Tévhitek a pomponlányokról

Az amerikaifoci-mérkőzéseknek elengedhetetlen kellékei a pomponlányok, akik az oldalvonalról igyekeznek szeretett csapatukat buzdítani. Alighanem legtöbbünknek mosolyogva táncoló, csinos lányok jutnak róluk az eszünkbe. Méltatlanul kevés szó esik róla, milyen komoly lemondásokkal jár egy profi csapat pomponlányának lenni. Az Oakland Raiders szurkolólányai segítenek elmagyarázni, milyen is egy cheerleader élete.

A pomponlányokról leginkább amerikai gimis filmek és sorozatok jelenetei juthatnak eszünkbe, amikor a kamaszlányok legfőbb középiskolai célja bekerülni az iskola elitjébe tartozó szurkolólányok közé. Sokunk fejében ez a sztereotípia él a cheerleaderekről. Ennél azonban sokkal komplexebb feladat, amit a szurkolólányok csapatuk mérkőzésein produkálnak.

Az Oakland Raiderettes tagjának lenni hatalmas kiváltság. A jelentkezőknek meghallgatáson kell részt venniük, nem mindenki kerülhet be a csapatba. A lányok a focistákkal ellentétben nincsenek túl jól megfizetve. A szurkolás mellett teljes munkaidőben dolgoznak.

A csapat egyik tagja, a harmincéves Kara például Sacramentóban egy technológiai vállalatnál tevékenykedik, és hetente háromszor kell négy-öt órát ingáznia, hogy munkaidő után részt tudjon venni az edzéseken. Kara úgy fogalmaz, hogy kettős életet él. Magas szinten végzi dolgát az informatika területén, majd flitterekkel és ragyogással teli szuperhősnővé változik át. Kara szerint sokan félreértelmezik tevékenységüket. A legtöbben ugyanis nem értik a cheerleading mentális összetevőit. Neki és csapattársainak ugyanis az élet több területén kell egyszerre helytállniuk, hogy ilyen magas szintre kerüljenek a szurkolásban. Az, hogy Kara pomponlányként tevékenykedik, nagyon sok erőt és magabiztosságot ad neki.

Az Oakland Raiders honlapján „az amerikai foci mesés hölgyeiként” feltüntetett cheerleaderek közül a huszonnyolc éves Sasha San Franciscoban egy kiberbiztonsági technológiával foglalkozó cégnél dolgozik. Csapattársa, Anabelle (26), pár utcával arrébb egy pénzügyi vállalatnál keresi kenyerét. Sasha és Anabelle szerint csak kevesen hiszik el róluk, hogy értenek is az amerikai focihoz. Pedig ahhoz, hogy az oldalvonalnál lehessenek, tudniuk kell, hogy éppen mi zajlik a pályán. Egyszerre kell a táncon és a koreográfián gondolkozniuk, s azt sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy hányadik percben jár éppen a mérkőzés, és mi a meccs állása. Érteniük kell, hogy mi történik a pályán, hiszen így tudnak az eseményekre reagálni, és megfelelően biztatni csapatukat. Előfordul, hogy a csapatba újonnan bekerült szurkolólányok eleinte nem túl otthonosak a sportág világában, de általában ők is nagyon gyorsan hozzászoknak a közeghez, hamar felveszik a mérkőzések ritmusát. A szezon végére olyannyira szakértők lesznek, hogy akár bíróként is be lehetne őket vetni.

The Raiderettes during player intros before the Oakland Raiders game against the Cleveland Browns at Oakland-Alameda County Coliseum, Sunday, September 30, 2018, in Oakland, California. The Oakland Raiders won 45-42.

Jól mutatja a fizetésbeli különbségeket, hogy 2017 júniusában a Raiders irányítója, Derek Carr, egy olyan ötéves szerződést írt alá, amivel évente 25 millió dollárt keres. Ezzel az NFL átlagban legmagasabb fizetésű játékosává vált. Eközben a Raiders kilencven korábbi szurkolólányának egy hónappal korábban mindössze 1, 25 millió dolláros kompenzációt ítélt meg a bíróság. A lányok azért pereskedtek, mert a minimálbér alatt fizették őket (ez az USA-ban 125 Dollár/nap), ráadásul annak ellenére sem kaptak túlórapénzt, hogy ebédszünet nélkül dolgoztak kilenc órát egy nap.

A Me Too mozgalom idején sokan megkérdőjelezik, mennyire etikus a hiányos öltözetű szurkolólányok kirakatba tétele a mérkőzéseken. Hat amerikaifoci-csapat, a Buffalo Bills, a Chicago Bears, a Cleveland Browns, a Green Bay Packers, a New York Giants és a Pittsburg Steelers már megvált pomponlányaitól. Komoly vita folyik róla, hogy teljesen betiltsák-e a lányok szereplését a ligában.
Felmerül a kérdés, miért akarnak sokan mégis pomponlányok lenni.
„Mert szeretünk táncolni és szerepelni. A Raiders iránti szeretetünkből tesszük ezt” – hangzik a lányok egységes válasza. Kiemelik, hogy olyan, mintha nővérek lennének. Családként vigyáznak egymásra, együtt néznek szembe a kritikákkal is. Klubjuk iránti hűségük szintén figyelemreméltó.  The Raiderettes warm up on the field before the Oakland Raiders game against the Los Angeles Rams at Oakland-Alameda County Coliseum, Monday, September 10, 2018, in Oakland, California. The Oakland Raiders lost 33-13.

 

A lányok eddig is szoros időrendjét tovább nehezíti a klubvezetők döntése, miszerint a Raiders Oaklandből Las Vegasba költözik át. Kérdéses, hogyan tudják a Raiderettes tagjai a munka mellett megoldani, hogy szeretett klubjuk egy másik államba tette át székhelyét.

Gondolhatnánk, hogy a pálya mellett a szurkolólányok feladata leginkább a mosolygásban és a hangulatcsinálásban merül ki. A cheerleaderek azonban komolyan edzenek, lemondanak a szabadidejükről, és kemény munkával érik el, hogy a nézők jól szórakozzanak koreográfiájukon.

Forrás: telegraph.co.uk

Képek forrása: sanfrancisco.cbslocal.com, raiders.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]