Esélyszemle – folytatódik a Bajnokok Ligája!

Végre elérkezett a február közepe, és vele együtt a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza! A mai napon igazi csemegék kerülnek terítékre, de a szerdai játéknap is bőven tartogat izgalmakat.

A Dortmund–PSG összecsapás az egyik rangadója a nyolcaddöntőnek. A német csapat igazán hektikus heteken van túl. A norvég Haaland megszerzése remek igazolásnak tűnik, a húszéves csatár szinte berobbant a Bundesligába, az eddigi hat meccsén kilenc gólt szerzett, és rögtön kihagyhatatlan tagja lett a csapatnak. Az együttes támadójátéka lehengerlő, huszonnégy gólt szerzett hat meccsen, hétvégén 4–0-ra verték a Frankfurtot, igaz, előtte meg 4–3-ra kaptak ki a Leverkusen otthonában. Favre csapatának védelme nem az igazi, a hat meccsen bekapott tizenegy gól nem fest jól. A Dortmund bízhat még Sancho játékában is, aki szintén remek formában van, továbbá Emre Canban is, aki szeretne bizonyítani. Hiányzók is vannak, a legnagyobb kétségtelenül Marco Reus, de Julian Brandt hiánya is fájón érintheti a Borussiát. Ha a védelmét sikerül rendeznie, akkor lehet esélye a Dortmundnak.

hi-res-2831a3b864468cd4385c538a1b1845d2_crop_north

A PSG szokás szerint már le is rendezte a francia bajnokságot, a hétvégén a legfontosabb játékosok pihentek, de azért a négy bekapott gól nem túl jó előjel. Neymar ezúttal egészséges és jó eséllyel kezdő lesz, Cavani is maradt, Icardi is elérhető, aki sorra rúgja a gólokat, persze Mpabbé is játékra készen áll. Tuchel mindenképpen szeretne bizonyítani a volt csapata ellen, ez nem kérdés. A PSG tavaly egy remekül sikerült idegenbeli meccs után esett ki csúfosan az MU ellen, most javíthat.
Sokgólos, kiélezett, kemény küzdelemre számíthatunk, mindkét csapatnál bombaerős támadójátékosok vannak, ami kulcsfontosságú lesz a párharcban, hogy melyik csapat védelme lesz megbízhatóbb, de összességében egy kicsivel a PSG az esélyesebb.

Kedd este a másik mérkőzés a spanyol Atletico Madrid és a tavalyi győztes Liverpool összecsapása lesz. Az Atletico nincsen jó formában, a bajnokságban szenved a csapat, mindössze a negyedik helyen állnak negyven ponttal. Griezmann távozása komoly sebet ejtett, és nem látszik, ki tudná őt pótolni. A huszonnégy bajnoki meccsen szerzett huszonöt gól borzalmasan kevés. Joao Felix egyelőre nem váltotta meg a világot, Diego Costa folyton sérült, Morata pedig egyedül kevés bármire is. Most télen visszahozták a belga Carasscót, kérdés, ő mit tud hozzátenni a csapathoz. Diego Simeone egy új Atletico Madridot próbál építeni, egyelőre a nagy út elején állnak. Ennek ellenére a védelmük sziklaszilárd, nehéz lesz nekik gólt lőni, de az a kérdés, hogy vajon az Atletico be tud-e találni?
A Liverpool háza táján minden szép és jó. A csapat harminc év után idén újra bajnok lesz, ehhez már csak öt győzelem hiányzik. Klopp csapata minden rekordot megdönt, amit csak meg lehet, kérdés, hogy hol lesz a vége. A két hetes szünet után a hétvégén nyertek a Norwich ellen, így jól sikerült a bemelegítés. A csapatba visszatért Sadio Mané, aki győztes gólt is szerzett, Fabinho és Milner is bevethető. A Liverpool védelme fantasztikus, az elmúlt tíz bajnokin mindössze egyetlenegy gólt kaptak! Nagy kérdés, mennyire fog feküdni a címvédőnek az Atletico masszív játéka, a csoportkörben a Pool megszenvedett a Napoli ellen, és az akkor még Ancelotti edzette csapatot egyszer sem sikerült legyőzni. Szalah és Mané helyzetkihasználása kulcsfontosságú lesz, továbbá az is, hogy a két szélen Alexander Arnold és Robertson mennyire tudja megbontani az Atletico védelmét.

