Válságban a Barcelona – 2. rész: Fejétől bűzlik a hal

A koronavírus miatt áll az egész világ, így a labdarúgó bajnokságok is szünetelnek. Az FC Barcelona háza táján azonban így sem csillapodnak a kedélyek, sőt, rendre újabb botrányok robbannak ki, melyek által a klubelnök, Josep Maria Bartomeu egyébként sem túl rózsás megítélése egyre csak romlik. Régóta látszik, hogy a Barcelonánál koránt sincs minden rendben, mind a pályán, mind a vezetőségben komoly problémák vannak, utóbbiból pedig egyenesen fakad előbbi. Kétrészes cikksorozatunk második részében az idény során kirobbant botrányokat vesszük végig, melyek által a Bartomeu-féle elnökség minden korábbinál mélyebbre taszította a csapat jó hírét.

A 2019–2020-as szezonban folyamatosan robbannak a bombák a Barca elnöke körül. Szeptember végén Gerard Piqué tett egy nyilatkozatot, melyben erőteljesen utalt rá, hogy az elnökség a klubhoz közeli katalán lapokon keresztül támadja a csapat játékosait. Több olyan cikk is megjelent, amely egyes játékosokat rossz színben tüntetett fel; ezek közül a leghíresebb az, mely 2019 nyarán beszámolt arról, hogy a Barcelona által szerződtetni kívánt holland védő, Matthijs de Ligt és Piqué találkoztak a vakációjukon. A holland végül a Juventusban kötött ki, a cikk pedig arra célzott, hogy a katalán védő féltette a helyét, így lebeszélte arról, hogy a Barcelonát válassza. Az elnökség a sajtón keresztül visszatámadta a hátvédet, Bartomeu elnök pedig személyesen beszélgetett el vele.

piba2

Novemberben újra fellángolt egy korábbi, igencsak kellemetlen és brutális ügy. 2011-ben Eric Abidalnál, aki akkor a Barcát még védőként szolgálta, ma már sportigazgatóként működik a klubnál, májrákot diagnosztizáltak. Akkor sikeres volt a műtét, ám egy évvel később betegsége kiújult és ekkor már szervátültetésre volt szüksége. A klub természetesen támogatta, a francia védő végül az unokatestvére személyében talált megfelelő donort. 2018-ban azonban ez erőteljesen megkérdőjeleződött, ugyanis az a vád érte Sandro Rosellt, hogy illegálisan szerzett májat Abidalnak. A vádak alól végül felmentették, azonban 2019 novemberében újranyitották az ügyet. Kiszivárgott ugyanis egy 2017. áprilisi telefonbeszélgetés Sandro Rosell és egy ismeretlen személy között, aki abban az ügyben hívta fel a korábbi elnököt, hogy Abidal őt tette felelőssé, amiért távoznia kellett a csapattól. Ebben a telefonbeszélgetésben hangzik el az ismeretlen személy részéről, hogy Abidalnak illegálisan szereztek májat, amire Rosell csak helyesel, a beszélgetésből pedig az is kiderült, hogy az ügyről Josep Maria Bartomeu is tudott. További három másik hangfelvétel is az ügyészség elé került, melyek bizonyítékul szolgálhatnak. A bíróság meghallgatta Abidal unokatestvérét is az ügyben, aki azt is cáfolta – mert ilyen vádak is voltak –, hogy pénzt kapott a segítségéért az FC Barcelona akkori elnökétől, amelyet tiltanak a törvények. Az ügy tehát még mindig nem zárult le. Bartomeu és Eric Abidal munkakapcsolata pedig megkérdőjeleződött, ugyanis a hangfelvételekből kiderül, hogy a klubelnök akkoriban a népművészeti cserépedény szinonimájával formált véleményt a franciáról.

A következő botrányra 2020 februárjában került sor, amikor ugyancsak Abidal került a középpontba. A sportigazgató egy nyilatkozatban tagadta, hogy Xavinak ajánlatot tettek volna az edzői poszt betöltésére Valverde menesztése idején – ugyanis a nemzetközi sajtó ettől a pletykától zengett –, melyet végül a barcelonai legenda nem vállalt el. Abidal azt mondta, hogy leültek beszélni, de Xavi hazudik az ajánlattal kapcsolatban, és hozzátette, hogy korábbi csapattársa még nem alkalmas arra, hogy a csapat edzője legyen. A korábbi középpályásnak nem is tetszett ez a megnyilvánulás, ám előfordulhat, hogy félreértés történt, noha tény, hogy felettébb érdekes a szituáció.

