Egy sportszerű bajnok nagyszerű pályafutása – Gyurta Dániel visszavonult

Bejelentette visszavonulását a magyar úszósport elmúlt évtizedének egyik legnagyobb alakja, Gyurta Dániel. Az olimpiai bajnok, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok mellúszó 28 évesen – hosszú mérlegelés után – döntött a befejezés mellett. Gyurta Dániel pályafutása során megannyi diadalt és hullámvölgyet élhetett át, s közben sportszerűségéről is többször tanúbizonyságot tett. Elevenítsük fel együtt karrierje főbb mozzanatait!

Gyurta Dániel a 2004-es athéni olimpián – mindössze 15 évesen – robbant be az élvonalba. A 200 méteres mellúszás elődöntőjében az egyik példaképe, Rózsa Norbert 1992-es magyar csúcsát megdöntve legjobb idővel jutott a fináléba, ahol ezüst érmet szerzett, s egy ország zárta szívébe. A döntőben olyan nagy neveket előzött meg, mint a szám akkori világcsúcstartója, Brendan Hansen. Egyedül másik nagy példaképét, a mellúszás legendáját, Koszuke Kitadzsimát nem sikerült maga mögé utasítania.

Képtalálat a következőre: „gyurta dániel 2004”

Az óriási meglepetést okozó kamasz mindenki kedvencévé vált, sorra érkeztek a megkeresések, a reklámszerződések. Az olimpiai érmes úszó még színészként is kipróbálhatta magát, a Barátok köztben kapott epizódszerepet kapott. A hirtelen jött népszerűséget, mint sok más fiatal sportoló, Gyurta Dani is nehezen viselte. A bravúros olimpiai ezüst után a következő években kevésbé jöttek az eredmények, kissé beleszürkült a középmezőnybe. Azért ebben a periódusban sem maradt sikerek nélkül: 2006-ban Helsinkiben, majd 2007-ben Debrecenben rövidpályás Európa-bajnok lett 200 mellen, a 2008-as olimpián pedig pontszerző 5. helyen zárt a fő számában.

2009-ben kezdődött pályafutása legszebb szakasza. Éveken át uralta a 200 méteres mellúszás versenyeit, gyakorlatilag verhetetlennek bizonyult. A 2009-es római világbajnokságon Európa-csúccsal lett világbajnok. A döntőben félelmetes hajrával, az utolsó 50-re a 6. helyről fordulva, egyetlen század másodperccel előzte meg amerikai riválisát. Gyurta fantasztikus hajrájáról sok mindent elárul, hogy két méterrel a cél előtt még a biztos dobogója sem volt meg.
Két évvel később Sanghajban megvédte a világbajnoki címét. Ráadásul pályafutása során először győzte le nagy világversenyen Kitadzsimát. Ismét az utolsó 50 métere segítette a győzelemhez. Világbajnoki aranyérmei mellett két olyan EB-n is diadalmaskodni tudott, amelynek Magyarország adott otthont. 2010-ben Budapesten, 2012-ben pedig Debrecenben szerzett Európa-bajnoki címet. A 2012-es rövidpályás úszó-vb-n sem talált legyőzőre, s így további két Európa-bajnoki címmel növelte az éremkollekcióját.

Legendás hajráját az egész világ megismerte. Sok idegtépő pillanatot okozott számunkra azzal, hogy az utolsó 50 méterre még jelentős hátránnyal fordult, s a célba érkezésig kiélezett versenyeken aratott győzelmeket. Egy idő után azonban megszoktuk, hogy ha Gyurta Dani elindul, végsebességével simán lehajrázza a többieket.

Pályafutását a 2012-es londoni olimpián koronázta meg, amikor is világcsúccsal szerzett olimpiai aranyérmet. Nem a tőle megszokott taktikával versenyzett, a rajttól kezdve a mezőny elejére állt, s már féltáv után átvette a vezetést. Az utolsó métereken a hazaiak által buzdított Michael Jamieson hiába próbálta egy „gyurtadanis hajrával” utolérni a magyar versenyzőt, Gyurtától nem lehetett elvenni a győzelmet. Saját szavaival élve egy országot vitt be akkor a hátán, s valóban egy ország ünnepelte a magyar fiú diadalát. Győzelmét ráadásul egy bődületes, 2 perc 7,28 másodperces világcsúccsal érte el.
Aranyérme mellett a gyengébbik számában, 100 méteren szerzett még egy értékes 4. helyezést, ezzel épphogy csak lemaradt a dobogóról.

