Látunk-e újra, Kubica?

Hat év után ült újra Forma–1-es autóba Robert Kubica. Korábbi csapatával mint Renault-s tesztpilóta járt a Hungaroringen. Nem kizárt, hogy jövőre már az istálló egyik tagjaként láthatjuk őt versenyezni.

Névtelen

A 2007-es nagy bukás

A lengyel pilóta karrierje során két emlékezetes bukást élt át. Az egyik a 2007-es kanadai nagydíjon történt. A hatalmas baleset után a versenyző sértetlenül szállt ki az összeroncsolódott autóból. A 2011-es baleset már nem volt ilyen szerencsés. Bevett szokás, hogy két szezon között a pilóták különböző autóversenyeken indulnak. Kubica az andorrai ralin állt rajthoz, de a verseny közben sziklának, majd a szalagkorlátnak csapódott. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, a lába több helyen eltört, a keze pedig súlyosan megzúzódott. Az orvosok mindent megtettek, Kubica hiába hangoztatta, hogy vissza szeretne térni, az egészségi állapota nem engedte ezt meg. Így maradt a rali – egészen 2017-ig, amikor a Renault F1 Team szerződtette őt tesztpilótának. Három helyszínen ült autóba, és bár a csapat két pilótája, Jolyon Palmer és Nico Hülkenberg is gyorsabb volt nála, az istállónál elégedettek voltak a lengyellel.

42DF455B00000578-0-image-a-12_1501599331942

Kubica keze már sosem lesz 100%-os

„Szeretnénk még lehetőséget adni Robertnek a tesztelésre, de elég limitáltak a lehetőségeink. Ugyanakkor nem azért dolgoztunk mostanáig, hogy az első nehézségnél meghátráljunk. Tudtuk, hogy nehéz lesz. Még mindig képlékeny, mi fog történni a csapattal és Roberttel, de talán két-három hét múlva okosabbak leszünk” – nyilatkozta a BBC-nek Cyril Abiteboul, a Renault főnöke.

Kubicának nagy esélye van bekerülni a jövő évi csapatba. A hírek szerint a francia autógyár nincs megelégedve a brit Jolyon Palmerrel, aki 13 versenyhétvége után a 20 versenyzőből álló ranglistán az utolsó előtti helyet foglalja el 0 szerzett ponttal. Az esetleges üres helyre azonban nem csak Kubica pályázik. A kétszeres világbajnok – jelenleg a gyengélkedő McLaren Hondával versenyző – Fernando Alonso bejelentette, hogy elhagyná az istállót. A mexikói Carlos Sainzcal már a korábbi években tárgyaltak, ha idén is jól szerepel, akkor nem kizárt, hogy otthagyja a Torro Rosso csapatát. A Force India csapatánál is forrnak az indulatok a fiatal francia Esteban Ocon és a baleseteiről híres mexikói Sergio Perez között. Idén többször is hátráltatták egymást, ami a gyártók versenyében súlyos pontveszteséggel járt. Ha valaki távozik a csapattól, az valószínűleg Perez lesz. Kérdés, hogy a Renault igényt tart-e olyan versenyzőre, aki szinte minden versenyen valamilyen feszültséget generál a veszélyes manővereivel.

„A célunk az, hogy Robert Kubica potenciális jelölt legyen a Renault-nál 2018-ban. A tesztelések után nem érezte 100%-osnak a teljesítményét, javítani akar, és folyamatosan fejlődni. Ez csak a kezdet! Sajnos nem a mi kezünkben van a döntés, de mindenképpen ez az istálló az első számú jelöltünk, Robert szinte családtagnak érzi itt magát” – jelentette ki Alessandro Alunni Bravi, Kubica menedzsere.

A lengyel versenyző nagyon szeretné újra átélni a száguldó cirkusz légkörét, amitől nemcsak ő, hanem a szurkolók is nagyon boldogok lennének. Ha a visszatérés nem sikerülne, akkor is elmondhatja magáról, hogy ő Lengyelország első Formula–1-es pilótája. Karrierje során 12-szer állt dobogón, a 2009-es kanadai nagydíjon pedig futamgyőztes lett.

zOBYoEQ

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]