Jótékonysági filmvetítés a 7. Mozinet Filmnapokon

A #MeToo kampányhoz a Puskin Art Mozi is csatlakozik az idei Mozinet Filmnapokon. Október 23-án, hétfő este 19:30-kor a Megtorlás című filmet vetítik, amelynek teljes bevételét a film forgalmazója felajánlja a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, vagyis a NANE számára. A vetítést követően közönségtalálkozót is szerveznek a film producerével, Els Vandervorsttal.

A #MeToo kampányt Alyssa Milano kezdeményezte múlt vasárnap este a Twitteren. Az amerikai színésznő kiposztolta, hogy ő maga is volt szexuális zaklatás áldozata, majd arra buzdított mindenkit, aki átélt már hasonlót, ossza meg tweetjét egy kis felirattal: me too (én is). A posztot nagyon gyorsan felkapták, a Facebook és a Twitter egy szempillantás alatt tele lett megosztásokkal. A kezdeményezés célja az emberek figyelmének felkeltése, hogy abúzus nem csak a horrorfilmekben fordul elő, hanem igenis mindennapjaink része. Ráébreszteni mindenkit: jóval több ismerősük ellen követtek el szexuális zaklatást, mint azt gondolták volna.

Ehhez a kampányhoz kíván csatlakozni a Puskin Art Mozi a Filmnapok keretén belül. Az eseményt idén már hetedik alkalommal rendezték meg a budapesti Puskin moziban és az ország további 13 art mozijában. Ezen a hétvégén a közönség a világ művészfilmjeinek legjavát tekintheti meg, jóval a hazai hivatalos premier előtt. A Megtorlás nagy részét Magyarországon forgatták, Borsod megyében. A helyszínt egy vadnyugati kisvárossá változtatta a film, ahová a történet szerint új tiszteletes (Guy Pearce) érkezett. A karizmatikus férfi gyorsan megnyeri magának a közösség tagjait, de egy szempár félelemmel telik meg a látványától: Johanna (Dakota Fanning) az egyetlen, aki tudja, hogy éppen a prédikátor az a báránybőrbe bújt ragadozó farkas, amelytől a férfi a szónoklatában óva int. A fiatal nő már többször próbált szakítani sötét és erőszakkal teli múltjával, de a tiszteletes személyében az újra utolérte őt. Johannának most döntenie kell, hogy tovább fut, vagy szembenéz a férfival és a pokollal, amelytől eddig menekülni próbált. A Megtorlásban feltűnik a Trónok harca sorozat két sztárja, Kit Harington (Havas Jon) és Carice van Houten (Melisandre) is. A film hivatalos premierje november 16-án lesz az országos mozikban.

A film szorosan kapcsolódik a NANE munkájához. Az Egyesület célja, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben. Tevékenysége egyéni, közösségi és társadalmi szinten is folyik. A Megtorlásban a főhős nem hajlandó elfogadni, hogy a férfiak által uralt világban csupán tárgyként tekintsenek rá. A NANE többek között azért is küzd, hogy Johanna felfogása valósuljon meg a való világban. Egy-egy ilyen filmes példa, esetleg egy #MeToo közösségi médián futó felhívás segít nekünk sokkal mélyebben átérezni a szexuális abúzus súlyát. Képesek leszünk felfogni ennek a társadalmi problémának a jelentőségét, ezzel együtt a NANE fontos szerepét is megértjük.

Egy nagyszerű alkalom erre a Megtorlás vetítése október 23-án a Puskin Art moziban. Gyertek, jótékonykodjunk, miközben szórakozunk! #Charitainment

Forrás: 444.hu
mafab.hu
facebook.com

Kép: facebook.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]