Indian Wells és Miami 2019: új bajnokok és az örök Roger Federer

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokra figyelt a teniszvilág. A hagyományokhoz híven idén is márciusban került sor a nagy presztízsű Indian Wells-i és miami tenisztornákra. A két keménypályás viadal számtalan meglepetést hozott, új bajnokokat avattunk, illetve Federer 101. tornagyőzelmére is sor került.

Az idei teniszszezon igazán izgalmasan és kiszámíthatatlanul indult. A versenyzők úgy utaztak az Egyesült Államokba, hogy előtte a nőknél és a férfiaknál egyaránt minden tornát más teniszező nyert meg. Indian Wells és Miami különleges helyet foglalnak el a tenisz világában, hiszen a Grand Slam-viadalok utáni legfontosabb versenyeknek tartják őket.

Indian Wellsben a nőknél hatalmas meglepetés született. A mindössze 18 éves kanadai Bianca Andreescu emelhette magasba a trófeát, s aratta eddigi rövid pályafutása legnagyobb győzelmét. A kanadai tehetség a fináléban a korábbi világelső Angelique Kerbert győzte le fordulatos, küzdelmes mérkőzésen. A döntőig vezető úton pedig olyan klasszisokat múlt felül, mint a világranglista 5. Svitolina vagy a kétszeres Grand Slam-bajnok Muguruza. Andreescu játékával és küzdeni tudásával mindenkit lenyűgözött, Miamiban pedig bizonyította, hogy előző heti tornagyőzelme nem csak egy kicsúszott eredmény volt, a harmadik fordulóban ugyanis ismételten legyőzte Kerbert. A nagy menetelés azonban túlságosan megterhelte a fiatal teniszező szervezetét, a hatalmas győzelmi szériát egy mérkőzésfeladás törte meg, a miami torna negyedik körében a kanadai kénytelen volt idő előtt kezet nyújtani az észt Anett Kontaveitnek.

A férfiaknál Dominic Thiem élete első 1000-es tornagyőzelmét szerezte meg. Az osztrák évek óta stabilan a tenisz élmezőnyébe tartozik, így sejteni lehetett, hogy csak idő kérdése, mikor emelhet 1000-es trófeát a magasba. Az osztrák megadta a módját első győzelmének, a fináléban Roger Federert győzte le. Jól jelzi a mezőny kiszámíthatatlanságát, hogy Thiem élete sikere után Miamiban rögtön első mérkőzésén vereséget szenvedett. Az Indian Wells-i elődöntőben összejöhetett volna egy Federer–Nadal mérkőzés, a spanyol azonban sérülése miatt visszalépett a találkozótól, így a várva várt csata elmaradt, Federer játék nélkül jutott a fináléba. Nadal pedig sérülése miatt kénytelen volt Miamitól is visszalépni.

Miamiban a nőknél szintén meglepetés született, ezúttal Ashleigh Barty aratta élete diadalát. Az ausztrál játékos idén fantasztikus formában teniszezik, így győzelmén talán kevésbé lepődhettünk meg, mint Andreescuén. Barty karrierje azért is különleges, mert a 22 éves játékos 2014-ben sikeres junior évei ellenére visszavonult a tenisztől, s krikettben próbált szerencsét. Két év szünet után tért vissza a teniszezők közé, s azóta folyamatosan lépked előre, győzelmével pályafutása során először került be a legjobb tízbe a világranglistán.  A miami döntőben Barty Karolina Pliskovát múlta felül.

Képtalálat a következőre: „ashleigh barty miami”

A férfiaknál Roger Federer 50. ezres döntőjét játszotta Miamiban, s stílusosan meg is nyerte a címvédő John Isner ellen. A 37 éves svájci klasszis a döntőben meglepően simán múlta felül nagy szervákkal rendelkező ellenfelét, de a fináléig vezető úton is mindössze csak egy szettet veszített. Federer Miamiban negyedik, pályafutását tekintve pedig 101. tornagyőzelmét zsebelte be, s bizonyította újra, hogy még mindig a csúcson van.

