Roger Federer 20

Roger Federer kétségkívül minden idők egyik, ha nem a legnagyobb teniszezője. Könnyed játékát nézve azt hihetnénk, hogy a tenisz a világ legegyszerűbb sportja, eredményeivel beírta magát a rekordkönyvekbe. Több mint egy évtizede a sportvilág meghatározó alakja, és szimpatikus személyiségével szurkolók millióit sikerült maga mellé állítania. Az idei Australian Openen pályafutása újabb mérföldkövéhez érkezett. A svájci klasszis 20. Grand Slam-győzelmét aratta. Összegyűjtöttük, hogyan jutott el Federer a tenisztörténelemben egyedülálló módon 20 Grand Slam-címig.

2003: Wimbledon, 1. győzelem

Roger Federer fiatalon robbant be az élmezőnybe. Tehetségéről hamar tanúbizonyságot tett, már 20 évesen sikerült tornagyőzelmeket aratnia és nagy skalpokat begyűjtenie. Első Grand Slam-győzelmét 22 évesen szerezte.  A 2003-as wimbledoni versenyig nem igazán szerepelt jól Grand Slam-tornákon, és Wimbledonban sem ő számított a legnagyobb favoritnak, győzelme azonban korántsem volt váratlan. Megnyerte a hallei felvezető tornát, és már pályafutása korai szakaszában bebizonyosodott, hogy Federer nagyon jól játszik füvön. 2001-ben az akkor Wimbledonban négy éve veretlen Pete Samprast győzte le a nyolcaddöntőben. 2003-ban a döntőben az ausztrál Mark Philippoussist verte meg 3 szettben, és szerezte meg ezzel első Grand Slam-győzelmét.

Képtalálat a következőre: „roger federer wimbledon 2003”

2004: Australian Open, 2. győzelem

2004-ben az év első Grand Slam-tornáján Roger Federer edző nélkül diadalmaskodott. Korábbi mumusait, Lleyton Hewittot és David Nalbandiant legyőzve jutott el a döntőig, ahol Marat Safinnál bizonyult jobbnak. Második Grand Slam-győzelmével pályafutása során először szerezte meg a világelsőséget.

2004: Wimbledon, 3. győzelem

Wimbledonban már világelsőként sikerült a címvédés. Menetelése során többek között a nagy adogató Karlovicot, a torna 7. kiemeltjét, Hewittot, az elődöntőben a francia Sebastian Grosjeant, a döntőben pedig a világranglista második helyén álló Andy Roddickot győzte le.

2004: US Open, 4. győzelem

Roger Federer szezonbeli harmadik Grand Slam-győzelmét szerezte meg a US Openen. Erre a bravúrra 1988 óta kellett várni, ugyanis utoljára Mats Wilandernek sikerült a triplázás. Legnehezebb mérkőzését Andre Agassi ellen vívta, az amerikai öt szettre kényszerítette a világelsőt. A döntőben rendkívül simán, 6:0, 7:6, 6:0-ra győzte le Lleyton Hewittot. Három Grand Slam-győzelmének köszönhetően pályafutása során először zárta világelsőként az évet.

2005: Wimbledon, 5. győzelem

Zsinórban harmadik győzelmét zsebelte be Federer Wimbledonban. A döntőben 2004-hez hasonlóan ismét Andy Roddickot győzte le. Ellenfelei szerint Federer az egész torna során szinte tökéletesen játszott.

2005: US Open, 6. győzelem

A US Openen ismét nem talált legyőzőre, és megvédte címét. Az odavezető úton többek között állandó riválisait, Nalbandiant és Hewittot ejtette ki. A döntőben az amerikaiak kedvencét, Andre Agassit múlta felül egy izgalmas négy szettes mérkőzésen.

2006: Australian Open, 7. győzelem

Az Ausztrál Openen aratott győzelmével Federer páratlan bravúrt hajtott végre azzal, hogy élete első hét Grand Slam-döntőjét megnyerte. A döntőben a torna meglepetésembere, a ciprusi Marcos Baghdatis ellen diadalmaskodott, a díjátadón pedig gyermekkori példaképétől, Rod Lavertől vehette át a trófeát.

