Újra főszerepben az egyetemi futsal! Interjú Árendás Tamással, a BEAC futsal szakosztályvezetőjével

November 25-én vasárnap elrajtol a sokak által régóta várt Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, mely sorozatban mint eddig mindig, úgy idén is érdekelt az egyetemünk. Erről, az idei célkitűzésekről, az ELTE által delegált csapatokról, valamint összességében az egyetemi futsalról kérdeztük Árendás Tamást, a BEAC Futsal Szakosztályának vezetőjét.

DSC_9964-tonyo-477x720

A hétvégén indul a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság, amelyen eddig minden évben részt vett az ELTE-BEAC is. Idén is ott lesznek a csapataink?

Ha jól számolom, akkor idén már a hatodik alkalommal indul el az egyetemi bajnokság, amin valóban eddig minden évben ott voltunk, sőt minden évben több csapattal is. Ez idén is így lesz, bár igaz, hogy míg az elmúlt 2 évben 4 csapatot delegáltunk, ez idén most kettőre csökkent, annak érdekében, hogy egy klasszikus bajnoki lebonyolítást lehessen alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a 9 csapat nevezésével mindenki fog játszani mindenkivel.

Ez a mínusz két csapat akkor visszalépés lenne a korábbi évekhez képest?

Erre egyelőre így a bajnokság előtt nem tudok mit mondani, ugyanis, ha azt az energiát, ami a mínusz két csapat által felszabadul, bele tudjuk tenni a másik kettőbe, ami indul, akkor azt gondolom, hogy ennek pozitív hozadéka lesz, és összességében a mennyiségi csökkenés egy minőségi növekedést eredményezhet. Idén már alapvetően elvárás a szakosztály részéről, hogy ez a két csapat olyan játékkal rukkoljon elő, ami úgymond „BEAC-os”, illetve „futsalos”, és ehhez társuljon eredményesség is.

Mit lehet tudni erről a két csapatról? Eddig volt BTK, PPK, ÁJK, Lágymányosi, most mi lesz?

Az egyik csapat az eddigiekhez hasonlóan az NB2-es felnőtt futsalcsapathoz kapcsolódik, azzal lesz átfedésben. Ők ELTE-BEAC néven fognak indulni a bajnokságban. Ami a másik csapatot illeti, amelyik ELTE-BEAC PPK néven fog futni, ők talán jelenleg egy picit rutintalanabbak, hiszen csapatukat túlnyomó többségben fiatalok alkotják, kiegészülve néhány rutinosabb, idősebb játékossal, így az elvárásokat is eszerint állítjuk fel, hozzátéve, hogy számolunk vele, hogy mindkét csapat okozhat még meglepetést. Elég ellentétes módon kezdenek a bajnokságban, az egyik csapat két rutinosabb, nehezebb ellenféllel, míg a másik, két rutintalanabb, vagy kevésbé futsalosabb gárdával mérkőzik meg, úgyhogy azért az első játéknap után okosabbak leszünk. Azt azonban fontos kihangsúlyozni, hogy mindkét csapatunknak van már futsalmeccs a lábában, legyen az NB2-es felnőtt mérkőzés, utánpótlás MLSZ-es mérkőzés, vagy korábbi egyetemi bajnokság-mérkőzés, úgyhogy mindkét csapattal szemben lehetnek elvárásaink.

Van meghatározva valami számszerűsített célkitűzés? Cél a négyesdöntő, vagy a legfontosabb, hogy pusztán élvezzék a résztvevők a játékot?

