Megjósolhatók a gólok számai?

A 2016/17-es Premier League idény elemzésekor, az egyik legnívósabb futball műsor, a Match of the Day alkalmazni fogja az expected goal statisztikát. De mi is az pontosan?

A sportközvetítések visszatérő frázisa a statisztikai adatok elemzése közben az, hogy azok nem hűen tükrözik a meccs képét. Legtöbbször a labdabirtoklási adat viszi tévútra a szakikat. Az emberekben van egy olyan ösztönös gondolat, hogy a több az egyúttal jobb is. Ez a megállapítás mindamellett, hogy az élet sok területén igaznak mondható, ilyen esetekben fenntartásokkal kezelendő. Többek között éppen ezért, az idei szezontól kezdve, a BBC-n 1964 óta futó Match of Day műsorban a meccsek elemzésekor egy új statisztikai mutatót is értékelni fognak, ez pedig a “várható gólok” ( expected goals).
A várható gól egy mértékegység, amelynek értékét egy modell alapján állapítják meg a szakértők. Különböző körülmények figyelembevételével meg tudják ítélni, milyen valószínűséggel szerez gólt az adott helyzetből a játékos. Minél magasabb az xG érték annál nagyobb valószínűséggel lesz gól. Az egyes érték a biztos gól, a nullás a tuti nem. Mindez százalékos formába is átkonvertálható, ebben az esetben pedig, az xG értéket fel kell szorozni százzal.
Az Opta cég által létrehozott modellhez több mint 300.000 lövést elemeztek. Végül arra jutottak, hogy az alábbi körülmények vizsgálása alapján pontos xG eredményt tudnak megállapítani:
-a kaputól való távolság
-a lövés szöge (a kapuhoz viszonyítva)
-milyen testrésszel tüzel
-egy az egy elleni akció után lő-e
-milyen asszisztot kapott (pl. beadás, vagy hosszú indítás stb.)
-kipattanóból kerül-e a játékoshoz a labda
-a lövés előtt közvetlenül lecselezett-e egy ellenfelet a támadó játékos

Ezen a képen látható, honnan mekkora eséllyel találnak be a csatárok

Ezen a képen látható, honnan mekkora eséllyel találnak be a csatárok


De mire is jó nekünk ez a várható gól? Tulajdonképpen egy objektív mértékegységet kaptunk annak megállapítására, hogy egy helyzet valóban nagy volt-e, vagy csak a kanapéból ülve tűnt annak. Továbbá egy játékos valós teljesítményének megítélésében is nagy segítséget jelent. Hiszen eddig csupán az alapján értékelték őket, hány helyzetből hány gólt szereztek, míg a helyzetek nehézségi fokát nem. Ha visszatekintünk az előző évi xG összesítésre és a gólok számára akkor azt látjuk, hogy Harry Kane volt az aki a legnagyobb arányban túlteljesített,s ő is lett a gólkirály, immár zsinórban másodszorra. Egyértelműen kijelenthető, hogy azok a csatárok akik lényegesen több gól szereznek, mint amennyire az xG-jük predesztinálja őket a csúcsragadozók. Ők képesek arra, hogy egy “átlagos” játékos számára fifty-fifty helyzetet nagy arányban gólra váltsanak, és emellett nagy ziccerek esetén sem remeg meg a lábuk.
Képernyőfotó 2017-08-21 - 15.55.06
Természetesen nem csak a játákosokra, hanem a teljes csapatra vonatkozó következtetéseket is levonhatunk a várható gól/gólokból. Példának okáért a 2015/2016-os évben a Juventus csapata az első tíz meccséből mindösszesen hármat tudott megnyerni. Aki csak ezt az adatot látta a bajnokság elején, könnyedén leírhatta őket. Azonban az xG eredményükből látszott, hogy a gólkülönbségüknek sokkal jobbnak kellett volna lennie. Magyarán megvoltak a helyzeteik, ráadásul nagy helyzetek is voltak szép számmal,a gond csak az volt, hogy nem sikerült azokat sikeresen befejezni. Ez az adat így azt sejtette, hogy csapatszinten jól játszottak, csupán a csatárok formájával volt probléma. Duncan Alexander az Opta vezető elemzője szerint az egyszerű nézőnek úgy tűnhetett, a Zebrák szenvedtek a pályán, de az adatok alapján egyértelmű volt, ha továbbra is ilyen xG eredményeket szállít a csapat, akkor előbb-utóbb a góloknak is jönniük kell. És a szezon végére így is lett.

Azonban mielőtt valamiféle jövőbelátó számnak gondolnánk a várható gólokat, ki kell jelenteni, hogy minden statisztikai adat csal és csak hosszú távon, nagy minta alapul vételével működik. Sosem lesz egy olyan bombabiztos módszer amivel 100% bizonyossággal meg tudjuk állapítani egy jövendőbeli meccs eredményét.

Képek: jeffgoulding.com
football-bookmakers.com
Forrás: bbc.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]