2006: Wimbledon, 8. győzelem

A Wimbledont megelőző Grand Slam-tornán, a Roland Garroson Federer először maradt alul Grand Slam-fináléban. Legyőzője egy bizonyos Rafael Nadal volt. Wimbledonban a döntőben vágott vissza Federer a spanyolnak, és ezzel megkezdődött mai napig tartó rivalizálásuk. Negyedik wimbledoni győzelmével a svájci olyan legendák közé csatlakozott, mint Pete Sampras és Björn Borg.

2006: US Open, 9. győzelem

Sokan 2006-ot tartják a svájci zseni legsikeresebb évének, mivel a Roland Garros kivételével mindegyik Grand Slam-tornán diadalmaskodni tudott. A US Openen ezúttal elkerülte Nadalt, és Andy Roddickot győzte le a döntőben.

2007: Australian Open, 10. győzelem

Federer ugyanott folytatta 2007-ben, ahol az előző évben abbahagyta. Rögtön a szezon első Grand Slamjén győzni tudott. Szettveszteség nélkül jutott el a döntőig, ahol a chilei Fernando Gonzalez ellen szerezte meg tizedik győzelmét. Ezzel ő lett az első és eddig egyetlen teniszező, aki három különböző Grand Slam-tornán nyert legalább háromszor.

2007: Wimbledon, 11. győzelem

Ahogy már megszoktuk, Federer és Nadal 2007-ben újra elosztották egymás közt a két európai Grand Slam-tornát. A svájci ezúttal sem tudott nyerni a Roland Garroson, Wimbledonban azonban sorozatban ötödik győzelmével beállította Björn Borg rekordját, ráadásul már 54 meccs óta veretlen volt füvön.

Roger Federer

2007: US Open, 12. győzelem

2007-ben ismét sikerült a triplázás. Novak Djokovic elleni győzelmével Federer lett az első férfi teniszező, aki Flushing Meadowsban zsinórban négyszer emelhette magasba a trófeát. Ráadásul ő az egyetlen, aki Wimbledonban és a US Openen is képes volt erre a bravúrra.

2008: US Open, 13. győzelem

Federer korábban olyan magasra tette a lécet, hogy 2008-as szezonját kritikusai sikertelennek ítélték. A svájcinak „csupán” az  év utolsó Grand Slam-tornáját sikerült megnyernie. Elveszítette világelsőségét, ráadásul Wimbledonban fájdalmas vereséget szenvedett nagy ellenfelétől, Rafael Nadaltól. Federer hiába jött vissza 2:0-s szetthátrányból, minden idők leghosszabb wimbledoni döntőjében 4 óra 48 perc alatt végül a döntő szettben 9:7-re alulmaradt.
A US Openen, az Andy Murray elleni finálé megnyerésével megszakítás nélkül ötödször győzött New Yorkban. Ez korábban senkinek sem sikerült. Ráadásul egy másik rekordot is felállított; ő az egyetlen teniszező,aki Wimbledon mellett a US Openen is eljutott zsinórban öt győzelemig.

2009: Roland Garros, 14. győzelem

Federernek legjobb éveiben sem sikerült a Roland Garrost meghódítania. Talán kicsit meglepő, hogy világelsősége elvesztése után gyűjtötte be a még hiányzó címet. Az Australian Openen egy Nadal ellen drámai küzdelemben elveszített döntő után még sírva vette át a másodiknak járó trófeát, a Roland Garroson azonban remekül kihasználta spanyol ellenfele megingását. Nadal karrierje során először szenvedett vereséget Párizsban, így megnyílt az út Federer előtt. A svájcinak azonban korántsem volt sétagalopp eljutni a döntőig. A negyeddöntőben 2:0-s szetthátrányból fordított Tommy Haas ellen, az elődöntőben Juan Martin Del Potrot gyűrte le öt szettben. A döntőben pedig a Nadalt búcsúztató Robin Söderlinget múlta felül. Ezúttal örömkönnyek között ünnepelhetett a párizsi salakon. Először és azóta is utoljára emelhette magasba a Roland Garros-trófeát, ezzel összejött a karrier-Grand Slam, ráadásul beállította Pete Sampras 14 Grand Slam győzelmi rekordját.

