Visszavonulások hete a teniszben

Múlt héten több teniszező is bejelentette visszavonulását. Tomas Berdych és Dominika Cibulkova után a legendás testvérpár, Bob és Mike Bryan is bejelentették visszavonulásukat.

Az ikrek, akik az elmúlt két évtizedben az amerikai férfi tenisz legsikeresebbjei közé tartoztak, múlt hét szerdán jelentették be, hogy a 2020-as US Openen együtt fejezik be karrierjüket.
A 2003-as Roland Garrosszal kezdve a Bryan fivérek profi karrierjük során 16 Grand Slamet nyertek párosban, legutoljára a 2014-es US Opent húzták be. 2012-ben pedig olimpiai aranyéremmel is gazdagodtak. Az ikrek most 41 évesek, és egyetlen tornán sem vettek részt a szeptemberi US Open óta. Kvalifikálták magukat az év végi ATP-vb-re, ami a múlt héten zajlott Londonban, de úgy döntöttek, hogy visszalépnek. „Mind mentális, mind fizikai szempontból meg akartuk beszélni a karrierünket, hogy meghozzunk egy nagy döntést.” – mondta Mike Bryan egy múlt hét szerdán tett nyilatkozatában.
„Meg akartuk beszélni, hogy akarjuk-e folytatni, végül közösen döntöttünk úgy, hogy a 2020-as US Open lesz a vége. Szóval ez az utolsó szezon, izgatottak vagyunk.” – folytatja Bob.

Képtalálat a következőre: „bob mike bryan”
De mint ahogy a cikk elején említettük, nem ők az egyetlenek a héten, akik visszavonulásukat a napokban jelentették be. Tomas Berdych, úgy tűnt, megerősíti a cseh média híreit, mely szerint Londonban akarta bejelenteni a visszavonulását szombaton. Azonban elkésett; a cseh elkeseredett, hogy oda a „meglepetés”, és Bryanék gyorsabbak voltak. A 34 éves Berdych 2014-ben érte el karrierje fénypontját, amikor negyedik volt a világranglistán. Utoljára a US Openen láthattuk, ahol az első körben kikapott az akkor 18 éves Jenson Brooksbytól.
Dominika Cibulkova, a 2014-es Austrialian Open döntőse, valamint a 2016-os WTA-vb győztese  szintén bejelentette visszavonulását a múlt héten, visszatérő sérülésére hivatkozva. A 30 éves teniszezőnő legjobb eredménye a világranglista negyedik helye volt 2017-ben.
Ezzel a visszavonulási hullámmal több sportoló karrierjének végére is lehet számítani. A teniszvilág legnagyobb csillagai – Venus Williams, Serena Williams, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Maria Sharapova – már mind a harmincas éveikben járnak, és az ő karrierjük is véges.
„Már 21 éve játszunk, ami életünk több mint fele. A tenisz a vérünkben van. Egy részünk mintha meghalna ezzel, de biztosak vagyunk ebben a döntésben. Jó érzés lesz letenni az ütőt.” – mondta Bob Bryan.

Képtalálat a következőre: „bob mike bryan”
2018 májusában úgy tűnt, hogy a Bryan fivérek karrierjének vége szakad az utolsó szezon közepénél, miután Bob olyan csípősérülést szenvedett májusban, Madridban, mely akár karrierje végét is jelentheti. Mike elbúcsúzott a riporterektől a Roland Garroson pár héttel később, mikor azt állította, hogy ez volt az utolsó meccse.
Mike azonban mégis tovább játszott, összeállva Jack Sockkal, célként azt tűzve ki, hogy együtt megnyerjék Wimbledont, a US Opent és a vb-t a szezon második felében. Ezzel a szezonnal Mike-nak kettővel több férfi Grand Slam-címe lett Bobhoz képest: előbbi 18 győzelmet tudhat magáénak, míg Bob 16-ot.
Bob sikeres csípőműtétjéből felépülve visszatért, amivel Andy Murrayt is inspirálta, hogy megpróbáljon újra pályára lépni egy hasonló sérülés után. A Bryan testvérek idén újra összeálltak, aminek eredményeként rögtön két tornát is nyertek: egyet Miamiban és egyet a Delray Beachen.
„Együtt szeretnénk befejezni.”  nyilatkozta Mike, átkarolva Bob karját, ezzel is mutatván kapcsolatuk erősségét. – „Remek, hogy Bob is visszatért, és együtt fejezhetjük be ezt az egészet. Nagyon keményen akarunk játszani a következő évben, a legjobb befejezést remélve, ám mégis ugyanazzal a szeretettel és odaadással, mint amikor profikká váltunk.”

Forrás: nytimes.com

Képek forrása: usopen.org, zimbio.com, independent.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]