A helyes edzésről szakszerűen – I. rész

Egyetemünk konditermét minden hallgató kedvezményesen látogathatja, a többi teremhez képest potom pénzért, fél évre 6000 forintért, egy teljes évre pedig 10 000 forintért lehet bérletet váltani a BEAC központi irodájában. Ez a cikksorozat minden egyes izomcsoportot végigjár és kivesézi a gyakorlatokat, segít a mozdulatsorok pontos végrehajtásában és képekkel szemlélteti azt.

NAZ_8553A mellkas izomzatát teljes mértékben a mellizom adja ki, nem bontható részekre, egy nagy mellizom van. Elsősorban nyomó és tárogató mozdulatok során lehet rá edzeni. Ha a mellizom egészét akarod bombázni gyakorlatokkal, akkor érdemes egyenes és ferdepados gyakorlatot, illetve tárogató feladatokat is végezni. A mellizom formáját a elsősorban a genetikánk határozza meg, de sokféle mellizom gyakorlattal lehet növelni annak a tömegét.

Fekvenyomás egyenes padon

A világ legnépszerűbb konditermi gyakorlatáról van szó, amit szinte mindenki előszeretettel végez a teremben. Nagyon fontos a pontos végrehajtás, ezért erre fokozottan figyelj oda. Feküdj vízszintesen a gyakorlópadra, és nagyjából vállszélességű fogástávolságban tenyérrel felfelé fogd meg a kétkezes rudat. A karok legyenek teljesen egyenesek és a súlyokat pontosan a mellkasod felett tartsd. Lassan hajlítsd be a karodat és engedd lefelé a rudat, amíg a mellkasodhoz nem ér, pontosan a bimbók vonalában, majd nyomd vissza a súlyt. Fontos, hogy mindenki a saját edzettségének megfelelő súlyokkal és ismétlésszámmal dolgozzon! Ne tartsd vissza a levegőt, leeresztéskor belégzést, NAZ_8556kinyomáskor kilégzést végezz.

Fekvenyomás egykezes súlyzókkal

Az egykezes súlyzókkal való edzés nagyobb mozgástartományt tesz lehetővé, mint a rúddal történő nyomás, és elsősorban a mellkas középső részét edzi meg, de az egész mellizmot átmozgatja. Feküdj a hátadra és nyújtsd ki teljesen a karodat úgy, hogy a két kézisúlyzót merőlegesen tartsd a padlóhoz képest. A két súlyzót engedd le a mellkasod mellé és a könyökeidet tartsd távol a testedtől, majd azonnal nyomd vissza a súlyzókat a kiinduló pozícióba.

NAZ_8717Fekvenyomás ferde padon

A döntött padot állítsd 35-45 fokra és vedd le a rudat a tartójáról vállszélességnél kissé szélesebb fogással, majd ereszd le a súlyt a mellkasod legmagasabb pontjára, de arra ügyelj, hogy a könyöködet ne nyújtsd ki teljesen. A felső mellizmokat mozgatja meg a legjobban, de a mellső deltaizmokra és a háromfejű karizmokra is hatással van.

Fekvenyomás szűk fogássalNAZ_8547

Ezt a gyakorlatot vízszintes és ferdepadon is végezheted, mindkettő különböző módon stimulálja a mellizomzatot, de elsősorban a szegycsonti letapadásnál fejt ki hatást. Feküdj a kiválasztott padra, de a lábaid mindenképpen érjék a talajt és a rudat vállszélességnél szűkebb fogásban fogd meg, majd hajlítsd be a karodat úgy, hogy a mellbimbódhoz érintsd a súlyt. Ezután nyújtsd ki a karodat, de a könyöködet ne akaszd ki. Ennek a gyakorlatnak még egy nagyon jó alternatívája, amit akár otthon is kivitelezhetsz, a szűk fekvőtámasz.

NAZ_8561Tárogatás

Ez a gyakorlat hatással van a mellizmokra és a deltaizomzatra is. Háton feküdj egy vízszintes padra és nyomd ki a kézisúlyzókat a mellkasod fölé. A könyököd legyen enyhén behajlítva az esetleges sérülések elkerülése végett. Karjaidat engedd le a tested mellé, jóval a tested vonala al. (A mellkasodnak feszülnie kell, de amennyiben fájdalmat érzel, akkor ne engedd le annyira a karodat a tested mellé, vagy ha nem érzed biztonságosnak a mozdulatsor végrehajtását, akkor ezt a gyakorlatot inkább mellőzd, vagy NAZ_8576próbáld ki a tárogató gépet, amivel hasonló hatást tudsz elérni.) Fontos, hogy vegyél egy nagy levegőt, amikor a súlyokat engeded le, és fújd ki a levegőt, amikor hozod vissza a súlyokat a kiinduló helyzetbe. A tárogatás ferdepadon is végezhető, ekkor a deltaizmokat eddzük és a mellizmok felső részét, azoknak ajánlatos ezt a feladatot végezni, akiknek a mellizom vállövi része elmaradottabb.
NAZ_8628
Tolódzkodás

Ezzel a gyakorlattal hasonló hatást lehet elérni, mint a negatív padon történő fekvenyomással, de mivel nincsen negatív pad a konditeremben, ezért ez egy kiváló helyettesítője. Ezzel a mozdulatsorral a mellizom mellett a tricepszet is meg tudod edzeni. Fontos, hogy engedd le magadat olyan mélyre amennyire csak tudod, de amikor kitolod magadat ne akaszd ki a könyöködet, mindig legyen egy kicsit behajlítva, illetve a gyakorlatot ne hajtsd túl gyorsan végre és ne rugózz be az alsó holtponton.

Reméljük, hogy hasznos tanácsokkal szolgálhattunk az edzeni kívánóknak, hamarosan érkezik a következő cikk, amiben a hátgyakorlatokkal fogunk foglalkozni.

Képek forrása:
Nagy Ádám

Források:
www.shop.builder.hu
www.testepitek.hu
www.biotechusashop.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]