Ugyanebben az interjúban Valverde menesztésével kapcsolatban a sportigazgató úgy nyilatkozott és arról beszélt, hogy a játékosoknak nem volt megfelelő a hozzáállása, ami szerinte a fő probléma volt. Ennek kapcsán Lionel Messi, a csapatkapitány is élesen felszólalt, saját közösségi oldalán reagált Abidal szavaira, melyben azt mondta, hogy ők, játékosok felelősséget vállalnak, ha rosszul teljesítenek, a sportvezetőnek pedig ugyancsak felelősséget kell viselnie a saját döntéseiért. Továbbá számonkérte volt csapattársán, hogy nevesítse azokat a játékosokat, akire gondolt, mert így olyan, mintha az egész csapatra vonatkozna. Az eset hatalmas port kavart, a média is felkapta az ügyet: Messitől szokatlan, hogy ennyire élesen szólalna fel nyilvánosan, Abidal pedig hibát követett el azzal, hogy feszültséget generált a vezetőség és a játékosok között a nyilatkozatával, ami még az öltözőre is rossz hatással lehet. Nem kizárt, hogy voltak a Barcelona öltözőjében játékosok, akiknek a hozzáállása talán nem volt a legjobb, azonban az ilyen problémákat nem közvetítheti kifelé egyik egyesület sem, hiszen ez csak hátrányukra válik. Bartomeu is így gondolta, aki le is ült beszélni Eric Abidallal. Az a lehetőség is felmerült, hogy a sportigazgatót menesztik, ám végül maradhatott a posztján.

messi-abi-barto-1-1

Két hét sem telt el, és egy újabb és sokkal nagyobb botrány ütötte fel a fejét Barcelonában, ezúttal már konkrétan az elnökség körül. A Cadena SER nevű rádiócsatorna ugyanis olyan híreket hozott nyilvánosságra, melyek szerint a Barcelona vezetősége megbízott egy I3 Ventures nevű céget azzal a céllal, hogy az elnököt és stábját minél jobb színben tüntesse fel, ellenben az elnökség korábbi, valamint jövőbeli riválisainak, sőt még egyes jelenlegi és volt játékosoknak is rossz hírét keltse. Erre a célra mintegy 100 twitter- és facebook-oldalt használtak fel, így kerültek közzé lejárató posztok a korábbi elnökről, Joan Laportáról, vagy a Barcelona elnöki székére a következő választásokon alighanem eséllyel pályázó Victor Fontról, aki az egyik legnagyobb kritikusa Bartomeunak és stábjának. Támadták továbbá Josep Guardiolát is, aki köztudottan nincs jó véleménnyel a jelenlegi vezetésről, valamint Xavit is, a jelenlegi játékosok közül pedig többek között Messi támadása is feladatuk volt: a hírek szerint azon okból, hogy az argentin klasszis még nem hosszabbította meg a szerződését, a hatszoros aranylabdásnak a feleségét is célba vették, Gerard Piquét pedig az üzleti ügyei kapcsán állították be negatív szereplőként. Ami kérdőjelessé teszi ennek az „összeesküvésnek” a hitelességét, az egyrészt az, hogy a Barcelona vezetőségének miért állna érdekében, hogy a játékosaik rossz színben tűnjenek fel, másrészt a nevezett oldalak számos olyan személyt is össztűz alá vettek, akiknek semmi köze a csapathoz.

A klubvezetés nyílt közleményben cáfolta ezeket a híreket. A Cadena SER egy 36 oldalas dokumentummal állt elő, mely bizonyítja, hogy ezek mögött a közösségi médiabeli oldalak mögött a nevezett cég áll, ami azért is érdekes, mert az elnökség által kiadott közlemény arról is szólt, hogy az I3 Ventures-nek – akikkel más munkák terén egyébként szerződésben állnak – nincs köze ezekhez a felületekhez. Tehát hacsak a dokumentum nem hamis, akkor az egyébként is kínos ügyet további hazugságokkal tetézték; a klubhoz egyébiránt eljuttatták ezeket a bizonyítékokat, melyekről nem derült még ki, hogy valódiak-e.