2009: Wimbledon, 15. győzelem

Pár héttel Roland Garros-címe után Federer füvön sem talált legyőzőre, a tizenötödik Grand Slam-győzelmével pedig túlszárnyalta Pete Samprast, és a világelsőséget is újra megszerezte. Andy Roddicknak úgy sem sikerült legyőznie Federert a döntőben, hogy mindössze csak egyszer veszítette el adogatását. Minden idők egyik legizgalmasabb wimbledoni döntőjében 5:7, 7:6, 7:6 ,3:6, 16:14-re diadalmaskodott a svájci.

Képtalálat a következőre: „roger federer roland garros 2009”

2010: Australian Open, 16. győzelem

Negyedik Australian Open győzelmét zsebelte be az ismételten világelső Roger Federer. A döntőben Andy Murrayt múlta felül, aki veresége után ugyanúgy elsírta magát a díjátadón, mint egy évvel korábban Federer. A skót akkor azt mondta, hogy sírni már tud úgy, mint a svájci, játszani sajnos még nem.

2012: Wimbledon, 17. győzelem

A 2011-es szezont Grand Slam-győzelem nélkül zárta Federer. Ez 2003 óta nem fordult vele elő. 2012-ben azonban ismét felért a csúcsra, és hetedik kupájával utolérte Pete Samprast és William Renshawt a wimbledoni címek tekintetében . A harmadik fordulóban 2:0-s szetthátrányból fordított Julian Benetteau ellen, az elődöntőben Djokovicot , a döntőben a hazaiak nagy bánatára Andy Murrayt múlta felül.

2017: Australian Open, 18. győzelem

5 év telt el úgy, hogy Roger Federer nem nyert újabb Grand Slam-tornát. Ez az időszak leginkább szokatlanul korai vereségekről, sérülésekről és az éppen domináló Novak Djokovic ellen elbukott fájdalmas döntőkről maradt emlékezetes. 2016-ban átesett egy térdműtéten, hátsérülése miatt pedig Wimbledon után már nem is láttuk játszani a szezonban. Sokan gondolták úgy, hogy Federer ideje lejárt. A svájci klasszis azonban bizonyította, hogy sosem szabad őt leírni. 6 hónapos kihagyás után 17. kiemeltként tudta megnyerni az Australian Opent. A döntőben ráadásul Rafael Nadalt verte, akit 2007 óta nem sikerült legyőznie Grand Slam-torna fináléjában. Győzelmével már három különböző Grand Slamen tudott legalább ötször diadalmaskodni.

2017: Wimbledon, 19. győzelem

Federer parádés visszatérést produkált. Úgy utazott el Londonba, hogy előtte 2017-ben csak egyszer szenvedett vereséget. A teljes salakszezont kihagyta, hogy kedvenc tornájára még jobban fel tudjon készülni. A svájci a korábbi svéd klasszis, Björn Borg után másodikként nyert szettveszteség nélkül az egyetlen füves Grand Slamen. A döntőben Marin Cilicet győzte le három sima szettben. Nyolcadik győzelmével Wimbledon mindenkori legsikeresebb férfi versenyzőjévé vált.

2018: Australian Open, 20. győzelem

Ugyan Federer nagyon visszafogottan nyilatkozott a 2018-as szezon első Grand Slam-tornája előtt, azért érezhető volt, hogy remek formában érkezik Melbourne-be. Legnagyobb riválisai közül többen sérüléssel bajlódtak, így Federer 36 éves kora ellenére is a torna egyik legnagyobb favoritjának számított. Többek között Fucsovics Mártonon is túljutva, szettveszteség nélkül masírozott a döntőbe. Ott Marin Cilic azért kissé megnehezítette a svájci dolgát, de a horvát sem tudta megakadályozni, hogy Federer könnyek között emelhesse magasba 20. Grand Slam-trófeáját.

Roger Federer 20 Grand Slam-győzelmével, végtelen játékeleganciájával, szerénységével örökre beírta magát a sporttörténelembe. Utóbbi időben mutatott formáját nézve koránt sincs vége egyedülálló történetének.

 

Képek forrása: perfect-tennis.com, tennisworldusa.com, dailymail.co.uk, cnn.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]