Búcsú Iniestától

Egy hete Arsene Wenger, most Andrés Iniesta. Az előző generáció legendái közül egyre többen köszönnek el klubjuktól és szurkolóiktól, mi pedig – szurkolói hovatartozás nélkül – megemlékezünk róluk. A „kis” spanyol középpályás májusban lesz 34, élete felét gránátvörös-kékben töltötte (16 szezon), és ez idő alatt 32 trófeát zsebelt be szeretett csapatánál. Ezzel ő az eddigi legtöbb trófeát elnyert spanyol labdarúgó. ¡Muchas gracias, Andrés!

„Ahogy mondtam, sosem játszanék a Barcelona ellen, tehát nem Európában folytatom a pályafutásom” – nyilatkozott Iniesta, aki nagy valószínűséggel a kínai bajnokságban fog levezetni. De ne ugorjunk előre, lássuk, mennyi mindent ért el, milyen kupákat emelhetett a magasba: 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnoki, 2010-ben világbajnoki, 4 Bajnokok Ligája- és 9 La Liga-elsőségEzenkívül 7 Spanyol Szuperkupa, 6 Copa Del Rey, 3 UEFA-szuperkupa és 3 FIFA-világbajnokság is a neve mellé írható.

Könnyeivel küszködve így nyilatkozott: „Nagyon nehéz elköszönnöm attól a helytől, ahol az egész életemet töltöttem. Az a remek játékos, aki lettem, a Barcelona és a La Masia (a Barcelona akadémiája) érdeme, sehol nem lennék nélkülük, nagyon hálás vagyok. Sok emberrel beszéltem itt, edzőkkel, játékosokkal, tudom, mit akarnak, de érzem, hol kell megállni, és meddig van rám szüksége a klubnak.”

Fél élet, egy csapat, ez Andres Iniesta (lifeblogger.com)

Fél élet, egy csapat – ez Andrés Iniesta (lifeblogger.com)

Ha megnézzük a szezonjait, góljait (57), gólpasszait (141), látható, hogy egész karrierje során meghatározó eleme volt a Barcának. Ritkán volt rossz formában. Ezt bizonyítja, hogy még az idei Copa Del Rey döntőjében is gólt szerzett a Sevilla ellen. Hétvégén vált biztossá, hogy a La Liga-trófea is ismét Katalóniába kerül, mivel vasárnap a Deportivo otthonában bebiztosította a Barca első helyét (2-4).

Iniesta 12 évesen került a La Masiához, vagyis egész profi karrierjét itt töltötte. Ő lépett pályára majdnem legtöbbször, ebben csak volt társa, Xavi előzi meg, akivel egy évtizedig irányították a középpályát (Xavi 2015-ben köszönt el Katalóniától, és azóta a katari Al Sadd labdarúgója). Iniesta visszavonulását a Sevilla elleni Copa Del Rey-döntőben az egész stadion (a vendégszurkolók egyaránt) állva tapsolva kísérte. „Azt szeretném, hogy jó focistaként és jó emberként emlékezzenek rám, mert ha eljön az idő, nem vagyunk mások, csak emberek.”

Nehéz a búcsúzás pillanata (marca.com)

Nehéz a búcsúzás pillanata (marca.com)

22 év mutatói: 669 meccsen 456 győzelem, 128 döntetlen és 85 vereség. Ilyen mutatókkal természetes, hogy próbálták leigazolni más nagy csapatok is, de ő hűséges maradt a klubhoz, ami felnevelte és profi labdarúgóvá tette. Visszavonulásával rég nem látott reakciócunamit indított el a közösségi felületeken, ahol volt vagy jelenlegi csapattársai, edzői köszönnek el tőle. Szemezgessünk ebből, hogy kiderüljön, mennyit jelentett a futballvilágnak Andrés:

Az angol bajnok Manchester City trénere, Pep Guardiola, aki a Barcelona-aranykorában dolgozott együtt Iniestával: „Ő is a Barcelona nagyszerű történelmének része, az utóbbi 15-20 év nélküle nem jöhetett volna össze. Én csak meg szeretném köszönni neki, hogy segített jobban megérteni, miről is szól a játék. Csak néztem a játékát, a mozdulatait, látszott rajta, hogy professzionális. Egy élmény volt – már azzal is fejlődtem, hogy csak beszélgettem vele.”

A Chelsea és a spanyol válogatott támadója, Pedro, aki sokáig csapattársa volt: „Mindent köszönök, nagy megtiszteltetés, hogy vele játszhattam, sok sikert kívánok a következő fejezethez!”

Válogatott mutatói: 124 meccs/13 gól (worldfootball.com)

Válogatott mutatói: 124 meccs – 13 gól (worldfootball.com)

Az Atletico Madrid csatára, Fernando Torres, aki két Eb-t és egy vb-t nyert Iniestával: „Mennyi csodálatos pillanatot éltünk át együtt. Köszönöm!”

 A spanyol válogatott és a Porto kapusa, aki klubszinten évekig riválisa volt Iniestának, a volt Real Madrid-os Iker Casillas: „Egy élmény volt nézni, ahogy játszol Spanyolország csapatában, és egy válogatottat szolgálhattunk. Együtt a legszebb győzelmeket arattuk. Egymás ellen legfeljebb riválisok voltunk. Sok sikert a következő csapatodnál!”

A Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu: „A Barcelona-szurkolók és az egész futballvilág örök hálával tartoznak neked, amiért te mindig hűséggel és alázattal szolgáltál. Ez a mostani nem egy búcsú, hanem egy viszlát.”

Két nagy rivális is tiszteletét tette a Twitteren – elsőként a Valencia: „Köszönjük a szórakoztatást, sok szerencsét a jövőben!” Majd a Sevilla is: „Köszönetet szeretnénk mondani Spanyolország egyik hősének, aki egy elképesztő karriert futott be a Barcelonánál. Mindig tisztelni fogunk, és sok sikert kívánunk életed következő kalandjához.”

Egy, a négy BL-serleg közül (fcbarcelona.com)

Egy a négy BL-serleg közül (fcbarcelona.com)

Mi sem teszünk máshogy: fejet hajtunk egy legenda előtt, megemlékezve pár momentumra, amely őhozzá kapcsolódik, és megállunk egy percre, hogy megértsük, valami lezárult, véget ért. ¡Adiós, Andrés Iniesta!

Forrás: bbc.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]