Ezután a Marca nevű madridi sportlap is bizonyítékok birtokába jutott, mely egy nyolcoldalas dokumentum, tartalma szerint pedig egy lejárató kampányról szól a már említett Victor Font ellen. Josep Maria Bartomeu az eset kirobbanása után csúcstalálkozót tartott a játékosokkal, melyen tisztázni kívánta velük a kialakult helyzetet. A beszélgetés hatékonyságát jelzi Piqué kommentje egy Barcához közeli újságíró twitterbejegyzése alatt, aki az elnökjelölt Victor Font manipulatív eszközeire utalt kiírásában. A katalánok védője annyit írt a kommentszekcióba: „Báb”.

Néhány nappal később nem hivatalos ülést tartott az FC Barcelona igazgatósága, ahol többen is az elnök lemondását követelték, még olyan személyek is, akik korábban mindig Bartomeu mellett álltak. A Barcagate néven elhíresült botrány – utalva az amerikai Nixon elnökre és a Watergate-botrányra – természetesen a szurkolók között sem maradt visszhang nélkül. A soron következő, az Eibar elleni bajnoki előtt a Camp Nou stadionban a szimpatizánsok fehér zsebkendők lengetésével fejezték ki, hogy Bartomeu távozását követelik és előrehozott választásokat akarnak. A meccs alatt is többször felszólaltak az elnök ellen, bejárta a világsajtót az a kép, ahol a meccsen az elnök mögött nem sokkal egy szurkoló „Bartomeu Out” feliratot tartott a magasba. A fehér zsebkendőkkel való tüntetés, valamint a különböző feliratok a későbbi hazai meccseken is előkerültek, a Barcelonához köthető közösségi oldalakon pedig a #valverdeout után az új hashtag a #bartomeuout lett, mely helyenként már uralta a kommentszekciót, bármilyen, a csapattal kapcsolatos témáról szólt is az adott bejegyzés.

bartoout

A koronavírus miatt március 12-től a spanyol bajnokság is leállt, a hónap folyamán pedig a labdarúgó kluboknál Európa-szerte központi téma a fizetéscsökkentés, ugyanis bevételek hiányában a klubok fizetőképessége is jelentősen megcsappan, valamint a működés is nehézkessé válhat. Leginkább azon alkalmazottakat érintheti hátrányosan, akiknek a megélhetése függ ettől. A Barcelonánál március végén jelentették be, hogy a játékosok beleegyeztek béreik 70%-kal való csökkentésébe nem csak a labdarúgó-, hanem egyéb szakosztályok, pl. kézilabda, kosárlabda esetében is. A hírt a csapatkapitány, Lionel Messi egy instagram-bejegyzésben erősítette meg, melyben azonban bírálatot is megfogalmazott a klubbal szemben. A megegyezés előtti napokban ugyanis a sajtóban több olyan hír jelent meg, mely szerint a játékosok nem akarnak ilyen mértékű fizetéscsökkentésre rábólintani. Messi cáfolta ezeket a híreket, mondván, hogy ők mindig is a bérük csökkentése mellett voltak, majd ezután arra tér ki, hogy a klubnál többen is nyomást akartak gyakorolni rájuk. Kiemelte, hogy a megegyezés azért késett pár napot, mert a játékosok a fizetéscsökkentés mellett arra is megoldást kerestek, hogy az alkalmazottak számára is támogatást nyújthassanak, így hozzájárulnak anyagilag ahhoz, hogy ezek a dolgozók a jelen helyzetben is teljes fizetésüket kapják meg.

A klubot érő kritika azért is lényeges, mert a negatív hírek ellenében a vezetőség nem védte meg a játékosokat, holott tökéletesen tisztában voltak a helyzettel. Ellenpéldaként ott van az Atletico Madrid esete, ahol szintén 70%-kal csökkentették a játékosok fizetését, valamint szintén húzódott pár napot a bejelentés, de az elnök kijelentette, hogy ismeri a játékosok álláspontját és nem lesz gond a megegyezéssel. A Barcelona futballistáinak részéről azért lehet a vezetőség kiállásának elmaradása különösen fájdalmas, mert a játékosok maguk kezdeményezték, hogy csökkentsék a fizetésüket a kialakult helyzetre való tekintettel.