960x0

Nagyon szoros és kiélezett párharcra számíthatunk, kevés gólra, sok feszültségre, nem kimondottan szép játékra. Az Atletico sokszor bizonyította már, hogy remekül el tudja rontani az ellenfél játékát, ahogyan a Liverpool is megmutatta már: nem csak szép játékkal tud eredményes lenni. A Liverpool esélyes, de nem lesz könnyű falat Simeone csapata.

A két szerdai meccs nevekben már kevésbé tűnik érdekesnek, de nem jelenti azt, hogy ne lehetnének izgalmasak! A Tottenham–Lipcse mérkőzés roppant ígéretesnek tűnik. A hazaiaknál Mourinho személye miatt is érdekes lesz nézni, vajon mire lesz képes a kétszeres BL-győztes edző a tavalyi döntős csapattal. A Spurs nincs kimondottan jó formában, a hétvégén az utolsó percekben szerzett góllal sikerült nyerni az Aston Villa otthonában, de a téli szünet előtt sem mutattak meggyőző formát. Son játéka bizakodásra adhat okot, továbbá az is, hogy némileg több tapasztalat van a Tottenham oldalán, illetve José Mourinho is szeretné megmutatni, hogy még mindig top edző. A Lipcse újonc a Bajnokok Ligája kiesés-szakaszában, teher nincs rajtuk, nyugodtan játszhatnak. A Lipcse a német bajnokságban a második helyen áll, küzd a bajnoki címért, tehát Nagelsmann egy igazán remek csapatot rakott össze. Timo Werner pedig szállítja a gólokat. Egy izgalmas, sok gólos mérkőzés várható, némileg esélyesebb a Tottenham, de az sem lenne nagy meglepetés, ha a Lipcse jutna tovább.

GettyImages-1201244326

Az Atalanta–Valencia mérkőzés elsőre a többihez képest nem hangzik olyan izgalmasan, de rendkívül érdekes és jó mérkőzés sülhet ki ebből is. Az Atalanta abszolút vert helyzetből jutott tovább a csoportból, négy forduló után mindössze egy ponttal álltak, mégis bejutottak a legjobb tizenhat közé. Hétvégén egy nagyon fontos meccsen verték a Romát, így hat pont előnnyel állnak a negyedik helyen. Jó eséllyel jövőre is ott lesznek a Bajnokok Ligájában. A Valencia nem akármilyen csoportból jutott tovább, ráadásul csoportelsőként! A Chelsea ellen idegenben nyertek, az utolsó, sorsdöntő mérkőzésen pedig az Ajaxot verték, szintén idegenben. A Valencia továbbjutása meglepetés volt ebből a csoportból, de ha már sikerült eljutni idáig, miért ne álmodozhatnának arról, hogy messzebbre is eljutnak? A Valencia hétvégén nem tudta megverni az Atletico Madridot, egyelőre csak a hetedik helyen állnak, de mindössze két pontra a negyedik helytől. A klub játéka hektikus, a Barcelonát sikerült megverni, de csúfos vereséget szenvedtek a Getafe és a Mallorca ellen is idén. Nagy kérdés, az Atalanta ellen melyik arcukat fogják mutatni. Ha a védelmet is sikerül összerántani, akkor esélyesek lehetnek az olaszok ellen. Kiélezett, szoros csata várható, nehéz megjósolni, melyik együttes az esélyesebb, talán valamelyest a Valencia.

Képek forrása: metro.co.uk, bleacherreport.com, goal.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]