ők vihetik a hátukon a magyar csapatot a nyári Európa-bajnokságon.

A Salzburg magyar légiósa félelmetes formában van, klubszinten 13 mérkőzésen 5 gólt és 9 gólpasszt jegyzett, ebből 2 gólt a Bajnokok Ligája csoportkörében. A válogatottban 3 gólnál jár, a törökök elleni bombagólja győzelmet, míg az izlandiak elleni szólógólja Eb-szereplést ért. A számok mellett Szoboszlai Dominik lehet a téli (esetleg nyári) átigazolási szezon slágere: RB Leipzig, AC Milan, Arsenal – csupán néhány topklub a sok közül, amelyik szívesen sorai között tudná a magyar középpályást. Szoboszlai legnagyobb erőssége a rúgótechnikája, emellett remekül támad le, és kellően pofátlan egy-egy váratlan csel meghúzásához. Tényleg van egy sztárunk, igaz, nagyon fiatal még, de remek ütemben és jó irányba fejlődik. A nyári Eb-n már nem egy szürke mackónadrággal kerülünk reflektorfénybe, mint négy éve, hanem a világfutball számára jól ismert 20 éves Szoboszlai Dominik lesz a reklámarcunk.

Szoboszlai mellett érdemes beszélni a Bundesligában hétről hétre szerepet kapó Sallai Rolandról, aki agilis játékával szintén kiemelkedik a válogatottból. Szoboszlaihoz hasonlóan Sallai is kellően lezser, gyors, kettejük összjátéka pedig egészen parádés megoldásokat eredményez. 

Marco Rossi az Uruguay elleni barátságos mérkőzésre hívta be először Szalai Attilát a válogatottba, a fiatal védő azóta fontos eleme a csapatnak. A védelemben a rutinos Orbán mellett játszó Szalai egyre jobb teljesítményt tesz le a pályára. Izland ellen a kőkemény védekezés mellett egyre többször lépett fel a támadásokhoz is. Még mindig sok hibával játszik Szalai, de a Willi Orbán–Szalai Attila tengely összeszokottsága kulcsfontosságú lehet a jövőben. 

Az összeállításból nem lehet kihagyni Nagy Ádámot, aki a maga 25 évével még mindig fiatalnak számít a nemzeti csapatban. Nagy 2015-ben robbant be a válogatottba, a 2016-os Eb-n pedig a magyar csapat egyik legjobbja volt. A meglepően jó Eb-szereplés neki is klubváltást hozott, először a Serie A-ban próbálkozott, jelenleg az angol másodosztályú Bristol City csapatában játszik, sajnos az eddigi szezonban nem túl sokat. Az Izland elleni meccs előtt azonban kétszer 90 percet kapott a bajnokságban, ami érződött a teljesítményén, a csapat egyik legjobbja volt, főleg az első félidőben. A válogatottban rendre jól teljesít, remekül fogja össze a középpályát, jól lát a pályán, létfontosságú utolsó szereléseket hajt végre, egyszóval megvan benne minden, ami kell a középpályára. 

Érdekesség

Szoboszlai Dominik nem először szerzett sorsdöntő gólt válogatott színekben: 2017-ben ő lőtte ki az U17-es magyar válogatottat a korosztályos Európa-bajnokságra. 

3. Magyarország a halálcsoportban – ellenfelek, időpontok, helyszínek

A magyar válogatott az Európa-bajnokság „F” jelű kvartettjébe került Portugália, Franciaország és Németország mellé. A csoport mérkőzéseit Budapesten, a Puskás Arénában és Münchenben, az Allianz Arénában rendezik meg 2021 júniusában.

A magyar válogatott június 15-én kezdi meg szereplését a Puskás Arénában Portugália ellen. A portugálokkal már a 2016-os tornán is találkoztunk a csoportküzdelmek során, ki ne emlékezne az Eb egyik legszórakoztatóbb, 3-3-mal végződő összecsapására. Portugália a csoport harmadik helyén végzett, ennek ellenére megnyerte az Eb-t, csapatuk pedig tovább erősödött: az ország csak úgy ontja magából a tehetségeket. Az Eb-elsőség mellé megnyerték az első alkalommal megrendezett 2018-19-es Nemzetek Ligáját is. Cristiano Ronaldo mellett érdemes lesz odafigyelni a tavalyi Golden Boy-díjas Joao Félixre, az Angliában légióskodó Diego Jotára, Joao Cancelóra és Bruno Fernandesre is. 

Szintén hazai pályán, június 19-én fogadjuk a világbajnoki címvédő francia válogatottat. Portugáliához hasonlóan világsztárokkal teletűzdelt csapatról van szó, az idei BL-győztes Bayern München például négy kulcsjátékossal képviselteti magát a francia csapatban. Franciaország első számú sztárja a Párizsban futballozó Kylian Mbappe, de figyelni kell Paul Pogbára is, aki bár klubcsapatában csalódást keltően játszik, a nemzeti válogatottban általában kiemelkedően teljesít. 

A csoportellenfelek közül Németország jelentős fiatalításon esett át az elmúlt években. A 2014-es világbajnok, de még a 2016-os Eb-n szereplő csapathoz képest is kevesebb világsztár, annál több fiatal reménység szerepel a válogatott keretben. A tapasztalt Manuel Neuer, Toni Kroos és Joshua Kimmich mellett Leroy Sané, Timo Werner és Kai Havertz vihet lendületet a németek játékába. Németország ellen Münchenben lépünk pályára június 23-án. 

Érdekesség

Az Európa-bajnokság 60 éves történelmében először fordul elő, hogy 12 helyszínen rendezik meg a tornát:

Amszterdam (Johan Cruijff Arena), Baku (Olympic Stadium), Bilbao (San Mamés Stadium), Bukarest (National Arena), Budapest (Puskás Aréna), Koppenhága (Parken Stadium), Dublin (Dublin Arena), Glasgow (Hampden Park), London (Wembley Stadium), München (Allianz Arena), Róma (Stadio Olimpico), Szentpétervár (Saint Petersburg Stadium).

A megnyitó ünnepséget Rómában, az elődöntőket és a döntőt Londonban rendezik meg. 

Képek forrása: mlsz.hu, twitter/brfootball, uefa.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]