Strong is Beautiful – kezdődik a női tenisz-vb

A világ legjobb nyolc teniszezője október 22–29. között nemcsak a világbajnoki trófeáért küzd Szingapúrban, hanem közülük heten még az év végi világelsőnek járó címért is harcba szállnak. Az igazság hete következik!

Nyolc nemzet, nyolc teniszező. Igencsak változatos mezőny jött össze a női tenisz év végi nagy ünnepére, az évadzáró világbajnokságra, melyen 2017 nyolc legjobb versenyzőjét két darab négyes csoportba sorsolják, majd a csoportból két-két továbbjutó hölgy végül keresztbe játszik előbb egy elődöntőt, majd a két párharc győztese egy finálét.

A Vörös csoportba a tornát világelsőként kezdő román Simona Halep, az ukrán Elena Svitolina, a dán Caroline Wozniacki és a francia Caroline Garcia került, a Fehér csoportban pedig a spanyol Garbine Muguruza, a cseh Karolina Plisková, az amerikai Venus Williams és a lett Jelena Ostapenko kapott helyet.

A nyolc hölgy amellett, hogy kiváló teniszező, igencsak csinosnak is vallhatja magát, ezt egy-egy fotóval szeretnénk alátámasztani, valamint egy-egy érdekes történettel szeretnénk közelebb hozni őket az olvasóhoz!

Simona Halep (Románia, 26 éves, 1. hely a világranglistán)

Az átlagember az esetek 99 %-ában nagyobbítani szeretne az idomain. Azonban Simona Halep több, mint egy egyszerű átlagember. Neki küldetése volt: a világ legjobb teniszezője szeretett volna lenni, ezért 18 évesen úgy határozott, hogy mellkisebbítő műtét nélkül nem érheti el a céljait, ezért 2010-ben sort kerített a beavatkozásra, és ennek 2017. december 9-én meglett a jutalma, azóta ő a legmagasabban rangsorolt női teniszező.

thalep

Garbine Muguruza (Spanyolország, 24 éves, 2.)

A venezuelai születésű, hat éves kora óta Barcelonában teniszező Muguruza eddig két Grand Slam trófeával rendelkezik, és mind a 2016-os Roland Garros, mind a 2017-es Wimbledon fináléjában az összesen 30(!) GS-trófeával rendelkező Williams-testvérek valamelyike ellen tudott diadalmaskodni, Párizsban Serenát, Londonban Venust legyőzve, utóbbinak egy 6/0-s szettet is adva.

tmuguruza

Karolina Plísková (Csehország, 25 éves, 3.)

Soha senki nem produkált egy csapásra akkora javulást, mint Plísková. A tavalyi US Opent megelőző 17 GS-tornáján soha nem jutott túl a 3. fordulón, ám tavaly New Yorkban csak a döntőben Angelique Kerber tudta megállítani a remekül szerváló csehet. Plísková 2017-ben megerősítette helyét az elitben két negyeddöntővel és egy elődöntővel a négy legrangosabb tornán.

tplisková

Elena Svitolina (Ukrajna, 23 éves, 4.)

Bár a fiatal ukránnak Grand Slameken még hiányzik az áttörés, ha egy kisebb tornán bejut a döntőbe, akkor gyakorlatilag biztosan megnyeri azt, eddigi 11 tornadöntőjéből kilencet megnyert, idén ötből-öt a mérlege. Ha meglesz a hatból-hat, az igazán nagyot szól majd…

tsvitolina

Venus Williams (USA, 37 éves, 5.)

Az idősebbik, ám kevesebb GS-trófeával bíró Williams-lány bő tíz évvel idősebb még a mezőny második legidősebb teniszezőjénél is, így ha valami, akkor a rutin mindenféleképp az ő neve mellett szól majd a világbajnokságon. Első GS-fináléját 2000-ben, Wimbledonban vívta, a mezőny legfiatalabbika, a lett Ostapenko ekkor még csak három éves volt és éppen járni tanult.

tvenus

Caroline Wozniacki (Dánia, 27 éves, 6.)

A lengyel szülők gyermekeként Dániában felnövő Wozniacki védekezőstílusát nem sokan kedvelik, ám küzdőszelleméről a 2009-es Vera Zvonareva elleni világbajnoki csoportmeccséről hoznánk egy kis szösszenetet: miután a 6/0-ra megnyert első szett után a második szett rövidítésében görcsöt kapott és ráadásul azt el is veszítette, nem adta fel a csatát, és könnyek között egy igazi drámában 6/4-re megnyerte a döntő játszmát, bejutva ezzel az elődöntőbe.

twozniacki

Jelena Ostapenko (Lettország, 19 éves, 7.)

Vagy nyerőt üt, vagy ki nem kényszerített hibát. Ez a mentalitás rövid labdameneteket és rapszodikus mérkőzéseket szülhet, mely ha kellő koncentrációval párosul, akkor azt a direkt, minden ütésével a labdamenet megnyerésére törekvő teniszt élmény nézni. Így volt ez idén júniusban a Roland Garroson, melyet Ostapenko végig parádézva nyert meg és bejelentkezett a jövő egyik legnagyobb teniszezője címre.

tostapenko

Caroline Garcia (Franciaország, 24 éves, 8.)

A kakukktojás. Garcia az egyetlen, aki már nem érhet oda az év végi világelsőségre, ám a helyét a mezőnyben utolsóként biztosító francia érkezett a legjobb formában Szingapúrba: a szeptember elején véget ért US Open óta három tornán vett részt, melyből kettőt megnyert, 13 győzelme mellett csak egy, Muguruzától elszenvedett veresége van.

tgarcia

A párosok világbajnokságán ott lesz Babos Tímea, aki a cseh Andrea Hlavacková oldalán száll harcba másik hét párossal szemben a vb-címért. Babos párosban négy trófeát nyert meg 2017-ben, győzelem-vereség mutatója 43/15, így akár még meglepetést is okozhat cseh partnerével!

Képek forrása: WTA; Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]