Kicsit mind a kettő. Alapvetően rendkívül lényeges, hogy mind a két csapat játékosainak legyen kedve futsalozni, olyannyira, hogy a bajnokság után, a jövőben bekapcsolódjanak a BEAC-os, ELTE-s vérkeringésbe is. Legyen ez akár a kispályás bajnokság, akár az NB2-es csapat, akár bármelyik egyetemi csapat. Mindezek mellett azért mindenképpen cél a legjobb 4-be kerülés, minimum az egyik csapattal, de ha kettővel sikerül, akkor végképp maradéktalanul elégedettek leszünk. Sőt, én azt gondolom, hogy a rutinosabb társaságnak magával szemben elvárása kell hogy legyen, hogy a dobogón végezzen. Ami pedig a fiatalabb csapatunkat illeti, ott előre nem nagyon lehet megmondani, hogy mire számíthatunk. Ha jól tudják elindítani a bajnokságot, és az első napi két akadályt jól tudják venni, akkor már nem kell hozzá olyan sok, hogy odakerülhessenek legalább a final4 küszöbére.

vds

Azok, akik nem lesznek ott, hogyan fogják tudni nyomon követni az eseményeket, hogyan értesülhetnek az eredményekről, hírekről?

Alapvetően több fórumon is jelen vagyunk, jelen van a bajnokság. Egyrészt van a labdarúgó szövetségnek hivatalos weboldala, az MLSZ adatbank, ahol hivatalos formában is nyomon lehet követni az eredményeket, illetve ott van magának a szakosztálynak is több hírcsatornája. Ott vagyunk Facebookon, illetve Instagramon is, ahol kevésbé hivatalos formában érintkezhetnek velünk az érdeklődők. De ott van bármelyik BEAC-os illetve ELTE-s hírportál, újság, online felület is, úgyhogy legalább 5-6 felület van, amin megjelenik majd a bajnokság. Kis túlzással szinte akármelyik BEAC-os, vagy ELTE-s médiafelületre fellép valaki, 1-2 forduló után rögtön szembe fog találkozni velünk.

Mit lehet tudni a bajnokság színvonaláról, hogy ítéled meg? Ugye van nekünk egy Lágymányosi kispályás bajnokság, egy NB2-es felnőtt csapat, hogy illeszkedik a BEFB ezek közé?

A saját véleményem az, hogy a magyarországi kispályás- vagy futsal labdarúgásnak az egyik leglényegesebb bázisa ez a majdnem felnőtt, egyetemi utánpótlásból kinövő futsal-bázis. Ebbe a bázisba tartozik a BEFB is, ami az egyik legstabilabb és legállandóbb bajnokság az országban. Ez lesz a 6. év, ez idő alatt pedig kialakult egy olyan színvonal, amire tényleg érdemes odafigyelni. Itt már szerintem elmondható, hogy ahol nem áll valamiféle szakmai háttér a csapatok mögött, jelentsen ez akár edzést, akár koordinátort, akár vezetőedzőt, azok a csapatok nem fognak odaérni a dobogó közelébe. Itt már kell valamiféle gazdasági, adminisztratív és szakmai háttér is ahhoz, hogy valaki a BEFB-ben 2018-ban szerepelni tudjon. Ez pedig jó indikátora a bajnokság színvonalának.

Ha valaki szeretne csatlakozni az ELTE-n a futsal világához, az hogyan tudja megtenni? Hogyan találkozhat veletek az egyetemen?

Szakosztályunk immáron a 11. szezonját kezdte meg idén, amivel az egyik legrégebb óta működő futsal egyesület vagyunk az országban, így ennek megfelelően elég sok fórumon jelen vagyunk. Mindezek mellett természetesen aktívan igyekszünk elérni az egyetemi hallgatóságot minden évben, különböző pódiumokon. Ami szerintem talán a legerősebb csatorna év közben, az az ELTE BEAC Futsal Facebook-oldal, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Instagram-felület is. Emellett minden félévben hirdetünk meg a Neptunban felvehető általános testnevelés kurzusokat, ahol mindenki kipróbálhatja magát a sportágban. Fontos emellett, hogy gyakorlatilag az egész szakosztály vagy az egyetemen tanul, vagy az egyetemen tanult, és jelenleg is itt dolgozik, szóval tulajdonképpen személyesen is lehet találkozni velünk nap mint nap.

