Elindult a nagy gólyatábori hajrá!

IMG_7856

Nagy siker volt a bükkszéki TermészetGyógyász Gólyatábor

Az ELTE TTK és a BGGYK  idén Bükkszéken rendezte első közös gólyatáborát, ami nagy váltás volt az eddigiekhez képest. Az ELTE Kabinet elnöke, Murai László, jómagam, illetve a BTK HÖK elnöke, Horváth Mihály ellátogatott a rendezvény utolsó napján a táborba. Éppen elcsíptük a zárásra felkészítő részt, amikor a gólyák a csapatonként kiszabott feladatokon dolgoztak, és készültek az esti előadásra, ahol minden csapat egy közösen kitalált színdarabot adott elő. Az ott töltött idő alatt volt lehetőségünk megismerkedni a rendezvény részleteivel, az esti közösségi élettel  és nem utolsó sorban a gyönyörű környezettel.

A rendezvényről pedig lelkesen adott interjút az ELTE TTK HÖK elnöke, Horváth Luca és a BGGYK HÖK elnöke, Menyhárt Barbara.

Ti mint a gólyatábor legkiemelkedőbb szervezői/felelősei úgy gondoljátok, hogy a kitűzött célok megvalósultak a tábor ideje alatt? Mik voltak ezek?

  1. L.: Alapvetően azt gondolom, hogy sikerült megfelelnünk a kitűzött céljainknak. A legfontosabbnak azt tartottuk, hogy a gólyák élvezzék a táborunkat, jó kis társaságok alakultak ki a végére. Fontos megjegyezni, hogy szerintem sikerült a kémia, a fizika és a matematika szakterületeket jobban összehozni, ami fontos egy ilyen nagy kar esetében.
  2. B.: Hízelgő a megszólítás, de korántsem tartom magam a gólyatábor legkiemelkedőbb szervezőjének. Az én vállamat csupán a felelősség nyomta, a munka legnagyobb részét számos megbízott személy, szeniorok, mentorok, csapatvezetők, logisztikusok végezték. Visszatérve a kérdéshez: mindannyiunk közös célja volt, hogy a lehető legmagasabb színvonalon a legkedvezőbb költségekkel szervezzük meg a rendezvényt, ezzel is elősegítve az elsőéves hallgatótársaink integrációját a hallgatói közösségünkbe. A visszajelzések alapján azt gondolom, sikerült nívós szakmai és csapatépítő programokkal szolgálnunk. A költséghatékonyságra való törekvésünk azonban kudarcba fulladt, számos különböző – főként tőlünk független – tényezőknek köszönhetően.

Mit éreztetek a legnagyobb kihívásnak a tábor ideje alatt?

  1. L.: Szerintem az ilyen típusú táboroknál nagyon figyelni kell arra, hogy a programok ne csússzanak meg, természetes, hogy van csúszás, de nem mindegy, hogy mennyi. Véleményem szerint a szervezők nagyon odafigyeltek erre, és jól megoldották, ez nagy teljesítmény.
  2. B.: Azt gondolom, egy táborban a legnagyobb kihívás mindig az aktuális kihívás, amire a csapat ereje maximumával válaszol. Szeretném itt is elmondani, hogy rendkívül büszke vagyok a szervezői gárdára, hiszen minden problémát a lehető legprofibb módon oldottak meg.

Volt-e bármi, amivel kapcsolatban azt éreztétek, nem kedvezett az előre megálmodott terveiteknek, és gátolta a zökkenőmentes táboroztatást?

  1. L.: A TermészetGyógyász Gólyatábor nagyon korán volt, ezért nekünk sokkal kevesebb időnk volt hirdetni, különböző okok miatt nem tudtuk a ponthatárhúzás napján elindítani a jelentkezésünket, ami megnehezítette a dolgunkat, de ez csak egy a sok közül.
  2. B.: A munkánkat jelentősen nehezítette a bonyodalmas közbeszerzési eljárás; ezenfelül a szervezőgárda a tábor előtti hetekben válságstábban dolgozott: a szerepek és a feladatok átértelmeződtek, ugyanis nem várt események következtek be. Ilyenformán gyakorlatilag semmi sem úgy történt, ahogy azt megálmodtuk. Ennek ellenére büszke vagyok a csapatra, hogy a megpróbáltatásokból és a nehézségekből a lehető legtöbbet hoztuk ki.

