Győzelem Bulgáriában és Szerbiában!

Sűrű a magyar labdarúgó-válogatott menetrendje, hiszen vasárnap a szerbek ellen játszott, holnap az oroszok ellen lép pályára, s ami talán a legfontosabb, csütörtökön 3-1-re nyert Bulgáriában, és esélyt kapott arra, hogy kivívja a jövő évi Európa-bajnokságon való részvételt.

A magyar együttes a bolgárok ellen kifejezetten gyengén játszott, Gulácsi Péter bravúrjaira, valamit szerencsés gólokra is szükség volt. Marco Rossi szövetségi kapitány ki is emelte, hogy jobbak voltak a bolgárok a mérkőzés egyes periódusaiban. A vasárnapi összecsapás a szerbek ellen már jobban sikerült, az esélytelenebbnek tartott magyar válogatott Könyves góljával nyert.

Kezdjük a sorsdöntő, Bulgária elleni találkozóval! 

A bolgár együttes második volt az előző Nemzetek Ligája kiírásában tizenegy ponttal a norvégok mögött, megelőzve Ciprust és Szlovéniát. A selejtezőben mindössze hat egységet gyűjtve, az ötödik helyen zártak, megelőzve Montenegrót. A nyolc találkozón mindössze hat gólt szereztek és tizenhét gólt kaptak. A bolgárok az előző tizenhat találkozójukból mindössze egyetlen egyszer nyertek a csehek ellen egy tét nélküli mérkőzésen. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehetett, hogy közvetlenül a magyarok elleni meccs előtt, Wales csak a 94. percben szerzett góllal nyert ellenük, az írek ellen pedig a 93. percig nyerésre álltak.

A magyar válogatott a görög válogatott szerencsétlenkedésének köszönhette, hogy elcsípte a 2. helyet a Nemzetek Ligájában, s kapott esélyt, hogy kijusson a kontinensviadalra. A selejtezősorozatban bár végig harcban áll az együttes, végül csak a negyedik helyet sikerült megszerezni. Ugyanakkor Marco Rossi fiai remek teljesítménnyel kezdték a Nemzetek Ligája újabb kiírását. A törökök ellen egy győzelem, míg az oroszok ellen egy 3-2-es vereséggel indult a sorozat a magyarok számára. Biztatónak tűnt, hogy Rossi megtalálta a rendszert és a csapatát.

A sorsdöntő találkozó előtt derült ki, hogy a kapitány nem számíthat Szoboszlai Dominikre, akit a Salzburg nem engedett el a válogatotthoz, hiszen COVID-fertőzést találtak az osztrák klubnál. Így a helyét Kalmár Zsolt vette át.

A mérkőzés elején látni lehetett, hogy a hazaiak nem fogják könnyen adni a mérkőzést. Magasan kezdték a letámadást, megzavarva a magyarok labdakihozatalát. Ezen a képen látni lehet, hogyan támadnak le a bolgárok.

A magyar védőknek sokszor nehéz dolga is volt, hogyan hozzák fel a labdát, így az egyszerűbb megoldást választották, felívelték Szalai Ádám fejére. Ugyanakkor a csapatkapitány nagyon kis százalékban tudta csak megnyerni a párharcokat.

A magyar letámadás nem volt kifejezetten intenzív és hatásos. Legelöl Szalai próbált zavart okozni, mögötte Kalmár és Sigér helyezkedett fent. Egyszer-kétszer sikerült megakadályozni a hazai labdakihozatalt, de többre nem volt képes ez a magyar letámadás.

Támadásban kifejezetten gyengén, ötlettelenül játszottak a magyarok, Fiola Attilának egy jó beadása sem volt, ahogyan Holendernek sem. Sigér mintha a pályán sem lett volna, lassú, körülményes volt, több rossz passza is volt. Sallai játékában ismételtem volt fantázia, de sajnos a legtöbbször ő is rossz döntéseket hozott kulcspillanatokban.

A védekezéssel is voltak gondok. Két bolgár helyzetet érdemes kiemelni, és megnézni, mennyire csúszott el az együttes védekezése.

Középen mindössze három bolgár játékos, vele szemben öt magyar. Lehet látni, hogy teljesen el van csúszva a védekezés. Vagy az kellett volna, hogy mindenki eggyel beljebb megy, és akkor Szalai Attila veszi fel a később fejelő embert, vagy Sigér Dávidnak kellett volna a bolgárral menni, és nem hagyni fejelni. Gulácsi Péter mindenesetre hatalmas bravúrt mutatott be.

A második nagy hazai helyzet egy gyors támadás után érkezik, Holender marad le, majd a középre tett labdánál Wili Orban nem áll szorosan a hazai játékoshoz. Ismételten Gulácsi bravúrja kellett.

Az első félidőben úgy vezetett a magyar válogatott 1-0-ra, hogy mindössze egy kaput eltaláló lövése volt, de összesen is csak kettő kapu irányába menő lövést adtak le a mieink. Továbbá mindössze hat veszélyes támadást sikerült vezetni, szemben a bolgárokkal, akik 16 veszélyes támadást vezettek.

A második félidőt góllal kezdte a csapat, Szalai Ádám harcolt ki szabadrúgást, majd Kalmár Zsolt lőtte bele a sorfalba, amely szétugrott, és így a labda utat talált a hálóba. Ismételten a semmiből szerzett gólt a válogatott, a gyengén játszó Kalmár pedig adott egy gólpasszt és szerzett egy gólt. Marco Rossi legénysége tehát folytatta a jó szériáját, ami a rögzített helyzeteket jelenti.

