Egy győzelem, egy vereség a Nemzetek Ligájában – Biztató jelek a magyar válogatottól

A magyar labdarúgó-válogatott hosszú kihagyás után lejátszotta első két meccsét idén, egy győzelemmel és egy vereséggel zárt. A törökök elleni győzelem meglepetés volt, fegyelmezetten, okosan játszottak a magyarok. Három nappal később itthon már nem sikerült a bravúr, vereséget szenvedett a válogatott az oroszok ellen. Milyen tanulságokat lehet leszűrni a két meccs alapján? Milyen esélyekkel vág neki a csapat a Bulgária elleni mérkőzésnek? Elemzés és jövőbe tekintés a látottak alapján.

Haladjunk időrendben, és nézzük először a törökök elleni mérkőzést. A magyar együttes felforgatott felállásban lépett pályára, hiszen az alapcsapatból Lovrencsics Gergely, Baráth Botond, Pátkai Máté sérülés miatt nem állt Marco Rossi rendelkezésére, de a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs is hiányzott, aki nem kapott meghívást a keretbe. Dzsudzsák helyzete kifejezetten rosszul áll, az MTK azért nem igazolta le a szélsőt, mert az edző nem tudta volna garantálni számára, hogy kezdő lesz. Kérdés, van-e visszaút számára a nemzeti tizenegybe.

Felépült a sérüléséből Wili Orban és Fiola Attila is, mind a ketten a kezdőben kaptak lehetőséget. Rossi visszatért a már korábban kipróbált, de a szlovákok ellen nem működő háromvédős felálláshoz. A harmadik védő szerepét ezúttal Szalai Attila töltötte be. A kezdőcsapat tagja volt Holender, aki csak utólag, a sok sérülés miatt lett kerettag.
A magyar csapat ellen szólt, hogy idegenben játszottak, ahol mindössze egyetlen győzelmet sikerült aratni, amióta Rossi az edző, továbbá Törökországba se győzni jár Magyarország. A török csapat magabiztosan jutott ki az Európa Bajnokságra a második helyen a franciák mögött, akiket hazai pályán meg is vertek.
A válogatott ennek ellenére nem illetődött meg a törököktől, hanem bátran letámadták a hazai együttest. Az alábbi képen látható is ez.

1.

A játék pedig kifejezetten biztató volt, a csapat kreatívan, bátran, jól játszott. Holendert folyamatosan egyedül hagyták a török védők, így baloldalt folyamatosan megjátszható volt, és ezt ő kihasználta, többször került helyzetbe. Az első félidőben kétszer is a kapufát találtuk el. A látottak alapján mindenképp meglepetésnek számított az együttes játéka.
A második félidőben már feljavultak a törökök, de nem tudtak mit kezdeni a válogatott zárt masszív védekezésével. Itt látni lehet, milyen jól, milyen fegyelmezetten zárnak a játékosok, kevés hely, terület volt a törököknek átjátszani a magyar falat.

2

Végül, hogy három ponttal sikerült távozni, abban nagy szerepe volt Szoboszlai Dominiknak, aki óriási szabadrúgásgólt lőtt, így megszerezve csapata számára a három pontot.
A fiúk minden dicséretre rászolgáltak, ugyanis szervezetten, jól játszottak, de ehhez kellett egy rendkívül impotens, lassú, gyenge török válogatott is.
A vasárnapi oroszok elleni mérkőzés előtt számítani lehetett, hogy ez már merőben más lesz, hiszen egy jóval erősebb, masszívabb alakulat ellen kellett bizonyítani. A felállás mindössze egy helyen módosult, a sérült Fiola Attila helyét Bese Barnabás vette át.
A mérkőzés elején látszódott, hogy az oroszok komolyabb ellenállást fognak kiváltani, a meccs elején letámadták a magyar labdakihozatalt. Az 5. percben jött az első figyelmeztetés, hogy figyelni kell hátul, Szalai Attila hibázott, de Miranchuk közelről mellé lőtte a labdát.
A következő helyzetet már nem hibázták el a vendégek, Bese Barnabás mögé sikerült bejátszani a labdát, Lang Ádám kilépett középről, Szalai és Nagy Ádám el volt késve, és az üresen érkező Miranchuk ezúttal belőtte.

3.