Egy héttel később azonban már ismét az elnökségen belüli zűrökről lehetett hallani a katalánok háza tájáról. Bartomeu ugyanis támadásba lendült, és úgy döntött, eltávolítja azokat, akik a vezetőségen belül lemondásra szólították fel a közösségi médiás botrány nyomán. Az elnöknek arra nincs joga, hogy az igazgatótanácsból kitegyen bárkit is, ugyanakkor azt megteheti, hogy a nem kívánatos személyek feladatkörét elvegye. Az egyik áldozat az az Emili Rousaud lett, akit 2021-ben Bartomeu és stábja indítani kívánt az elnökválasztáson. A klub szabályai ugyanis tiltják, hogy valaki egymás után két ciklusnál tovább legyen regnáló elnök, így a vezetésnek szüksége volt valakire, akit a saját nevükben indíthatnak. Rousaudnak korábban nem volt különösebb neve, az ok, amiért őt szemelte ki a vezetőség, az volt, hogy előtte több jelölt sem vállalta el a felkérést. Azonban ő is azok közé tartozott, akik előrehozott választásokat akartak, így több másik taggal egyetemben, akik hasonlóan cselekedtek, Bartomeu kifejezte azon szándékát, hogy bizalmatlansága miatt átalakítja az igazgatóságot a szóban forgó személyek kárára, akik ezentúl csak jelentéktelen feladatokat láthatnak majd el.

Ez azt is jelentette, hogy Rousaud nem lesz a vezetőség elnökjelöltje a jövő nyári választásokon, aki az ügy kirobbanása után nyilatkozatában elítélte Bartomeu tevékenységét, valamint utalt rá, hogy a közösségi médiás botrány, azaz a Barcagate-ügy nem teljesen alaptalan, ugyanis az I3 Ventures cégtől beérkező számlákat elaprózták, hogy azok kikerüljenek a belső kontrollmechanizmus alól. Rövidesen vele együtt hat igazgatósági tag nyújtotta be a lemondását, akik közül négyen Bartomeu támadói közé tartoztak a botrány kapcsán, közleményükben ismét kifejezték nemtetszésüket a Barcagate-üggyel kapcsolatban és szorgalmazták az előrehozott választást. Rousaud egy újabb nyilatkozatában a korrupció lehetőségét is felvetette egyes kifizetések tekintetében. Fennáll a lehetősége, hogy az igazgatóságból további tagok mondanak le idővel; ha a tanács 75%-a lemond, akkor az elnökség automatikusan feloszlik, ám Bartomeunak maradna mozgástere, ugyanis joga van tagokat javasolni a vezetésbe.

maxresdefaultgate

A klub természetesen minden vádat cáfolt, mondván, hogy azoknak semmi alapja nincs. Mindenesetre a vizsgálatok folynak még az ügyben, egyes hírek arról szólnak, hogy sok tekintetben sáros a vezetőség a Barcagate kapcsán, ám hivatalos megerősítés még nem érkezett, azonban az eddigi események tükrében meglepő lenne, ha nem találnának semmit a vizsgálatok során.

Jól látható tehát, hogy a Barcelona mekkora válságot él át. Josep Maria Bartomeu és stábja a klub presztízsét talán sosem látott mélységekbe taszítja, bármi derül is ki, vagy épp nem derül ki, a klub számára a legnagyobb nyereség ennek a vezetőségnek a leváltása lenne. Természetesen a korábban már végigvett problémák a pályán nem csak ebből erednek, de az okokat már taglaltuk, ugyanakkor kristálytisztán látszik, hogy milyen negatív, romboló hatása van az elnökség működésének, ami a legfőbb oka annak, hogy a Barcelona jelenleg nem egy szerethető csapat. Nem mutatja magáról azt a képet sem játékban, sem hozzáállásban, ami miatt több millióan a rajongóivá váltak, a játékosok számára pedig egyre kevésbé vonzó a katalánokhoz igazolni, annak ellenére is, hogy összességében a Barcelona költi a legtöbb pénzt a futballisták fizetésére. Ehhez hozzáadva azt a temérdek botrányt, ami kirobbant az utóbbi időben, a közeg inkább taszító lehet a legtöbbek számára. A csapat persze nem nevezhető sikertelennek, a szurkolók pedig a közelmúltban sokszor el lettek kényeztetve, de világosan látszik, hogy itt nem csak egyszerű visszaesésről van szó. A vezetők feladata, hogy kontrollálják, illetve korrigálják a problémákat – és végképp ne generálják azokat –, ehhez pedig a megfelelő személyek megtalálása és egy tiszta, működőképes koncepció szükséges, valamint egy olyan szellemiség, amely a Barcát egykor naggyá tette. Nagy kérdés, hogy Bartomeu és stábja kihúzza-e 2021 nyaráig, az azonban egyre kevésbé valószínű, hogy a választásokon bármilyen babér teremhet nekik.

Képek forrása: youtube.com; tribuna.com; eurobarca.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]