Több mint egy gála

Augusztus 26-án, alighanem minden szem Las Vegasra fog szegeződni. A nézőknek olyan különleges élményben lesz részük, amit többen már most spottörténelmi eseményként emlegetnek. A rendhagyó mérkőzésen a profi boksztól 48-0-ás mérleggel visszavonuló amerikai Floyd Mayweather és az MMA királya az ír Conor McGregor fog összecsapni.

A meccs ötlete először 2015-ben egy sajtótájékoztatón merült fel, amikor az ír ketrecharc legendája kijelentette,  szívesen megmérkőzne a veretlen bokszbajnokkal. A kijelentés után egyből megindultak az üzengetések. Az üzenetváltásokból tárgyalások lettek, és hosszas egyezkedés után magyar idő szerint vasárnap hajnalban egy gálán dől el, hogy ki a jobb. A csúcsesemény túlmutat a két sportoló egymás iránt érzett gyűlöletén.

DAIJ24cVoAQHZ9W

McGregor kisfiával pózolva hecceli Mayweathert Forrás: twitter.com

Conor Anthony McGregor Dublinban született 1988. június 14-én. A város déli részén, a szegény negyedben nőtt fel. Testalkata miatt sokat bántották az iskolában, ezért hamar megismerkedett az MMA alapjaival. Első profi mérkőzését 19 évesen vívta, a bunyó olyan jól ment neki, hogy 2013-ban a  Ultimate Fighting Championship (UFC) kötött vele szerződést. Ő volt a második ír aki a ketrecharc csúcsszervezetébe kapott meghívást. Két év múlva már ő lett a sportág pehelysúlyú bajnoka, 2016-ban pedig a könnyűsúlyban sem talált legyőzőre. Az MMA történelmében egyedülálló módon így két súlycsoportnak lett világbajnoka. A vízvezeték szerelő szakmával rendelkező harcos 24 mérkőzéséből 21-et nyert meg, 18-at kiütéssel. A Notorious becenévre hallgató bajnok a világ legjobban fizetett MMA harcosa, a sportág jelensége, nemcsak Amerikában, de Európában is hatalmas rajongótábora van.

floyd-mayweather-jr

Mayweather nagyon szereti a pénzt Forrás: facebook.com

Floyd Mayweather Jr. 1977.február 26-án született Michiganben. Hamar a bokszban látta a jövőjét, mivel a családjában az apja, a testvére és a nagybátyjai is profi ökölvívók voltak. 1996-ban az atlantai olimpián pehelysúlyban harmadik lett. A sikeres amatőr karrier után profinak állt, s néhány hónappal az olimpia után már nagypehelysúlyú profi meccsen lépett a kötelek közé. Ekkor a mexikói Roberto Apodacaval csapott össze, akit már a második menetben kiütött.  Ezzel elkezdődött 19 éven át tartó 49 meccsből álló veretlenségi sorozata. Pályafutása alatt összesen 10 világbajnoki öv tulajdonosa volt. Olyan legendákkal mérkőzött meg, mint a fülöp-szigeteki Manny Pacquiao, vagy a mexikói José Luis Castillo. 2015-ben 300 milliós dolláros bevételre tett szert. A bankók szeretete miatt, kapta a Mr. Money becenevet, menedzsmentjét pedig The Money Teamnek, vagyis TMT-nek hívják. A bokszoló előszeretettel pózol drága autókkal, luxus villákban, sok köteg pénzzel.

A sportolók nem csak a ringben, de már a mérkőzés előtt is egymásnak estek. A közösségi médiában rendszeresen piszkálódnak, és a sajtótájékoztatókon is állandóan beszólnak egymásnak. De ez a meccs nem csak erről a két emberről szól. Hanem sportágakról a mögöttük álló piacról, a bunyósok személyiségéről, földrészek küzdelméről, nemzeti érzésekről.

DHavo_WUQAEjcpA

Az ír büszkeség a futballstadionban Forrás: twitter.com

A meccset a boksz szabályai alapján fogják megrendezni. Ezért gondolhatjuk, hogy McGregor hátrányban van, de mivel az MMA kevert harcművészet az ír az ökölvívásban is jártas, olyan mintha egy öttusázó kiállna egy úszó ellen. Mayweathernek ezért kell résen lennie, hiszen nem csak ő, de az egész sportág is komoly ütéseket kaphat, ha legyőzi őt egy ketrecharcos. A boksz a legnépszerűbb küzdősport a világon. Az ókor óta olimpiai versenyszám, a profi bokszgálákat, pedig hatalmas közönség és médiaérdeklődés követi, számos befektetőt megmozgatva ezzel. Ha a ketrecharc győzne a boksz ellen, akkor az sem kizárható, hogy a szponzorok elpártolnak az ökölvívástól. Az alapvetően amerikai gyökerekkel rendelkező MMA McGregor miatt Európában nagy népszerűségnek örvend, a profi boksz főleg a tengerentúlon hódít. Ha két földrész képviselője találkozik abből mindig pikáns dolgok sülnek ki. Ehhez hozzájön, hogy mind az amerikai, mind pedig az ír nép rendkívül büszke történelmére. A harcosok a legjobban fizetett sportolók között vannak. Amíg  Mayweather gazdag családba született, addig McGregornak meg kellett küzdeni érte, így két világnézet találkozik majd a ringben.

A promóterek jól végezték munkájukat, minden jegy elkelt a szombati esti gálára. Innen már csak a két főszereplőn múlik a mérkőzés kimenetele. Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy izgalmas mérkőzést láthatunk majd. És a lelkes magyar nézőknek megéri majd virrasztani.

250px-MayweatherMcGregor

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]