Az idei tábor mennyiben volt más, mint az előzőek?

  1. L.: Egy teljesen új konstrukciót próbáltunk ki a TermészetGyógyász Gólyatáborban, eddig még nem volt arra példa, hogy a kémiás, fizikás, matekos és bárczis gólyák együtt táboroztak volna. A tavalyi évben még szakterületi táboraink voltak (Kémia Gólyatábor, BöFi Gólyatábor, GyógyMatek Gólyatábor). Mindenképpen le kell vonnunk a tapasztalatokat, hogy jövőre még jobb tábort/táborokat bonyolítsunk majd le.
  2. B.: Bevallom, nekem ez volt életem első gólyatábora, úgyhogy minden új, kihívásokkal teli és remek élmény volt. Az idei TermészetGyógyász Gólyatábor pedig az első ebben a formában megvalósított rendezvény volt. Mind a négy szakterületnek (gyógypedagógia, matematika, fizika, kémia) lemondásokkal és kompromisszumokkal járt, de azt gondolom, mindenki elégedett lehet.

Jövőre is találkozhatunk veled a gólyatáborban?

  1. L.: Most vagyok túl 3 gólyatáboron (TermészetGyógyász Gólyatábor, 32. Geo–Bio és SE-PAK Gólyatábor, Informatikus Gólyatábor) és az ÁJK Szabadegyetemen, még megyek további 4 táborba (BTK Gólyatábor, PPK Gólyatábor, TáTK Gólyatábor, Tanári Napok). Nehéz bármit is mondani egy turné közepén, de azt fontos megjegyezni, hogy még nem tudjuk, jövőre milyen konstrukcióban lesznek a táboraink, erről döntést fog hozni az ELTE TTK HÖK még az ősz folyamán. Egy dolog biztos, hogy Bódvarákóra visszatérek, mert nagyon elvarázsolt a táj.
  2. B.: Nagy örömömre szolgálna, ha a következő táborban is részt vehetnék valamilyen minőségben. Tanulva az idei évből, számos ötletem, javaslatom van.

Melyik volt számotokra a tábor legjobb pillanata?

  1. L.: A tábori extra hot-dog nagyon finom volt! Bevallom, nehezen tudok erre a kérdésre komoly választ adni, de próbálkozom… Ez talán nem is egy adott pillanat volt, hanem látni azt, ahogy összeállt a tábor, és a gólyák élvezik a programokat, ez felbecsülhetetlen. Minden szervező nagyon odatette magát, hogy jó legyen.
  2. B.: Sok jó, sőt igazán jó pillanat volt. Összességében egy érzés van bennem: hála, hogy mindennek a részese lehettem.

Mit üzentek a gólyáknak így utólag, ami hasznos tanács lehet a későbbiekre nézve?

  1. L.: Az első félévben nagyon figyeljenek oda a tanulmányaikra, mert nagyon nagy a váltás a gimnázium és az egyetem között! Próbálják meg élvezni az egyetemi életet, és nem utolsósorban: sok sikert kívánok nekik!
  2. B.: Remélem, hogy mindenki csupa szép emlékeket raktározott el a táborról. Csak annyit üzennék, hogy maradjanak aktív tagjai a közösségnek, mindig legyen idejük a kialakult barátságok ápolására, és nem utolsósorban: legyenek részesei a következő évek táborainak is! Azoknak pedig, akik nem voltak a gólyatáborban, azt üzenem, hogy ne csüggedjenek! Legyenek nyitottak, és jöjjenek el bátran a további nekik szervezett rendezvényekre, és persze keressenek bizalommal a kérdéseikkel, kritikáikkal, ötleteikkel, javaslataikkal.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]