Miért tudnád ajánlani a futsalt? Miben más ez, mint a többi sport?

Mint ahogy oly sokan, én is a nagypályás labdarúgásban nevelkedtem, de aztán felkerültem az egyetemre egy teljesen más környezetbe, távol mindentől, és itt a futsalban láttam meg a lehetőséget, hogy tovább sportoljak. A labdarúgásnak e két válfaja szerintem szuper szimbiózisban tud működni egymással. Ami még a futsal mellett szól, hogy egyrészt szerintem nagyon könnyen megtanulható és nagyon könnyen űzhető sportág, hiszen nem kell hozzá sok ember, másrészt a pálya- és infrastrukturális igény is megtalálható helyben az egyetemen. Fontos emellett, hogy minden évszakban űzhető sportág, valamint, ami nagyon nagy érdeme még, hogy szerintem a képességek alapján mindenki megtalálja a maga helyét benne, hiszen rengeteg fóruma van. Az NB2-es felnőtt csapattól kezdve az egyetemi csapatokon át, az általános-tesis futsalig, de ide értve a műfüves bajnokságot is a maga 4 osztályával. Úgyhogy alapvetően tényleg minden lehetősége adott bárkinek, hogy kipróbálja magát hétről hétre.

16708229_1289615781077846_7737849808399447093_n

Magáról a szakosztály egészéről? Mik a tervek, jelenlegi célkitűzések?

Sajnos vagy nem sajnos az igazolt sportolóink száma jelenleg meghaladja az egészséges létszámú edzőknek a számát. Feltételezem, hogy ezzel a problémával nem vagyunk egyedül, valamint, hogy azért ez egy kényelmes probléma, mindenesetre a tömegbázis kialakítása után, jelenleg a képzés minőségén szeretnénk javítani. Minden versenyrendszerben ott vagyunk, ami ha nem is egyedülálló Magyarországon, de mégis talán kevés egyesület büszkélkedhet azzal, hogy a magyarországi futsal minden színterén jelen van, legyen szó a labdarúgó szövetség által kiírt országos bajnokságról, a budapesti szövetség által kiírt regionális bajnokságról, az egyetemi bajnokságról, az összes utánpótlás korosztályról, valamint a MEFOB-okról. Ami talán egy pici hiátus a szakosztály részéről, hogy ez a rengeteg jelenlét nem mindig párosul az eredményességgel. Ez nagy szívfájdalmunk több éve, ezért az ezen a terepen való javulás nagy célkitűzés idénre. Nyilván mindenhol nem tudunk eredményeket elérni, de meg kell hogy legyenek azok a pontok, ahol a mennyiség mellé minőség is társul. Emellett, ami a tömegbázist illeti, sem kényelmesedhetünk el, szeretnénk még több iskolában, óvodában jelen lenni, úgyhogy kicsit ilyen kettős célunk van, egyrészt saját csapatok kialakítása, másrészt ezzel együtt a minőség megtalálása és az eredmények hajszolása minduntalan.

Van valami záró gondolatod, üzeneted?

Alapvetően a november-december az egyik legfárasztóbb része az évnek, mert kvázi ez egyfajta hajrá a futsal tekintetében. Ilyenkor véget érnek a nagypályás bajnokságok, így mindenhol sokkal inkább a futsalra terelődik a figyelem, úgyhogy számunkra ez az időszak, amit a leginkább meg tudunk, meg kell lovagolnunk. Ez igaz a játékosokra is, valamint a médiamegjelenésekre is. Biztos, hogy most irányul a legnagyobb figyelem a teremfocira, ezt pedig a mi szakosztályunknak is ki kell tudni használni, ami egy hálás, ugyanakkor kemény feladat. Emiatt minden munkatársnak, valamint az összes játékosnak kitartást és sok sikert kívánok a következő két hónaphoz, azoknak pedig, akik érdeklődnek a futsal iránt, tanácsolom, hogy bátran lépjenek és keressenek minket. Sohasem késő elkezdeni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]