Ezt követően átvették a magyarok az irányítást, de az oroszok remekül védekeztek, nem tudtuk feltörni a védekezést. Sallai és Bese játékában volt fantázia, mind a ketten sokszor voltak megjátszhatóak.
A 34. percben jött a következő védelmi hiba, egy szabadrúgást követően Szalai Ádám nem tudott felszabadítani, elvették tőle a labdát, Ozdoev pedig berúgta. Az oroszok három helyzetből kettőt berúgtak. Hiába játszott a csapat mezőnyfölényben, birtokolta a labdát, elöl kevés kreativitás volt. Holender sokkal kevesebbet mutatott, mint a törökök ellen, sokszor inkább a biztonsági hátrafelé passzt választotta. A félidőben volt min változtatni Marco Rossinak.
A 2. félidő elején magyar gól helyett orosz találat született. A magyar védők ismét el voltak csúszva, könnyedén mögénk kerültek a vendégek, Dzyuba higgadt cselt csinált, majd lepasszolta az érkező Fernandesnek, aki begurította az üres kapuba. Komolyabb zakó is kinézett ekkor a válogatottnak.
Nem sokkal később majdnem megkaptuk a negyedik gólt is, de Lang Ádám az utolsó pillanatban nagyot mentett. A magyar csapat összeszedte magát, és elkezdett jól játszani. az oroszok pedig elhitték, hogy már megvan a meccs. Kiengedtek, és kevésbé fegyelmezetten játszottak, aminek egy csodálatos szép Sallai-gól lett az eredménye. A csereként beálló Kalmár Zsolt adott remek labdát Sallainak, aki remekül oldotta meg a helyzetet, és emelte át a labdát a kijövő orosz kapus felett. A Frankfurt játékosa végig motiváltan, remekül futballozott Szalai párja mellett, rászolgált a gólra.
A 70. percben érkezett a második magyar gól, a csereként beálló Nikolics volt eredményes. Szoboszlai remekül ívelte át Bese fejére a labdát, aki szépen odafejelte a berobbanó Nikolicsnak, és ő nem hagyta ki. Újabb szép magyar gól született.

4.

Egy újoncot is avatott a válogatott, Cseri Tamás, a Mezőkövesd labdarúgója 32 évesen debütált a válogatottban. A lecserélt Szoboszlai Dominik mérges volt, dühöngött egy keveset. Marco Rossi azzal indokolta a cserét, hogy fáradtnak látta őt.
A hátralévő időszakban sikerült teljesen a kapu elé szögezni az oroszokat, de újabb találat nem született, így vereséget szenvedtünk. A magyar együttes megúszta a nagyobb zakót, sőt, majdnem sikerült felállni háromgólos hátrányból is.
Ez a két meccs remek felkészülés volt a sorsdöntő bolgárok elleni találkozóra. Marco Rossi megmutatta, mit szeretne játszani a csapatával. A háromvédős rendszerben abszolút van fantázia, Wili Orban, Lang Ádám és Szalai Attila jól mozgott hátul. Fiola Attila inkább védekezésben tud segíteni, szemben Bese Barnabással, aki inkább támadásban mutatott többet az oroszok ellen. Sallai Roland játéka mind a két meccsen kiemelkedő volt, remek párost alkottak Szalai Ádámmal elöl. Sallai többször előrébb is helyezkedett, mint csatártársa, és jól játszottak össze. Szoboszlai Dominiknek van a legnagyobb mozgástere ebben a felállásban, mind a két meccsen jól irányított, sok helyen feltűnt a pályán, és a pontrúgásai komoly veszélyt hordoznak. Örömteli látni, hogy van elképzelés, a két meccsen sokszor szép, ügyes játék is volt, a letámadás sok helyen még akadozott, a védelem a törökök ellen jól zárt, az oroszok ellen már kevésbé. A bolgárok elleni meccsig még egy bő hónap van. Marco Rossi úgy tűnik, megtalálhatja azt a csapatot, amellyel jól tud együtt dolgozni, de ebben sehol sincsen már helye Dzsudzsák Balázsnak. Szélre lassú, nem tud jól védekezni, elöl Sallai, Szoboszlai, Szalai helye fix. Lovrencsics Gergő, Pátkai Máté, esetleg Kádár Tamás, Baráth Botond még hozzáadhat valamit a válogatott erősségéhez.
A két meccs alapján lehet esélyünk arra, hogy bejussunk a rájátszás döntőjébe, ahol majd az Izland/Románia párharc győztesével vívhatjuk ki az jövő évi Eb-részvételt.

Képek forrása: junipersport.com, M4 Sport

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]