Hajdú B. Istvánnak volt egy nagyon szellemes, ám pontos megjegyzése a második félidő elején, miszerint örüljünk, hogy nem vagyunk bolgárok.

Az 56. percben büntetőt rúghattak volna a bolgárok, de szerencsére az UEFA itt már alkalmazta a VAR-t, ami a magyar csapat mellé állt. Mostanság a magyarok sokat köszönhetnek a videóbírónak, emlékezhetünk a Fradi Molde elleni találkozójára.

A bolgárok a bekapott második gólt követően elég nagy tempót diktálva irányították a mérkőzést, de a magyar védelem többnyire helytállt, így nem sikerült komoly lehetőségeket kialakítani. A 70. percben újoncot is avatott a csapat, hiszen beállt a frissen honosított Nego, aki ezalatt a húsz perc alatt bebizonyította, hogy sok hasznát fogja venni az együttes.

A 75. percben aztán eldőlt a mérkőzés, Hangya adta be a labdát, Nikolics bólintott a kapuba. A képen látni lehet, hogy milyen távol helyezkedtek a bolgár védők Nikótól, így a frissen beállt csatár zavartalanul tudott fejelni.

Ez volt a csapat első helyzete, amely nem pontrúgás után született, gól lett az eredménye. A helyzetkihasználás tökéletesre sikeredett ezen az estén.

Bulgária erejéből még egy szépítő gólra futotta, egy ügyes támadás után talált be a hazai csapat. A magyar védők el voltak csúszva, mind Orban, mind Lang Ádám is távol helyezkedett az emberétől.

Összességében a magyar válogatott gyenge játékkal, kis szerencsével, de nyert Bulgáriában.

Vasárnap a szerbek ellen több helyen is változtatott Marco Rossi a győztes csapaton. Bekerült a harmadik gólt szerző Nikolics, mellette Könyves, Botka, Gazdag, Bese és Hangya is. A szerbek, hozzánk hasonlóan, sikerrel vették az akadályt, nyertek Norvégiában, nekik is van még esélyük kijutni a jövő évi kontinensviadalra. Nekik Skócia, nekünk Izland jelenti az utolsó akadályt.

A szerb csapat eléggé óvatosan kezdte a találkozót, nem támadott le, hagyta kibontakozni a magyarokat.

Lehet látni, hogy Szalai Attilát senki nem zavarja, és nagy területet engednek át a hazaiak.

A magyar csapat ezzel szemben harciasan, keményen játszott, letámadta az ellenfelét, és igyekezte megzavarni a szerb védőket.

A magyar válogatott egy elképesztő szerb védelmi bakit követően szerezte meg a vezetést, az újonc Könyves Norbert találatát követően. Ugyanakkor nem árt hozzátenni, hogy a gól szabálytalan volt, mert a csatár kezéhez ért a labda.

Ezt a bíró nem vette észre, és érvényesnek ítélte a találatot. Ismételten a magyarok mellé állt a szerencse és a bírói közreműködés, idén már sokadik alkalommal.

A szerb válogatott érthetetlenül gyengén, erőtlenül játszott, könnyen elképzelhető, hogy sokat kivett belőlük a csütörtöki 120 perc játék Norvégiában. A felforgatott magyar együttes viszont harciasan, nagy kedvvel, sokkal jobban játszott, mint azt várni lehetett.

A második félidőben már magukra találtak a hazai játékosok, és beszorították a kapu elé a magyarokat, de a válogatott jól védekezett, és végül zsinórban a harmadik idegenbeli találkozóját nyerte meg!

Marco Rossi a meccs végi nyilatkozatában kiemelte, hogy bízzunk benne, tudja, mit miért tesz, kit hív be, és azt miért teszi, továbbá hangsúlyozta, hogy mentálisan nagyon rendben van a csapat. És tisztában van a csapat erősségével, nem kell azon meglepődni, ha az utolsó percben teljesen beszorítják a szerbek a válogatottat.

A magyarok holnap Oroszországban játszanak, Marco Rossi valószínűleg bizonyítási lehetőség fog adni azok számára, akik eddig nem játszottak. A sűrű menetrend miatt szükség is lesz a friss lábakra. Látni kell, hogy Marco Rossi személyében egy kiváló edző ül a válogatott kispadján. Tudja, mire képes a csapata, tudja, hogyan lehet a fiúkból a lehető legtöbbet kihozni. Nem véletlen, hogy pont az a Könyves szerzett gólt, akinek a behívása miatt sok kritika érte a kapitányt.

A válogatottra november 12-én sorsdöntő találkozó vár Izland ellen itthon a Puskás Arénában. Ezen a mérkőzésen nézők is kint lehetnek, hogy biztassák a nemzeti tizenegyet. Izland ellen nem lesz könnyű dolgunk, a románokat simán verték, de a dánoktól meglehetősen könnyedén kaptak ki 3-0-ra hazai pályán. Ha a szerencse mellénk áll, ahogyan történt ez eddig, és a helyzetkihasználás is hasonlóan remek lesz, akkor minden esély meglesz a győzelemre, és arra, hogy ismételten a magyar válogatottnak szurkoljunk az Eb-n!

Felhasznált képek forrása: M4sport, rmx.ews

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]