A győztesek mellett ki kell emelnünk néhány játékost, akik kifejezetten szépen szerepeltek a két nagy presztízsű tornán. Különösen a fiatalok teljesítettek jól. A nőknél a svájci, folyamatos sérüléseit remélhetőleg végre maga mögött hagyó, Belinda Bencic nevét kell megemlítenünk, aki Indian Wellsben többek között a világelső Osakát legyőzve elődöntőig jutott. Mellette az észt Anett Kontaveit okozott kellemes meglepetést, aki Miamiban elődöntőig menetelt, Indian Wellsben pedig a legjobb 16-ig jutott. A cseh Marketa Vondrousova két negyeddöntője is említést érdemel. A férfiaknál a kanadai fiatalok remek teljesítménye tűnt ki. Miamiban a mindössze 18 éves Felix Auger-Aliassime és a 19 éves Denis Shapovalov is elődöntőzött. Auger-Aliassime, aki a Top100 legfiatalabb tagja, többek között Fucsovics Mártont és a szintén nagy tehetségnek tartott, top10-es Stefanos Tsitsipast legyőzve jutott el az elődöntőig. Szintén pozitív meglepetést okozott a lengyel Hubert Hurkacz, aki Indian Wellsben Lucas Pouille-t, Kei Nishikorit és Denis Shapovalovot legyőzve negyeddöntőig jutott, Miamiban pedig Thiemet verte meg az első körben, igaz itt a következő fordulóban Auger-Aliassime jobbnak bizonyult nála.

Kapcsolódó kép

Felix Auger-Aliassime és Denis Shapovalov

Csalódást keltő teljesítmények is akadtak bőven. A női és a férfi világelső is erősen maga alatt teljesített. Naomi Osaka Indian Wellsben címvédőként a negyedik körben Bencictől kapott ki, Miamiban pedig a harmadik kör jelentette számára a végállomást, a kellemetlen stílusú Su-Wei Hsieh ejtette ki idő előtt. Osaka mentségére szól, hogy valószínűleg korábbi edzőjével való viharos szakítását még nem heverte ki teljesen. A férfi ranglista éllovasa, Novak Djokovic szintén meglepően gyengén szerepelt. A szerb, aki az Australian Openen magabiztosan zsebelte be 15. Grand Slam-győzelmét, Indian Wellsben Philipp Kohlschreibertől szenvedett vereséget, Miamiban pedig Roberto Bautista Agut bizonyult jobbnak nála. Ugyan mindketten kifejezetten nehéz ellenfélnek számítanak, Djokovic azért erősen pozitív mérleggel rendelkezik az említett két játékossal szemben, így két veresége eléggé váratlannak mondható. A világranglista 3. helyezettje, Alexander Zverev egyelőre nagyon nem érezte meg a ritmust idén. A fiatal német a két torna alatt összesen egy mérkőzést nyert meg, s folytatta szezonbeli gyengélkedését. A nőknél két Grand Slam-győztes, Caroline Wozniacki és Sloane Stephens csalódást keltő szereplését érdemes még megemlítenünk. Stephens esetében azért is különösen kellemetlen korai veresége, mert Miamiban címvédőként lépett pályára.

A két nagy presztízsű torna befejeztével a mezőny keménypályáról salakra vált. A szezon eddigi alakulása alapján alighanem érdekes salakszezon vár ránk, már csak azért is, mert salakon a többi borításhoz képest gyakrabban borul fel a papírforma. Az is kérdéses, hogy a salak királya, Rafael Nadal felgyógyul-e sérüléseiből, és milyen állapotban vághat neki kedvenc időszakának. Egy biztos, megéri továbbra is követni a teniszvilág eseményeit.

Képek forrása: theguardian.com, cbc.ca, eu.desertsun.com, Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]