Daniel Gyurta Official fényképe.

2013-ban Barcelonában már olimpiai bajnokként gyűjtötte be a harmadik világbajnoki címét. A rövidpályás EB-n pedig újabb két aranyéremmel növelte az éremkollekcióját, amihez 2014-ben még egy rövidpályás vb-címet is hozzátett.

2015-ben a kazanyi világbajnokságon Gyurta Dániel hosszú évek után először szenvedett vereséget nagy világversenyen. Egy izgalmas és végletekig kiélezett döntőben, a német Marco Koch és az amerikai Kevin Cordes is előtte érkezett célba, Gyurta bronzérmet szerzett.

A riói olimpiára való felkészülés részeként kihagyta a 2016-os Európa-bajnokságot, s az olimpia előtt alig indult versenyen.
A riói olimpián kisebb hideg zuhanyként érte a magyar szurkolókat, hogy címvédőként nem sikerült a legjobb 16 közé beverekednie magát az éveken át általa uralt 200 mellen, s 100-on sem jutott fináléba. A nyilatkozatai alapján úgy tűnt, Gyurta Dánielt kevésbé lepte meg a csalódást keltő eredmény. Edzőt váltott, s tovább folytatta munkáját, megpróbált túljutni a riói kudarcon. A tavalyi budapesti világbajnokság pluszmotivációt jelentett számára, ám a hazai vb sem alakult eredményesen. 100 méteren 28., 200-on 17. helyezést ért el.

Több versenyen már nem láthattuk. Idén márciusig úgy tűnt, hogy bajnokunk folytatja az úszást és ismételten megpróbálja visszaküzdeni magát a csúcsra. Végül szervezete üzeneteit meghallgatva a visszavonulás mellett döntött.

Sportolói karrierje mellett végtelenül szimpatikus, sportszerű magatartásával lopta be magát a szurkolók szívébe. Az olimpiai eszményhez méltó nagyszerű gesztust mutatott be, amikor is pár héttel a londoni olimpián aratott győzelme után felajánlotta aranyérme másolatát az olimpia előtt nem sokkal hirtelen szívmegállásban – tragikusan fiatalon – elhunyt riválisa és barátja, a norvég Alexander Dale Oen családjának. A NOB nem engedélyezte az érem lemásolását, ezért Gyurta végül Oslóban egy emlékérmet adott át a meghatódott családnak, így tisztelgett a világbajnok norvég úszó előtt. Tettéért 2013-ban Nemzetközi Fair Play díjat kapott.

Még aktív versenyzőként kezdte sportdiplomáciai pályafutását. 2016-ban, a riói olimpia ideje alatt a NOB sportolói bizottságának egyik tagjává választották. Idén pedig a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja lett.

Gyurta Dániel egyelőre nem nyilatkozott a jövőbeli terveiről. Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a medencéknek nem fordít hátat, a magyar úszás számíthat rá. S minden bizonnyal sportdiplomáciai karrierjét is tovább folytatja.

Korábbi magyar úszóink egy része aktív pályafutásuk befejeztével is a sportág mellett maradt. Többen edzőként, esetleg sporttelevízióban szakértőkként szerepelnek. A 2017-es budapesti úszó vb idején többek között Risztov Évát és Czene Attilát is a közmédia szakértőjeként láthattuk. Czene Attila emellett két éven át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sportügyeket felügyelő államtitkára volt. Arra is akad példa, hogy olimpiai bajnokaink teljesen hátat fordítanak az úszásnak. Egerszegi Krisztina például csak ritkán szerepel a nyilvánosság előtt, s az úszást érintő kérdésekben mérsékelten foglal állást. Vannak, akik a köztes megoldást választják. Például Darnyi Tamás úgy működtet Budapesten úszóiskolát gyermekek számára, hogy közben Floridában él. Talán Hajós Alfréd története a legismertebb. Első olimpiai bajnokunk úszókarrierje befejeztével építészként ért el további sikereket.

Reméljük, Dani megtalálja helyét az úszás utáni életben. Mi mindenesetre sok sikert kívánunk hozzá, és köszönjük a szép pillanatokat!

Képek forrása: nemzetisport.hu, velvet.hu, Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]